Serviciile secrete ruse au recrutat un parlamentar irlandez. „Nu ar trebui să fie o surpriză pentru niciunul dintre noi”

0
Publicat:

Serviciile secrete ruse au recrutat un parlamentar irlandez pentru a transmite mesaje anti-NATO şi a dezvolta contacte cu grupuri paramilitare ilegale din Irlanda de Nord, în condiţiile în care Regatul Unit se confruntă cu mari tensiuni privind Brexitul.

Premierul Simon Harris spune că activitatea agenţilor ruşi a crescut în Irlanda. Foto: Facebook
Premierul Simon Harris spune că activitatea agenţilor ruşi a crescut în Irlanda. Foto: Facebook

Deputatul, al cărui nume nu a fost dezvăluit presei, nu a fost arestat sau acuzat, deoarece nu a comis nicio infracțiune prin stabilirea de relații cu agenții Kremlinului care operează din ambasada supradimensionată a Rusiei la Dublin.

Informaţia a fost confirmată pentru Politico de doi oficiali irlandezi de rang înalt din cadrul guvernului și sistemului judiciar, ia prim-ministrul irlandez Simon Harris spune că, deşi nu poate confirma informaţia, acest lucru nu îl surprinde deloc. „Nu ar trebui să fie o surpriză pentru niciunul dintre noi”, le-a spus el jurnaliştilor când a fost întrebat despre posibilitatea existenţei unei „cârtiţe” în cadrul Parlamentului

Premierul Simon Harris a declarat că astfel de eforturi din partea agenților de informații ruși au crescut în Irlanda, ca și în alte părți, de când Moscova și-a lansat invazia la scară largă a Ucrainei în februarie 2022. Atunci, Irlanda a expulzat patru diplomați ruși acuzați că recrutau agenţi în cadrul comunităților politice și de afaceri din Irlanda. Moscova a ripostat, interzicându-le multor politicieni irlandezi să călătorească în Rusia.

„Rusia încearcă să distorsioneze opinia publică și este activă în acest sens în întreaga lume. Irlanda nu este imună la asta”, a spus prim-ministrul irlandez SimonHarris.

Potrivit informaţiilor furnizate de cei doi oficiali irlandezi, deputatul a fost recrutat în 2019, când Rusia a căutat să accentueze tensiunile legate de Brexit între Irlanda și Regatul Unit, în special în Irlanda de Nord. Oficialii au vorbit sub condiția anonimatului, deoarece niciunul nu a fost autorizat să discute în mod oficial despre activitatea de informații şi contrainformaţii a Irlandei.

La rândul său, şi premierul Simon Harris a declarat că nu poate discuta detaliile serviciilor de informații irlandeze cu privire la deputat, singura informaţie condirmată fiind că acesta este membru al parlamentului irlandez actual. „Evident, nu comentăm niciodată probleme de securitate, din motive foarte întemeiate”, a spus el.

Politicianul face parte opoziție, în mare parte de stânga, și nu din guvernul tripartit condus de Harris, care susține Ucraina, mai scrie Politico. Potrivit aceleiaşi surse, parlamentarul irlandez ar fi fost recrutat de spionul rus Serghei Prokopiev, unul dintre cei patru membri ai personalului ambasadei ruse expulzați din Irlanda în martie 2022. Toți au fost identificați ca membri ai agenției de informații militare a Rusiei GR, și implicați în spionaj.

Cu toate acestea, chiar şi după expulzarea sa, Serghei Prokopiev ar fi continuat să colaboreze cu deputatul irlandez prin intermediul unei agente ruse, trimise periodic la Dublin, care ar avea o legătură amoroasă cu parlamentarul.

Oficialii au declarat că deputatul a fost rugat de poliție să pună capăt contactelor, dar nu s-a conformat. Aceștia au declarat că investigațiile privind comportamentul său nu au reușit să identifice nicio dovadă că ar fi fost plătit de ruși sau că le-ar fi transmis documente sensibile din punct de vedere al securității. Se crede, însă, că rușii l-au recrutat pe deputat în principal pentru a dezvolta contacte cu grupuri paramilitare ilegale din Irlanda de Nord, în special cu extremiștii „loialiști” din partea protestantă a comunității britanice.

Înaintea războiului din Ucraina, mulți parlamentari irlandezi de stânga aveau, în general, poziții pro-Moscova și anti-Kyiv, inclusiv principalul partid de opoziție Sinn Féin. Partidul republican irlandez a reacționat la atacul din 2022 asupra Ucrainei ștergând de pe platformele sale online mai mult de un deceniu din mesajele sale anterioare pro-rusești și anti-NATO. Chiar și președintele irlandez Michael Higgin, membru al Partidului Laburist de opoziție, și soția sa au fost criticați pentru mesajele pro-Kremlin.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite