Adevărul despre crucile de la marginea drumului despre care Trump a afirmat că sunt morminte ale sud-africanilor albi. Povestea lor, relatată de localnici
0Printre dovezile privind presupuse ucideri în masă ale albilor, prezentate de Donald Trump la întâlnirea tensionată din Biroul Oval cu președintele sud-african Cyril Ramaphosa, se numără o înregistrare care ar surprinde morminte de-a lungul unui drum de țară. Localnicii au explicat pentru BBC, în cadrul unui reportaj, care este semnificația acelor cruci și povestea din spatele lor.

Președintele american a susținut că imaginile surprind morminte ale fermierilor albi, dar realitatea e diferită, spun localnicii.
Fotografiile au fost făcute în zona unui drum asfaltat care leagă orășelele Newcastle și Normandein din Africa de Sud și marchează un memorial, nu un cimitir, a declarat unul dintre localnicii intervievați de BBC.
Crucile au fost ridicate pentru a marca uciderea a doi fermieri afrikander din comunitatea locală, o crimă care a avut loc în urmă cu cinci ani.
Cum a ajuns un mic drum de țară în atenția globală
Drumul P39-1, cu un singur sens, este porțiune de autostradă îngustă care leagă orășele Newcastle și Normandein din Africa de Sud, la patru ore de Johannesburg.
De-a lungul său se află ferme, într-o zonă de dealuri din provincia KwaZulu-Natal.
Miercuri, mulți sud-africani au urmărit în direct, alături de telespectatorilor din întreaga lume, cum Trump l-a atacat pe omologul său sud-african, Cyril Ramaphosa, încolțindu-l cu o înregistrare video despre care susține că este o dovadă că sud-africanii albi sunt persecutați în Africa de Sud. Anterior, președintele american afirmase că în Africa de Sud are loc un „genocid” al albilor.
Cea mai frapantă scenă din înregistrare a fost o filmare aeriană a zeci de cruci albe pe marginea drumului, un presupus „loc de înmormântare” al fermierilor afrikander uciși în ultimii ani.
Însă localnicii știu mai bine decât oricine că această afirmație nu este adevărată, scrie BBC.
BBC a vizitat locul joi, a doua zi după confruntarea din Biroul Oval, și a descoperit că aceste cruci nu se mai află acolo de multă vreme.
Nu există niciun cimitir acolo, iar drumul arată ca oricare altul. O nouă moară de cereale a fost construită între timp de-a lungul porțiunii de drum cu pricina.
Roland Collyer, fermier din comunitatea afrikander din Africa de Sud, a relatat că mătușa și unchiului său, Glen și Vida Rafferty, au fost bătuți până la moarte în urmă cu cinci ani.
Ei au fost uciși la ferma lor de atacatori care au plecat cu obiecte de valoare. Moartea lor a înfuriat comunitatea locală, iar crucile au fost amplasate temporar de către afrikanderi locali pentru a condamna crimele.
Arătând în josul dealului, spre un sat unde multe familii de persoane de culoare locuiesc în colibe de lut, Collyer explică: „Erau cruci plantate de ambele părți ale drumului, reprezentând vieți luate la ferme, crime care au avut loc la ferme.”
„Crucile erau simbolice pentru ceea ce se întâmpla în țară.”
Povestea din spatele crucilor
Rob Hoatson, un om de afaceri, a fost unul dintre vecinii familiei Rafferty. El admite că Trump este predispus la exagerare, dar că nu îl deranjează că au fost arătate imaginile.
Localnicii spun că cei doi fii ai familiei Rafferty au plecat după uciderea părinților lor. Fiul cel mic, explică el, s-a mutat în Australia, în timp ce fiul cel mare și-a vândut toate bunurile și a renunțat la agricultură pentru a se muta la oraș.
În 2022, doi localnici, doctorul Fikane Ngwenya și Sibongiseni Madondo, au fost condamnați pentru uciderea familiei Rafferty și pentru jaf, fiind condamnați la închisoare pe viață.
Pentru mulți afrikanderi din comunitate, a fost un act de justiție rar, mii de crime rămânând încă nerezolvate. Președintele Ramaphosa i-a spus președintelui Trump că nu a reușit să găsească o soluție pentru a controla rata ridicată a criminalității, care continuă să crească. În Africa de Sud, au avut loc 26.000 de crime anul trecut. Marea majoritate a victimelor sunt de culoare, potrivit experților în securitate.
Uciderea familiei Rafferty a declanșat o perioadă de tensiuni rasiale sporite în zonă.
Ministrul poliției din Africa de Sud a fost obligat să viziteze locul pentru a reimpune calmul, pe fondul protestelor afrikanderilor și a acuzațiilor unor membri ai comunității locale de culoare privind maltratarea de către fermierii albi.
„Întreaga procesiune a avut ca scop creșterea acoperirii media internaționale a întregului eveniment”, spune Collyer. „Și pentru ca ei să înțeleagă prin ce trecem de fapt și ce viață trebuie să ducem aici, în Africa de Sud, în acest moment.”
„O persoană trebuie să intre în casă înainte de lăsarea întunericului, trăim în spatele unor garduri electrificate”.
Bethuel Mabaso, un localnic în vârstă de 63 de ani, spune că a fost surprins de știrea că comunitatea sa a ajuns în atenția internațională și mai ales de faptul că președintele SUA a citat-o drept „dovadă” a atacurilor asupra fermierilor albi.
„Nimic de genul acesta nu se întâmplă aici”, spune el în limba sa maternă, zulu. „Am fost șocați când au avut loc crimele și ne întristează.”
„Locuiesc aici de când eram mic și este o zonă liniștită. Nu s-a mai întâmplat așa ceva aici de atunci.”
După moartea familiei Rafferty, au existat rapoarte despre acuzații din partea unor locuitori de culoare ai fermelor, conform cărora poliția locală nu a gestionat corespunzător cazurile care implică persoane de culoare cu aceeași urgență ca și moartea cuplului alb.
Un alt muncitor agricol local, Mbongiseni Shibe, în vârstă de 40 de ani, explică care sunt relațiile dintre fermieri și personalul lor, în mare parte de culoare.
„Rezolvăm orice problemă apare prin discuții, iar dacă nu funcționează, cerem poliției să intervină”, spune el. „De obicei, sunt incidente precum cele în care animalele noastre intră pe câmpurile lor și poliția ne ajută să le recuperăm și invers.”