Top 10 fraude: cum s-au îmbogăţit apropiaţii lui Putin de pe urma Olimpiadei de la Soci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atunci când a fost dezvăluită investiţia-record de 51 de miliarde de dolari pentru JO de Iarnă – de cinci ori mai mare decât suma cheltuită pentru olimpiada din 2010, Vladimir Putin a ignorat nenumăratele acuzaţii de corupţie, susţinând că cifrele reflectă costul afacerilor în Rusia. Însă o anchetă condusă de disidentul Alexei Navalnîi, publicată luni, arată o realitate şocantă a afacerilor murdare derulate în Soci.

Potrivit investigaţiei conduse de Navalnîi, considerat opozantul numărul unu al preşedintelui Putin, autorităţile ruse au încheiat contracte costisitoare cu anumite companii, care au fost scutite de licitaţii şi care au supraîncărcat facturile cu sute de milioane de dolari

„Este incredibil cât de deschişi sunt cu privire la această problemă”, a declarat Navalnîi pentru BuzzFeed. „Încep cu un preţ mic, pe care îl scumpesc odată ce contractul este încheiat. Preţul creşte de mai multe ori, iar companiile îşi angajează proprii subcontractori pentru a face toată treaba”, a explicat disidentul, care a căpătat notorietate în 2011, după ce a dezvăluit o serie de fapte de corupţie practicate de companiile de stat din Rusia.

Realizarea anchetei nu a fost deloc uşoară, subliniază liderul mişcări de protest faţă de preşedintele ţării, din cauză că cifrele oficiale ale cheltuielilor nu au mai fost făcute publice din 2006. Navalnîi şi echipa sa de 23 de oameni au muncit timp de două luni răsfoind printre documente pentru a calcula cheltuielile dedicate Jocurilor Olimpice de la Soci.

1. Contribuabilii ruşi acoperă 96% din cheltuielile pentru Jocurile Olimpice

image

Liderul de la Kremlin a spus că cel puţin jumătate din totalul cheltuielilor pentru organizarea şi pregătirea infrastructurii Jocurilor Olimpice este acoperită de investitorii privaţi. Însă raportul lui Navalnîi contrazice declaraţiile oficiale.

Majoritatea proiectelor care nu sunt finanţate direct de stat au fost plătite din fonduri federale ale bugetului provinciei Krasnodar sau din împrumuturile acordate de VEB, banca pentru dezvoltare condusă de stat.

2. Stadionul olimpic este de două ori şi jumătate mai scump decât stadioanele asemănătoare din Europa

image

Nimeni nu ştie cu exactitate cât de mult costă ridicarea stadionului Fisht, specialiştii estimând o cheltuială între 500 şi 665 de milioane de dolari, adică de aproximativ 14 ori mai mult decât costurile calculate iniţial. Chiar dacă acest stadion ar costa în cele din urmă 500 de milioane de dolari, în cel mai bun caz, ar fi mai de două ori şi jumătate mai scump decât stadioanele similare din Europa.

Compania care a contractul de construire a stadionului, Engeocom, a fost ţinta mai multor suspiciuni de infracţiune. Engeocom a fost acuzată că a deturnat fonduri finanţate de stat, că nu a evaluat impactul asupra mediului al proiectelor sale, că a supraevaluat costurile în mod artificial şi că nu respectă măsurile de siguranţă ale muncitorilor.

3. Trei dintre prietenii vechi de-ai lui Putin au primit contracte de 15 miliarde de dolari

image

Ancheta lui Navalnîi a scos la iveală că Vladimir Yakunin - fost partener de afaceri de-ai lui Putin, în anii 90` în cadrul companiei de construcţii Ozero din Sankt Petersburg- este în prezent şeful firmei care deţine monopolul asupra căilor ferate ruse, RZhD. Această companie este unicul beneficiar direct al fondurilor de stat alocate pentru JO şi este responsabilă pentru aproape 20 de proiecte de infrastructură. Cel mai scump dintre acestea costă 8,7 milioane de dolari, aproape la fel de mult precum costurile totale ale Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Vancouver, organizate în 2010.

Unul dintre principalii contractori ale proiectelor din Soci este compania Stroi-Trest, parte a grupului SK Most, devenit cunoscut din cauza unor investiţii eşuate. Cea mai mare parte a grupului este deţinută de Gennady Timcenko, al nouălea cel mai bogat rus din ţară, şi un fost coleg de-ai lui Putin la antrenamentele de judo.

Transyuzhstroi este companie care are legături cu banca lui Nikolai Kovalciuk, miliardar şi membru al firmei Ozero. Transyuzhstroi a desemnat compania Mostotrest să construiască primii 14 kilometri de drum. Mostotrest este controlată de un fost partener de judo al lui Putin, Arkady Rotenberg, şi de fratele său, Boris, ambii miliardari. Conform investigaţiei lui Navalnîi, drumul ar fi trebuit să coste cu 3,7 miliarde de dolari mai puţin decât s-a cheltuit, aproape dublând preţul iniţial.

Numai Arkady Rotenberg are contracte de infrastructură pentru Olimpiadă de peste şapte miliarde de dolari. Într-un interviu acordat publicaţiei „The Financial Times”, Arkady spunea că Putin „a fost trimis ţării noastre de către Dumnezeu”.

4. Un interlop care legături cu prietenii lui Putin a construit arena de hockey Shayba cu 33 de milioane de dolari mai mult decât preţul pieţei

image

Arena Shayba cu 7.000 de locuri este unul dintre puţinele proiecte olimpice finanţate de investitorii privaţi. Iskander Makhmudov, directorul general al companiei UGMK, care a construit arena, are legături strânse cu guvernul de la Moscova. El este unul dintre cei mai mari contractori privaţi ai Kremlinului: 70% din afacerile sale vin de la compania de căi ferate a statului.

5. Instructorul de schi al premierului Dmitri Medvedev a primit un contract de 2,5 miliarde de dolari

image

Compania Rosengineering este singurul subcontractor care are sarcina de a construi o staţiune de schi şi instalaţii pentru biatlon, proiecte finanţate de stat. Fondatorul şi preşedintele acestei companii este Dmitri Novikov, totodată directorul Federaţiei de Schi şi de Snowboard din Rusia. De asemenea, din boardul de conducere a Rosengineering fac parte şi Andrei Kostin, şeful grupului bancar de stat VTB şi Timcenko, fost partener de antrenamente judo al preşedintelui.

Presa a scris despre Novikov că l-a ajutat pe Dmitri să înveţe să schieze. Mass-media a mai dezvăluit că firma lui Novikov a construit un drum către staţiunile montane olimpice ce a distrus o parte dintr-o rezervaţie naturală din patrimoniul UNESCO.

6. O companie de construcţii deţinută de politicieni din Siberia, fără experienţă în construirea arenelor sportive, a cheltuit de 2,3 ori mai mult decât preţul pieţei

image

Mostovik, compania care construieşte stadionul de hockey Bolşoi şi pista de bob Sanki, nu a mai avut nicio experienţă cu proiectele construcţiilor sportive înainte de Jocurile Olimpice. Această firmă are, în total, proiecte în Soci în valoare de peste două miliarde de dolari.

Construirea stadionului a costat 167 de milioane de dolari, potrivit anchetei lui Navalnîi, mai mult decât dublul preţurilor stadioanelor similare din Europa, iar pista de bob Sanki a costat 93 de milioane de dolari, cu 60% mai mult decât preţul evaluat iniţial.

7. Guvernatorul provinciei Krasnodar a cheltuit 15 milioane de dolari din fondurile acordate Olimpiadei pentru a-şi cumpăra un elicopter

image

În urmă cu un an, oficiali din provincia Krasnodar, care include Soci, au făcut publice planurile de achiziţionare a unui elicopter militar. Acestea nu s-au mai materializat, în schimb guvernatorul Alexander Tkachev a achiziţionat din bani publici un elicopter echipat cu scaune din piele, aer condiţionat şi un suport pentru mobilul iPhone.

8. Fiul vitreg al guvernatorului regiunii Krasnodar construieşte un „Disneyland rusesc”

image

Un „Disneyland rusesc” cu tematică medievală, care oferă turiştilor ocazia să întâlnească personaje din folclorul medieval rusesc, se numără printre cele mai stranii proiecte din cadrul Jocurilor Olimpice de la Soci. Rezultatul este incert, având în vedere că firma constructoare este de origine turcă. 

Atracţiile turistice au fost realizate în Europa, iar compania-mamă este o firmă off-shore din Federaţia St. Kitts şi Nevis (ţară insulară din Antilele Mici), ai cărei proprietari sunt deocamdată necunoscuţi.

Costul proiectului a fost stabilit la 238 de milioane de dolari, bani proveniţi din împrumuturi la băncile de stat şi de la compania-mamă.

Directorul adjunct al companiei înregistrate în St. Kitts şi Nevis este Roman Batalov, fiul vitreg al lui Alexander Tkacev, guvernatorul provinciei Krasnodar, precum şi preşedinte adjunct al comitetului de terenuri şi proprietăţi în legislatura provinciei.

 9. Oficialii au organizat în 2007 o ceremonie de deschidere a JO falsă, la noul aeroport din Soci, cu trei ani înainte de deschiderea aeroportului.

image

Oligarhul Oleg Deripaska a primit în 2006 contractul privind finalizarea lucrărilor de construcţie a aeroportului din Soci, după ce au fost abandonate timp de mai bine de un deceniu. Au fost cheltuite 676 de milioane de dolari, bani din care două treimi au fost acoperite din bugetul statului.

Atunci când membrii Comitetului Olimpic Internaţional au sosit la aeroport, în 2007, locuitorii din Soci au fost aduşi la aeroport cu tot cu valize şi li s-a ordonat să se comporte asemena turiştilor. Un avion vechi a primit un nou strat de vopsea pentru a fi postat pe una dintre pistele de decolare, însă misiunea a eşuat deoarece muncitorii au realizat că era prea stricat pentru a fi mutat din loc.

10. Vladimir Putin şi-a petrecut Crăciunul într-o biserică ortodoxă nouă, construită cu 15 milioane de dolari din banii alocaţi organizării Jocurilor Olimpice

image

Teoretic, Biserica şi statul sunt separate în Rusia, însă Putin depune mari eforturi pentru a influenţa societatea împotriva disidenţilor precum membrele Pussy Riot şi împotriva simpatizanţilor membrilor comunităţii LGBT.

Şeful echiericii din Soci, aflată lapei prezidenţiale, Vladimir Kozhin, este conducătorul fundaţiei de caritate care a dispus construirea bis numai câteva minute depărtare de pistele olimpice. Deşi directorul executiv al fundaţiei a susţinut că lăcaşul de cult urma să fie construit cu bani primiţi din donaţii, lista finanţatorilor a inclus şi guvernul provinciei Krasnodar. 

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite