Administrația Trump ar plănui să desființeze Consiliul Spațial pe care l-a resuscitat în primul mandat

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noua administrație Trump ar putea decide să desființeze Consiliul Național Spațial al Casei Albe, un organism din cadrul Biroului executiv pe care l-a adus la viață în 2017, potrivit a trei persoane familiarizate cu planurile, relatează Reuters.

Administrația Trump își propune să aducă steagul american pe Marte FOTO SHUTTERSTOCK
Administrația Trump își propune să aducă steagul american pe Marte FOTO SHUTTERSTOCK

În ultimele luni, consilierii președintelui american Donald Trump și lobbyistul SpaceX, Mat Dunn, le-au spus asociaților că, din punctul lor de vedere, consiliul spațial este o  „pierdere de vreme”, au dezvăluit aceste surse. Conducerea organismului intră în atribuțiile vicepreședintelui JD Vance.

Un indiciu ar fi că, după victoria în alegeri a lui Trump, echipa sa nu a contactat consiliul spațial, al cărei președinte era Kamala Harris, așa cum a procedat cu NASA și alte agenții în legătură cu planurile de tranziție, a spus una dintre surse. Birourile personalului consiliului de lângă Casa Albă au fost în mare parte golite, a spus sursa.

Dunn, SpaceX și șefii consiliului spațial al fostei administrații nu au răspuns solicitărilor de comentarii.

Site-ul web al Casei Albe dedicat instituției a apărut indisponibil, marți,  afișând mesajul „404 page not found”.

Nu s-a luat nicio decizie cu privire la soarta consiliului, au spus două dintre surse. Dispariția sa ar fi un indiciu timpuriu al influenței SpaceX asupra politicii spațiale sub Trump, notează Reuters.

Musk, CEO-ul SpaceX, care a cheltuit un sfert de miliard de dolari pentru a-l ajuta pe republican să se întoarcă la Casa Albă, a devenit un partener apropiat al lui Trump, inclusiv în privința unor planuri de a trimite misiuni pe Marte.

De altfel Trump l-a numit la conducerea NASA, în decembrie, pe Jared Isaacman, un asociat al lui Musk și client vechi al SpaceX.

În noiembrie, Trump i s-a alăturat lui Musk în Texas pentru cea de-a șasea lansare test a vehiculului spațial Starship, proiectată pentru a juca un rol important în potențialele misiuni pe Marte.

Consiliul se axează pe clădirea de alianțe internaționale și reglementări în domeniul spațial.

În 2023, consiliul a lansat o propunere care a frustrat industria spațială privată prin încercarea de a implementa „autorizarea misiunilor”, ceea ce ar fi însemnat o supraveghere mai mare de către guvernul SUA a activității în spațiu.

Prima administrație a lui Trump a resuscitat consiliul spațial, după ce acesta fusese desființat în 1993, în contextul creării Forței Spațiale a SUA și a platformei de inițiere a unor politici referitoare la reluarea misiunilor cu echipaj pe Lună, precum și reformarea reglementărilor comerciale privind lansările în spațiu.

Viziunea privind relevanța consiliului spațial a fluctuat între administrațiile prezidențiale, unele văzându-l ca pe un duplicat al birourilor mai mici ale Casei Albe, în timp ce altele au considerat că permite o îndeplinire mai rapidă a priorităților privind spațiul.

Audrey Schaffer, fosta șefă pentru politica spațială în Consiliul Național de Securitate al lui Biden, a apărat luni într-un articol de opinie rolul consiliului spațial.

„Fără o echipă dedicată politicii spațiale”, a spus Schaffer, „volumul uriaș de probleme pe care personalul Casei Albe trebuie să le abordeze zilnic subminează rapid orice agendă spațială”.

Donald Trump vrea să ducă steagul american pe Marte

Donald Trump și-a expus viziunea pentru următorii patru ani în cadrul unui discurs în care a îndemnat la o nouă expansiune americană și la noi explorări spațiale, a relatat Live Science.

„Mesajul meu de azi către americani este că a venit timpul să acționăm din nou cu curajul, vigoarea și vitalitatea celei mai mari civilizații din istorie”, a declarat președintele Trump în cadrul discursului susținut din rotunda Capitoliului, potrivit Agerpres.

„Statele Unite se vor considera din nou o națiune în creștere, una care își mărește bogăția, își extinde teritoriile, construiește orașe, ne ridică așteptările și ne poartă drapelul spre noi și frumoase orizonturi. Și ne vom urma destinul manifest spre stele, lansând astronauți americani pentru a pune steagul american pe planeta Marte.

Nu există nicio națiune ca națiunea noastră. Americanii sunt exploratori, constructori, inovatori, antreprenori și pionieri. Spiritul frontierei este înscris în inimile noastre. Chemarea următoarei aventuri mărețe răsună din sufletele noastre”.

Elon Musk susține că principalul obiectiv al companiei SpaceX este de a trimite oameni pe Marte și a transforma omenirea într-o specie multiplanetară.

SpaceX a lansat până în prezent șapte zboruri de încercare ale masivului său binom rachetă+navetă spațială Starship, cel mai puternic vehicul spațial din lume. Cea mai recentă de lansare a avut loc la 16 ianuarie și a fost un succes parțial.

Prima treaptă a binomului Starship, racheta Super Heavy, a aterizat cu succes după lansare, dar naveta spațială Starship a explodat în cursul ascensiunii. 

NASA a ales naveta spațială Starship pentru a-și duce astronauții pe Lună în cadrul misiunii Artemis 3, probabil la orizontul anului 2027. Elon Musk a anunțat că prima misiune Starship fără echipaj uman către Marte ar putea fi lansată anul viitor.

În primul său mandat, Donald Trump a oferit un suport substanțial securității și explorării spațiale a SUA și a înființat U.S. Space Force, o nouă ramură militară dedicată protejării intereselor americane în spațiu.

Trump a readus la viață Consiliul Spațial Național pentru a propulsa proiectele NASA și ale altor actori spațiali americani.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite