Acuzat că ar fi avut contacte ruşii, procurorul general al SUA spune că se va recuza din orice anchetă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jeff Sessions, procurorul general al SUA
Jeff Sessions, procurorul general al SUA

Procurorul general al SUA, Jeff Sessions, acuzat că a ascuns faptul că a avut contacte cu ambasadorul Rusiei, în timpul campaniei electorale americane, a declarat joi că se va recuza dacă va fi nevoie din orice anchetă legată de ingerinţa Rusiei în campania prezidenţială americană, informează AFP.

„Am spus că atunci când acest lucru va fi adecvat mă voi recuza. Nu există nicio îndoială în privinţa acestui subiect", a declarat Sessions, la NBC.

„Nu m-am întâlnit niciodată cu un rus pentru a discuta despre o campanie politică", a adaugat el.,

Noul procuror general al Statelor Unite, Jeff Sessions, care conduce Departamentul Justiţiei, a avut două conversaţii cu ambasadorul rus la Washington în timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale de anul trecut, când a făcut parte din echipa lui Donald Trump.

Conversaţiile cu ambasadorul Serghei Kisliak pe care Sessions nu le-a dezvăluit în timpul audierilor sale de confirmare în funcţie, în luna ianuarie, pot alimenta solicitările de recuzare a acestuia în cazul investigaţiei derulate de Departamentul Justiţiei în privinţa amestecului rusesc în alegeri.

La audierile din Congres, Sessions fusese întrebat dacă „vreo persoană afiliată” campaniei lui Trump a avut contacte cu ruşii. A răspuns că „nu are cunoştinţă” de vreun asemenea contact.

Purtătoarea de cuvânt a Departamentului Justiţiei, Sarah Isgur Flores, a spus că răspunsul lui Sessions nu a fost o încercare de inducere în eroare. Ea a adăugat că Sessions s-a întâlnit anul trecut cu peste 25 de ambasadori în calitate de membru al Comitetului senatorial pentru Serviciile Armate.

Sessions l-a primit pe Kisliak la el în birou, în septembrie 2016, iar în timpul verii cei doi s-au întâlnit după un discurs rostit de Sessions la Heritage Foundation. Întâlnirile semnalate iniţial de Washington Post au trezit deja apeluri la recuzarea lui Sessions din partea congresmenilor democraţi.

Democraţii cer un procuror independent spunând că Ministerul Justiţiei sub conducerea fostului senator Jeff Sessions, un sprijinitor al lui Trump, nu poate fi imparţial.

Liderul majorităţii republicane din Camera Reprezentanţilor, Kevin McCarthy, a declarat joi că ar fi "mai simplu" dacă procurorul general al SUA, Jeff Sessions, acuzat de mărturie mincinoasă la audierea pentru învestirea în funcţie, s-ar retrage din ancheta privind posibilele legături între Rusia şi echipa de campanie a lui Donald Trump, transmite Reuters. 

 Kevin McCarthy a spus că un astfel de gest ar contribui la recâştigarea încrederii publice.

Cred că în orice anchetă în derulare vrei să te asiguri că toată lumea are încredere în anchetă", a spus McCarthy pentru MSNBC. Întrebat dacă asta ar însemna ca Sessions să se recuzeze din comisia de anchetă, liderul republicanilor din Camera Reprezentanţilor a răspuns: "Da, cred că din această perspectivă ar fi mai simplu".

La rândul lui, preşedintele uneia dintre cele mai puternice şi influente comisii a Camerei Reprezentanţilor i-a cerut lui Jeff Sessions să îşi clarifice afirmaţiile despre Rusia făcute în timpul audierii pentru confirmarea în funcţie şi să se retragă din ancheta privind legăturile dintre echipa de campanie a lui Trump şi oficiali ruşi, potrivit Reuters.

Republicanul Jason Chaffetz, preşedintele Comisiei pentru supraveghere şi reforma guvernării, principala comisiei investigativă din Camera Reprezentanţilor, a scris pe Twitter că "AG Sessions trebuie să îşi clarifice depoziţia şi să se recuzeze". 

Democraţii au cerut demararea unei anchete independente privind posibilele legături dintre Rusia şi campania electorală a lui Donald Trump. Miercuri, liderul democraţilor din Camera Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, i-a cerut lui Sessions să demisioneze. 

Ceea ce impiedică investigaţiile cu privire la conexiunile echipei lui Donald Trump cu Moscova să se materializeze sunt neînţelegerile partizane. Ambele tabere, republicani şi democrati, spun că o anchetă bipartizană e încă posibilă, dar apelurile vizând numirea unui procurer independent se înmulţesc. 

Asta mai ales după ce s-a aflat că consilieri ai lui Trump le-ar fi cerut şefilor comisiilor de informaţii din Camera Reprezentanţilor şi Senat să respingă alegaţii că membrii din echipa de campanie a lui Trump ar fi avut legături cu ruşi. Această chestiune va fi discutată probabil pe durata audierilor pentru numirea fostului senator Dan Coats, în funcţia de Director pentru Informaţii.

Kremlinul l-a luat din nou pe nu în braţe

Ambasada Moscovei la Washington a anunţat joi că nu comentează eventualele discuţii purtate de Procurorul General Jeff Sessions şi ambasadorul rus Serghei Kisliak, precizând că are contacte regulate cu „partenerii americani”, relatează Reuters.

„Ambasada nu comentează contactele numeroase cu partenerii locali, care au loc zilnic, în concordanţă cu practica diplomatică”, a declarat un purtător de cuvânt al Ambasadei ruse, Nikolai Lahonin, pentru agenţia Interfax.

Rusia a negat, însă, categoric în repetate rânduri că s-ar fi implicat în afacerile interne ale SUA, iar oficiali ruşi au declarat că subiectul este folosit în mod deliberat de oponenţii preşedintelui Donald Trump pentru a submina şansele unei reluări a relaţiilor SUA-Rusia.

Aleksei Puşkov, un senator rus, a declarat că dezbaterea legată de Sessions au arătat cât de paranoici au devenit politicienii ruşi în legătură cu orice legături cu ţara sa.

“Aproape întreaga elită americană are, aparent, relaţii cu Rusia. Inclusiv Procurorul General”, a scris Puşkov pe o reţea socială. „Paranoia nu are limite”, a adăugat el.

Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, a declarat că Kremlinul nu a fost la curent cu presupusele întâlniri dintre Jeff Sessions (înainte de a fi numit procuror general al Statelor Unite) şi ambasadorul Rusiei la Washington, dar consideră că misiunea unui ambasador este să aibă cât mai multe astfel de întâlniri.

„Nu am fost la curent cu eventuale intalniri, nu stiu daca ele au avut loc si, daca da, nu cunosc continutul lor“, a afirmat Peskov.

„Este treaba unui ambasador sa aiba cat mai multe intalniri posibile, inclusiv cu reprezentanti ai puterii executive si legislative din tara respectiva“, a adaugat Peskov.

„Cu cat el are mai multe intalniri, cu atat mai bine“, a mai spus purtatorul de cuvant al Kremlinului.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite