Regatul Unit îl expulzează pe ataşatul militar rus. Motivul din spatele deciziei și reacția Moscovei

0
Publicat:

Regatul Unit a anunţat miercuri expulzarea ataşatului militar al ambasadei Rusiei, retragerea statutului diplomatic al unor proprietăţi şi limitarea duratei de valabilitate a vizelor acordate diplomaţilor ruşi, transmit agenţiile Reuters şi AFP, citate de Agerpres.

Regatul Unit FOTO: Shutterstock
Regatul Unit FOTO: Shutterstock

„Îl vom expulza pe ataşatul militar rus, care este un ofiţer nedeclarat al informaţiilor militare” ruse, a afirmat ministrul britanic de interne James Cleverly, într-o declaraţie în faţa parlamentului de la Londra pe tema „activităţilor maligne” ale Rusiei.

„Vom retrage statutul diplomatic pentru mai multe proprietăţi asociate Rusiei în Regatul Unit (...), vom impune noi restricţii asupra vizelor diplomatice pentru Rusia, inclusiv limitarea duratei de şedere a diplomaţilor ruşi în Regatul Unit”, a adăugat ministrul britanic, care a motivat aceste măsuri prin activităţile ostile ale Rusiei în Regatul Unit şi în Europa.

El a spus că Regatul Unit este deja „un mediu de operare extrem de dificil pentru serviciile ruse de informaţii”, iar noile măsuri vor „contribui la consolidarea rezilienţei noastre în faţa ameninţării ruse”.

Rusia spune că va da Regatului Unit „răspunsul adecvat”

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a transmis, într-o primă reacţie, că Rusia va da Regatului Unit „răspunsul adecvat”.

UK a impus mai multe serii de sancţiuni împotriva unor persoane şi entităţi ruse de când Rusia a lansat invazia asupra Ucrainei, război în care Londra s-a evidenţiat printre principalii susţinători ai Kievului.

  Amintim că, în martie, Ministerul sloven de Externe a declarat persona non grata un diplomat al Ambasadei Rusiei la Ljubljana „pentru implicare în activităţi incompatibile cu statutul său diplomatic”.  

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite