Alegeri SUA 2020. Cine întârzie transferul de putere de la Trump la Biden

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Directoarea Serviciilor Generale ale Administraţiei americane (GSA), Emily Murphy
Directoarea Serviciilor Generale ale Administraţiei americane (GSA), Emily Murphy

Echipa de campanie a preşedintelui ales, Joe Biden, a cerut directoarei Serviciilor Generale ale Administraţiei americane (GSA), Emily Murphy, să aprobe o tranziţie oficială, în pofida refuzului preşedintelui în exerciţiu Donald Trump de a-şi recunoaşte înfrângerea în alegerile prezidenţiale de la 3 noiembrie, relatează Reuters.

Echipa lui Biden au avertizat că interesele SUA în domeniile securităţii naţionale şi economiei depind de un semnal clar prin care ţara să se angajeze într-un ”transfer blând şi paşnic al puterii”. Candidatul democrat în alegerile prezidenţiale de la 3 noiembrie a fost declarat învingător de către principalele posturi americane de telviziune sâmbătă, după ce ar fi obţinut 274 de mari electori, faţă de 214, contracandidatul său. Dar, Emily Murphy , care a fost numită de trump în 2017,  susţine că nu există un ”învingător clar”, a declarat o purtătoare de cuvânt a şefei GSA, întârziind astfel accesul echipelor lui Biden la finanţări federale în valoare de milioane de dolari şi capacitatea acestora de a discuta cu reprezentanţi ai agenţiilor de informaţii şi alte departamente. 

Purtătoarea de cuvânt a refuzat să precizeze când se va lua o decizie în acest sens. Echipele lui Joe Biden au avut acces la birouri federale de la Departamentul Comerţului, un lucru prevăzut de legea privind tranziţia la Casa Albă, însă nu pot dispune de fonduri pentru salarii, consultanţi şi deplasări fără demersuri din partea GSA, declară Martha Joynt Kumar, directoarea White House Transition Project.

La trei zile după ce Joseph Biden a fost declarat preşedinte-ales al Statelor Unite, Donald Trump refuză să se recunoască învins, obstrucţionând procesul tranziţiei şi creînd premisele unei crize constituţionale. Un nucleu dur de consilieri şi membri ai familiei explorează strategii legale şi parlamentare de invalidare a rezultatului, încurajaţi de tăcerea republicanilor de top. După valul de mesaje postate pe Twitter în care a acuzat, fără a oferi vreo dovadă, că alegerile au fost fraudate, Donald Trump plănuieşte acum să iasă pe străzi pentru a vorbi împotriva procesului electoral. Surse apropiate preşedintelui Trump au declarat pentru CNN că principalii săi consilieri vor să demareze o serie de mitinguri în stilul campaniei electorale, pentru a amplifica afirmaţiile nefondate potrivit cărora alegerile i-ar fi fost furate lui Donald Trump.

Echipa lui Joe Biden a început pregătirile pentru preluarea funcţiei în luna ianuarie. Biden intenţionează să gestioneze criza coronavirus ca prioritate imediată. Luni, preşedintele ales a creat o echipă de lucru, condusă de oameni de ştiinţă şi oficiali din domeniul sănătăţii publice. Primii paşi, anunţaţi pe site-ul său web de tranziţie, se concentrează de asemenea asupra economiei, gestionării rasismului şi a modificărilor climatice. Joe Biden intenţionează să acţioneze în momentul în care preia funcţia. O serie de ordine executive asupra mai multor altor teme, printre care anularea retragerii din Organizaţia Mondială a Sănătăţii – măsură luată de Donald Trump -, revenirea în Acordul de la Paris şi, de asemenea, anularea interdicţiei impuse de Trump asupra călătoriilor către Statele Unite din ţări majoritar musulmane, sunt de asemenea gata să fie formulate.

Mark Gitenstein, fost ambasador al SUA în România în perioada 2009-2012 face parte din echipa de tranziţie a preşedintelui ales al SUA Joe Biden, potrvit site-ul oficial al echipei. Printre ceilalţi membri se regăseşte şi Cindy McCain, văduva fostului senator repubican John McCain. Gitenstein a făcut parte şi din echipa de tranziţie a câştigătorului alegerilor din 2008. Ulterior, între 2016 şi 2019, a fost preşedinte al Fundaţiei Biden, un ONG educaţional înfiinţat de colaboratori apropiaţi ai actualului preşedinte ales al SUA cu scopul „de a explora modalităţile în care fiecare persoană – indiferent de venituri, rasă, gen, vârstă sau orientare sexuală – are dreptul să se aştepte să fie tratată cu respect şi să primească o şansă corectă la împlinirea visului american”. 

Fostul ambasador este acum consilier senior pentru comerţ internaţional la compania de avocatură Mayer Brown, dar şi membru în Comitetul Reprezentanţilor Fondului Proprietatea din România. Doi foşti înalţi oficiali ai serviciilor de informaţii din SUA - Michael Morell şi Avril Haines – sunt vehiculaţi ca posibili şefi ai serviciilor de informaţii naţionale, respectiv CIA, scrie presa americană. Odată cu schimbarea administraţiei americane, vor fi înlocuiţi treptat, ambasadorii numiţi pe criterii politice, cei care nu vin din corpul diplomatic, dar sunt numiţi direct de preşedinte, de obicei ca răsplată pentru anumite contribuţii la campania electorală. În cazul administraţiei Trump este vorba de 81 de ambasadori „politici” ( sau peste 40% din ambasadori), între care cei din Rusia, România şi Ungaria. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite