Alegeri SUA 2016. Discursul despre imigraţie al lui Donald Trump. „Fără amnistie pentru imigranţii ilegali. Mexicul va plăti 100% pentru zid”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Donald Trump a ţinut un discurs joi dimineaţa, în oraşul Phoenix, în cadrul căruia şi-a detaliat politica pe care o va urma privind imigraţia şi imigranţii ilegali prezenţi în acest moment pe teritoriul Statelor Unite, în cazul în care va fi ales preşedinte în alegerile de pe 8 noiembrie.

Discursul lui Trump a început în umbra întrevederii pe care candidatul republican a avut-o cu preşedintele mexican Enrique Pena Nieto, desfăşurată cu câteva ore înainte. În urma discuţiei, cei doi s-au contrazis asupra problemei finanţării construcţiei unui zid la graniţa dintre cele două state – unul din punctele principale de pe agenda lui Trump.

Mai precis, Trump a zis că nu a discutat problema finanţării cu preşedintele mexican, în cadrul unei conferinţe de presă comune susţinute cu şeful statului mexican. În schimb, Pena Nieto a scris pe Twitter după sfârşitul vizitei magnatului că i-ar fi explicat clar acestuia din urmă că „Mexicul nu va plăti pentru niciun zid”.

În cadrul discursului, Trump a încercat să-şi asigure susţinătorii că „se va construi un zid, şi Mexicul va plăti 100% pentru el, doar că ei nu ştiu asta încă”, fără a detalia însă cum va reuşi să obţină finanţarea din partea statului vecin.

Discursul magnatului american a fost mult mai apropiat ideologic de ce a susţinut în timpul campaniei primare republicane: o politică de toleranţă zero împotriva imigraţiei ilegale, a refugiaţilor din zone susceptibile de terorism şi a persoanelor nedocumentate de pe teritoriul Statelor Unite, expusă în zece puncte de acţiune.

„Vom crea grup operativ de deportare”

Trump a promis că va crea un „grup operativ de deportare” în cadrul Diviziei pentru Imigraţie şi Autoritate Vamală din Statele Unite, care se va ocupa cu „identificarea şi deportarea rapidă a celor mai periculoşi criminali dintre imigranţii ilegali din ţară”. Candidatul republican a glumit că noua instituţie ar putea s-o deporteze pe contracandidata sa la alegerile din noiembrie, Hillary Clinton. 

De altfel, Trump a criticat dur propunerea contracandidatei sale de a oferi o cale legală accesibilă prin care imigranţii ilegali aflaţi în acest moment în Statele Unite să poată căpăta cetăţenia americană, susţinând că administraţia sa va fi una „fără amnistie”.

Până la 11 milioane de imigranţi nedocumentaţi sunt estimaţi a se afla în acest pe moment pe teritoriul Statele Unite, cu menţiunea că o figură exactă este imposibil de obţinut. „Majoritatea imigranţilor ilegali sunt muncitori necalificaţi, cu educaţie precară, care primesc mai mult de la sistemul nostru decât pot oferi vreodată înapoi” a fost catalogarea lui Trump despre aceştia.

Afaceristul american s-a referit în special la criminalii care provin din rândul imigranţilor nedocumentaţi, angajându-se să „deporteze orice imigrant ilegal arestat pentru o crimă” cu efect imediat, şi a invitat pe scenă un grup de părinţi ai căror copii au fost ucişi de imigranţi nedocumentaţi – fiecare prezentându-şi pe rând cazul, însă toţi recomandându-l pe Trump pentru preşedinţie.

Ca parte a planului său de combatere a imigraţiei ilegale, Trump vrea să blocheze finanţarea federală pentru aşa-numitele „oraşe-sanctuar”, ale căror legi locale oferă anumite drepturi şi protecţii pentru imigranţii ilegali. Printre acestea se numără cele mai semnificative oraşe din Statele Unite: Los Angeles, New York, Washingon D.C., Philadelphia, San Francisco, Chicago sau Dallas.

„Zone sigure pentru refugiaţi în ţările lor, plătite de statele din Golf”

Cât despre politica de primire a refugiaţilor proveniţi din zone de conflict, Trump a fost la fel de ferm, reiterând ideea unui proces pe care îl numeşte „examinare extremă” - în cadrul căruia cererile de azil vor conţine un test ideologic riguros pentru candidaţi. 

Pentru preţul relocării unui refugiat în Statele Unite, 12 ar putea fi relocaţi în zone sigure din ţara de origine” a declarat Trump, adăugând că „zonele sigure” ar urma să fie finanţate de „statele din Golf”.

Magnatul american vrea şi înăsprirea condiţiilor de imigrare legală în Statele Unite, pentru a limita numărul de persoane care se stabilesc acolo, lucru pe care îl consideră „în interesul naţiunii americane”. Totodată, Trump a susţinut şi nevoia verificării mai amănunţite a persoanelor care stau cu vize pe perioade determinate în Statele Unite, dintre care o parte aleg să rămână peste perioada legală.

Discursul de joi dimineaţă a părut să contrazică afirmaţiile din ultimele zile ale lui Trump, care părea să sugereze o abordare mai moderată asupra problemei imigraţiei ilegale, într-o încercare a campaniei sale de a-l face viabil unor categorii mai diverse de alegători.

Conform realclearpolitics.com, media celor mai recente sondaje privind cursa electorală americană arată o marjă mai mică între cei doi candidaţi, după săptămâni în care Hillary Clinton a părut să se detaşeze. Candidata democrată ar avea în acest moment 46,6 %din intenţiile de vot la nivel naţional, în timp ce Trump s-ar bucura de sprijinul a 42% din alegători.

SUA

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite