Alegeri SUA 2020. Scenarii de coşmar şi planul lui Trump din noaptea alegerilor. Învingătorul ar putea fi decis la Curtea Supremă?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Soarta alegerilor prezidenţiale din SUA ar putea fi decisă în ultimă instanţă la Curtea Supremă dacă voturile prin corespondenţă vor fi contestate şi sunt îndeplinite o serie de condiţii, ceea ce aduce în prim-plan majoritatea conservatoare obţinută de republicani prin confirmarea  judecătoarei Amy Coney Barrett şi temerile democraţiilor privind o victorie ilicită a lui Trump.

Scenariul considerat de coşmar de democraţi este însă improbabil, spun experţii în litigii argumentând că până la Curtea Supremă e cale ceva mai lungă decât s-ar gândi Trump sau alţii.

Aproape 99 de milioane de americani au votat deja anticipat, peste 60% prin corespondenţă, după ce restricţiile acestui tip de vot au fost relaxate în mai multe state contextul pandemiei COVID-19. Este de aşteptat ca procesarea acestor voturi să întârzie desemnarea câştigătorului mai ales în statele ce încep contabilizarea buletinelor doar în Ziua Alegerilor, şi anume Pennsylvania, Wisconsin şi Michigan dintre statele cheie. Totul va depinde însă de cum vor veni rezultatele din statele-cheie şi câţi alegători se vor prezenta în ziua alegerilor. Se presupune că susţinătorii lui Trump vor prefera să voteze în persoană.

Potrivit Washington Post, luni seara prezenţa la vot era de circa 70% din numărul votanţilor din 2016, iar dintre statele ce pot înclina balanţa, Pennsylvania se află la 40%, în timp ce Ohio şi Michigan sunt la 60%.

Trump a subliniat în repetate rânduri că voturile prin poştă sunt expuse fraudelor şi că e pregătit să le conteste la Curtea Supremă. Din acest motiv unele state îşi îndeamnă cetăţenii să vină personal să-şi depună votul anticipat şi să nu amâne să trimită voturile prin poştă. În Texas unde legea prevede ca votul se se desfăşoare în clădiri, nu corturi, republicanii au încercat să obţină anularea a peste 100.000 de voturi depuse la centre de drive-through, astfel că oficialii locali şi-au luat măsuri de precauţie şi au limitat numărul lor.

Problema care a apărut în legătură cu aceste voturi este că unele state vor permite luarea în calcul a buletinelor depuse înainte de 3 noiembrie şi sosite după trei sau chiar şi 2 săptămâni în funcţie de fiecare stat. Unele state ajuns deja la Curtea Supremă, iar deciziile au fost împărţite între cele două tabere. Republicanii cer să fie considerate doar voturile până la data stabilită, nu şi cele întârziate.

Scenariul în care decizia câştigătorului atârnă de Curtea Supremă intră în joc mai ales dacă scorul e strâns în noaptea alegerilor şi există un nivel mare de incertitudine creat de statele decisive ce vor număra mai greu buletinele de vot.

În ultima săptămână Curtea Supremă a decis în trei cazuri implicând buletine de vot ştampilate înainte de 3 noiembrie, dar trimise după acest termen. În două state-cheie, şi anume Pennsylvania şi Carolina de Nord, deciziile au fost în favoarea democraţilor, în timp ce în Wisconsin judecătorii au fost de partea republicanilor.

Donald Trump a denunţat deja pe Twitter decizia Curţii Supreme ca „foarte periculoasă” -  lăsând frâu liber votului ilegal, dar şi riscând să nască violenţe de stradă. Postarea a fost etichetată de Twitter.

În 2000, Curtea Supremă a decis în favoarea republicanului George W. Bush şi contra lui Al Gore, iar atunci trei dintre judecătorii actuali de la Curtea Supremă au lucrat ca avocaţi pentru partea republicană.

Un scenariu de coşmar pentru democraţi este acela în care Trump are un avans în noaptea alegerilor după ce susţinătorii săi votează masiv în persoană, se declară victorios şi apoi contestă voturile prin corespondenţă din state indecise, care nu mai sunt puse la socoteală şi astfel Biden pierde.

Experţii în drept spun însă că e puţin probabil ca majoritatea conservatoare să nu-i ofere o victorie clară lui Biden. Pe de altă parte, şansele ca aceasta să-i acorde o victorie lui Trump atârnă de trei condiţii ce sunt greu de obţinut simultan: rezultatul scrutinului depinde de voturile dintr-un singur stat, aici cursa e atât de strânsă că trebuie numărate toate voturile, instanţele la nivel de stat nu se pot pronunţa şi se impune o decizie a Curţii Supreme.

Scenariile extreme

Judecătoarea Barrett ar putea da votul decisiv asigurând realegerea lui Trump (James D. Zirin, The Hill), potrivit Yahoo News.

Curtea Supremă ar putea ajuta eforturile republicane de suprimarea a voturilor în statele-cheie, dând câştig de cauză campaniei lui Trump care a făcut tot posibilul să descurajeze voturile democraţilor (Eric Lutz, Vanity Fair)

O repetare pe scară mai largă a deciziei în cazul Bush versus Gore este „realmente posibilă”, doar că va fi mai haotică decât originalul din 2000 (Cristian Farias, New York Daily News).

Deciziile recente au semnalat o dispoziţie a unor judecători de a susţine contestaţiile lui Trump

Deşi afirmaţiile de fraudă ale lui Trump sunt foarte puţin credibile, trei judecători sunt dispuşi să fie convinşi de Trump, doi dintre ei datorându-şi postul pe viaţă preşedintele-candidat (Ed Kilgore, New York )

Confirmarea lui Barrett creşte probabilitatea unei intervenţii a Curţii supreme în cazuri legate de scrutinul prezidenţial

„Cu Barrett instalată în post ameţitor de repede, sunt acum cinci judecători ultraconservatori gata să interfereze cu eforturile statelor de a număra fiecare vot al cetăţenilor” (Dahlia Lithwick and Mark Joseph Stern, Slate).

Scenariile scepticilor

Eventualele contestaţii ale lui Trump nu vor putea furniza un temei legal suficient la Curtea Supremă

Eforturile lui Trump de a corupe alegerile vor fi zădărnicite încă o dată şi având în vedere că i-a determinat pe mulţi să voteze anticipat şi să fie cu ochii în patru „s-ar putea dovedi un alt mod în care corupţia să-i explodeze în faţă” ( Greg Sargent, Washington Post)

Curtea va ezita să intervină pentru a decide câştigătorul

În general, Curţile evită să intervină într-un mod care să afecteze rezultatul. Mai specific „nu-i place să calce în picioare drepturile alegătorilor prin respingerea unor buletine de vot depuse cu bună credinţă în urma unui set de reguli, chiar dacă decide că acestea sunt de fapt neconstituţionale” (Jonathan Lai, Philadelphia Inquirer).

Seria de evenimente care ar lăsa soarta alegerilor în mâinile Curţii Supreme are probabilitate mică

Mai multe condiţii destul de improbabil trebuie simultan îndeplinite: Voturi strânse la nivel naţional astfel încât rezultatul să atârne de unul sau mai multe state, iar contestaţiile nu pot fi rezolvate la nivel de stat, ci la nivel federal (Todd Ruger, Roll Call)

Nivelul de îngrijorare stârnit de democraţi a crescut şansele unei decizii a Curţii favorabile lui Biden

Dacă judecătorii aplică legea corect şi nu iau în seamă voturi care ar înclina balanţa spre Trump, deci iau „decizia greşită” potrivit complexului mediatic democrat, atunci „se va stârni iadul” (Andrew C. McCarthy, National Review).

Nu trebuie asumat că o decizie a Curţii va fi favorabilă lui Trump

Barrett ar putea alege să nu rişte o decizie care să încline balanţa într-un scrutin disputat: se va declanşa rumoare, mandatul său va fi definit de asta şi va alimenta cererile democrate de a suplimenta poziţiile liberale la Curtea Supremă - „o mişcare care poate îngrijora conservatorii mai mult decât soarta lui Trump” (Stephen Collinson, CNN).

O hotărâre în favoarea lui Trump nu va pune neapărat punct disputei

În ceea ce priveşte scrutinul din 2000 decizia Curţii Supreme a stabilit rezultatul, dar atunci ambele partide alături de populaţie „au ales să accepte decizia”. De data asta e îndoielnic că opinia publică va accepta prea uşor o hotărâre a unui curţi superioare sau a uneia federale (John E. Finn, Conversation)

.

Planul lui Trump din noaptea alegerilor

Preşedintele Donald Trump le-a declarat apropiaţilor că îşi va declara victoria în noaptea alegerilor dacă va avea un avans, spun trei surse familiare cu comentariile sale, relatează The Week care citează Axios.

Donald Trump s-ar ţine de acest plan chiar dacă ar rămâne de numărat voturi în state cruciale precum Pennsylvania care i-ar asigura în următoarele ore sau zile victoria lui Biden.

Scenariul „de coşmar” ar presupune ca Trump să câştige statele sudice cheie (care au împreună 71 de electori din cei 270 necesari) şi să fie în frunte în Pennsylvania în noaptea alegerilor, scrie Josh Kraushaar de la National Journal. Rezultatul ar fi decis de voturile prin corespondenţă în acest din urmă stat, dar cum acestea sunt numărate după 3 noiembrie campania Trump le-ar putea declara ilegitime. 

Totodată, arată analistul citat, dacă candidatul democrat Joe Biden câştigă unul din statele North Carolina, Georgia, Florida sau Arizona,străduinţele echipe de campanie a lui Trump n-ar avea niciun teren. Potrivit unui raport Axios, consilierii lui Trump sunt de părere că el are nevoie să conducă în toate patru plus Iowa, Texas, şi Ohio ca să iasă câştigător.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite