Alegeri SUA 2016. Dosarul de la FBI, bombă pentru Hillary

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hillary Clinton, candidata democraţilor la şefia Casei Albe Foto: EPA
Hillary Clinton, candidata democraţilor la şefia Casei Albe Foto: EPA

Redeschiderea dosarului corespondenţei electronice private purtate de Hillary Clinton în perioada în care conducea Departamentul de Stat, considerată o „surpriză din octombrie“, agită puternic spiritele în tabăra democrată.

Candidata democrată la şefia Casei Albe şi echipa sa de campanie fac eforturi susţinute să contracareze efectul anunţului făcut vineri de directorul Biroului Federal de Investigaţii (FBI), James Comey, care a creat stupoare anunţând, printr-o scrisoare adresată Congresului, redeschiderea anchetei privind e-mailurile lui Hillary Clinton. 

Vestea a fost o gură de aer proaspăt pentru republicanul Donald Trump, sufocat de acuzaţiile de natură sexuală care l-au vizat în ultimele săptămâni şi care l-au făcut să piardă teren în sondaje. 

Sperând să recupereze handicapul pe ultima sută de metri, magnatul din domeniul imobiliarelor a pus din nou tunurile pe Clinton, acuzând-o iar de corupţie şi de minciună.

O mare de speculaţii

Bomba politică lansată de directorul FBI cu 11 zile înaintea alegerilor, care se încadrează în categoria „surprizelor din octombrie“ - informaţii apărute în diverse campanii cu puţin timp înaintea scrutinului din noiembrie -, ridică însă o serie de semne de întrebare, mai ales că nu există informaţii clare privind motivul redeschiderii dosarului, scrie „Le Figaro“. 

În plus, directorul FBI, un republican  considerat până acum echidistant în campanie, nu era obligat să facă publică această informaţie. Iar democraţii, care se simt încolţiţi, marşează tocmai pe această idee. „Este o acţiune fără precedent, care rupe politica Departamentului de Justiţie, democrată şi republicană“, a afirmat la CNN preşedintele campaniei electorale a democratei, John Podesta. Revoltat, el a amintit că tradiţia Departamenului, de care FBI aparţine, constă în evitarea acţiunilor care ar putea influenţa rezultatul alegerilor.

La rândul său, Robby Mook, director al campaniei lui Clinton, a cerut ca „toate informaţiile să fie puse pe masă“, întrucât Comey a precizat în scrisoarea sa doar că responsabilii de anchetă „au descoperit existenţa unor e-mailuri care aparent sunt pertinente pentru această investigaţie“. 

Potrivit unor surse judiciare citate de „The New York Times“, aceste noi mesaje au fost descoperite pe mijloace de comunicare ale vicepreşedintei campaniei lui Clinton, Huma Abedin, şi ale soţului acesteia, Anthony Weiner. Acesta din urmă, fost congresman democrat, este şi el un personaj controversat, fiind implicat într-un scandal sexual legat de transmiterea de mesaje unei adolescente de numai 15 ani. 

Urmări greu de prevăzut

Deşi, de această dată, în toată afacerea legată de e-mailurile private nu apare doar numele lui Clinton, ea împărţind scena cu Abedin şi Weiner, atenţia publicului nu mai este îndreptată doar asupra lui Trump, candidatul care, prin declaraţiile sale tranşante privind imigranţii sau femeile, a stârnit revoltă în rândul americanilor. 

Dar chiar şi aşa, notează politico.eu, există şi posibilitatea ca republicanul să nu fructifice şansa ce i s-a oferit prin anunţul făcut de Comey. Primele sale comentarii legate de acest nou scandal nu au părut să fie destinate votanţilor încă nehotărâţi sau celor care sunt sceptici în ceea ce-l priveşte. 

Adresanţii au fost suporterii săi, adunaţi la un miting în New Hampshire, unde Trump a afirmat: „Corupţia lui Hillary Clinton atinge o amploare fără precedent“, iar simpatizanţii au reacţionat scandând „Închideţi-o!“.

Cert este că în sondaje diferenţa dintre Clinton şi Trump se reduce. Un barometru de opinie ABC/Washington Post realizat în perioada 26-29 octombrie, publicat duminică, o cotează pe Clinton cu 46% din intenţiile de vot, iar pe Trump cu 45%.  

În plus, subliniază „Liberation“, indiferent de rezultatul alegerilor, Clinton va fi urmărită de acest scandal.

Dacă va câştiga, republicanii, care au mari şanse să-şi păstreze majoritatea în Congres, promit să nu o lase să scape, ceea ce s-ar putea solda cu o procedură de suspendare similară celei care l-a vizat pe Bill Clinton după „cazul Monica Lewinski“. Dacă democrata pierde, Trump a anunţat deja că va nominaliza un procuror special pentru acest caz, lăsând să se înţeleagă că Hillary ar putea ajunge după gratii.

Între timp, americanilor le rămâne să aleagă pe 8 noiembrie între un  republican provocator şi o democrată aflată în vizorul autorităţilor.

Surprizele din octombrie

În Statele Unite se întâmplă uneori ca înainte de alegerile prezidenţiale organizate în noiembrie să apară informaţii neaşteptate legate de candidaţii la Casa Albă, mai ales dacă lupta electorală este strânsă, notează BBC. Cum acestea ies la suprafaţă în luna premergătoare scrutinului, au fost numite „surprizele din octombrie“.

În 2000, de pildă, când bătălia dintre George W Bush şi Al Gore era foarte strânsă, cu numai cinci zile înainte de alegeri a fost adus în atenţie faptul că Bush a fost arestat în 1976 pentru că a condus sub influenţa alcoolului. Gore, a cărui echipă de campanie a negat orice implicare în apariţia informaţiei, a câştigat votul popular, dar în cele din urmă, după renumărarea voturilor în Florida, Bush a devenit preşedinte.

Alt exemplu datează din 2004, când SUA era prinsă în războiul din Irak. Democratul John Kerry a încercat atunci să câştige voturi mizând pe nemulţumirea electoratului în privinţa războiului, în timp ce Bush avertiza că nu trebuie schimbat cursul. Cu mai puţin de o săptămână înainte de alegeri, Al-Jazeera a difuzat o înregistrare video cu Osama bin Laden ironizându-l pe Bush şi chiar lansând vagi ameninţări. Republicanul a profitat. Şi-a adaptat mesajul de campanie, a spus că doar el poate menţine America în siguranţă şi a câştigat confortabil.

Anul acesta, când cursa electorală a devenit o bătălie pe viaţă şi pe moarte, prima surpriză din octombrie a venit odată cu apariţia înregistrării video din 2005 în care Donald Trump era surprins folosind un limbaj obscen la adresa femeilor. Redeschiderea anchetei privind corespondenţa electronică privată a lui Clinton a fost cea de-a doua, iar unele voci spun că nu este exclus ca astfel de surprize să mai apară până în ziua alegerilor - 8 noiembrie. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite