Alegeri SUA 2016. Ted Cruz, ultraconservatorul detestat care l-a înfrânt pe miliardarul excentric Donald Trump

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ted Cruz, cotat până acum cu şansa a doua pentru obţinerea nominalizării taberei republicane la alegeri prezidenţiale americane din noiembrie acest an, l-a învins, în alegerile primare din Iowa, pe omul de afaceri Donald Trump cu o diferenţă de trei puncte procentuale. Lupta pentru învestitura republicană se anunţă mai strânsă decât se aştepta, principalii favoriţi părând un senator detestat de toată lumea şi un miliardar excentric.

Senatorul Rafael Edward Cruz din Texas - cu o privire fixă, o dicţie ritmică, fraze precise - are talentul unui orator, ceea ce i-a permis să devină un campion al dreptei religioase şi să obţină victoria, luni, în alegerile primare republicane din Iowa, relatează AFP online.

În urmă cu câteva luni, el era un simplu candidat republican, lăudat de altfel de către Donald Trump pentru poziţia sa fermă împotriva administraţiei Barack Obama, împotriva impozitelor, împotriva avortului şi pentru dreptul de a purta arme de foc.

Între timp, el a devenit principalul rival al miliardarului în cursa pentru obţinerea învestiturii republicane, iar omul de afaceri newyorkez face de-acum din Cruz prima sa ţintă, acuzându-l că este un personaj oribil sau sugerând că este neeligibil la preşedinţia SUA, întrucât s-a născut în Canada.

Nu există nicio îndoială că după victoria lui Ted Cruz (27%) în Iowa, în faţa lui Donald Trump (24%), care a dominat totuşi sondajele duminică, miliardarul îşi va intensifica eforturile de a se impune.

Apărător al creştinilor americani şi critic al valorilor din New York

Cei doi se adresează aceleiaşi categorii, şi anume americanilor furioşi pe elitele politice. Ei mizează pe exagerări. De exemplu, în spoturile lor televizate, ei trag alarma cu privire la imigraţia clandestină. De asemenea, ei denunţă „teoria“ încălzirii globale. Ted Cruz a promis să-i anihileze pe jihadiştii din cadrul organizaţiei Statul Islamic cu un „covor de bombe“.

Strategia lui Cruz în Iowa a vizat integral electoratul protestant evanghelic, majoritar în cadrul republicanilor. El le-a promis să elimine „Obamacare“ - reforma lui Barack Obama pentru sistemul de sănătate - şi să-i apere pe creştinii americani în faţa ameninţărilor disoluţiei reprezentate de către democraţi.

Pentru a-şi face auzite mesajele, Ted Cruz nu a ezitat să recurgă la copii, în înregistrări video, şi nici să prăjească şuncă pe ţeava puştii într-un poligon de tir, un mod de a arăta ataşamentul texanilor faţă de armele lor.

În urmă cu două săptămâni, el a fost însă dur criticat pentru că a denigrat „valorile din New York“, care apără - îi reproşează Cruz - avortul, căsătoria între persoane de acelaşi sex, banii şi presa.

Însă senatorul Cruz, care şi-a anunţat primul candidatura la învestitura republicană, şi-a ales de mult timp poziţia - în centrul Tea Party.

Mereu în centrul atenţiei

Ted Cruz este senator doar din ianuarie 2013. El îşi datorează victoria în Texas mobilizării locale a mişcării ultraconservatoare, surprinzând establishmentul republican.

Încă de la început, el îşi enervează seniorii din partid prin lipsa de condescendenţă şi voinţa de a se afla în centrul atenţiei în Congres - instituţie în care tinereţea sa ar fi trebuit să-l îndemne la umilinţă.

El a purtat marea sa bătălie în toamna lui 2013. În contextul în care se profila un compromis bugetar între liderii republicani şi democraţii aliaţi preşedintelui Barack Obama, el a apăată o linie dură, condiţionând aprobarea bugetului de abrogarea „Obamacare“.

El acţionează în culise, atrage de partea sa zeci de congresmeni din cadrul Tea Party şi le ţine piept liderilor republicani. Simţindu-se umiliţi atunci, ei sunt încă resentimentari faţă de acest ultraconservator ce pretinde că-i învaţă să guverneze.

„Nu e tipul cu care ai vrea să bei o bere“

Washington Post nota, cu o zi înainte de alegerile primare din Iowa că „lista oamenilor politici republicani pregătiţi oricând să-l atace deschis pe Cruz este foarte lungă“, putând fi enumeraţi John McCain, Bob Dole sau Peter King. „Sper că nu va fi nominalizat niciodată. Dacă va veni această zi, voi sări de pe un pod“, a declarat King.

Mai mult, unii dintre colegii săi duc o campanie activă împotriva nominalizării sale, între care senatorul din Carolina de Nord Richard Burr sau guvernatorul republican din Iowa Terry Branstad. Burr a declarat că l-ar prefera chiar pe „democratul socialist“ Bernie Sanders în locul lui Ted Cruz.

Senatorul din Texas şi-a făcut inamici în fiecare etapă a carierei sale politice. Un consilier apropiat al lui George W. Bush îşi aminteşte de un „tip insuportabil, foarte arogant şi detestat de majoritate“ în timpul campaniei prezidenţiale din 2000. „Oamenii nu mai mergeau la o reuniune dacă aflau că va fi prezent“ şi Cruz, îşi aminteşte el.

„Nimeni nu-l place. Nici în Congres, nici în altă parte“, l-a criticat Donald Trump, care nu a pus piciorul niciodată  în Congres.

Antipatia faţă de Cruz merge dincolo de politică. Craig Mazin, un fost coleg de la Princeton, îşi aminteşte în Daily Best despre studentul Ted Cruz că nu era „un tip cu care ti-ar fi plăcut să bei o bere“. Însuşi Cruz a recunoscut că nu este tipul cu care ai bea o bere, însă dă asigurări că ar scoate pe oricine dintr-o încurcătură.

Ted Cruz s-a născut la Calgary, în Canada, pe 22 decembrie 1970. El este fiul unei americance şi unui cubanez, Rafael Cruz, torturat de regimul Batista şi exilat la vârsta de 18 ani în Statele Unite, fără să vorbească engleza.

El a crescut în Texas, unde, în timpului liceului, era deja fascinat de Constituţie. După ce a studiat la Universitatea Princeton, apoi la Şcoala de Drept de la Harvard - pe care a absolvit-o la patru ani după Obama - a început o strălucitoare carieră juridică, după care s-a întors în Texas pentru a deveni echivalentul avocatului de apel al statului („solicitor general“), în 2003.

Acest post a reprezentat o trambulină spre nivel naţional, ca apărător al cauzelor conservatoare şi pledant la Curtea Supremă - ceea ce a făcut de nouă ori, obţinând cinci victorii, notează AFP.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite