Senatul rus aprobă retragerea din Tratatul INF
0Senatul rus a votat miercuri pentru suspendarea Tratatului privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), încheiat cu SUA în 1987, ca răspuns la o măsură similară adoptată de Washington în februarie.
Votul din Senatul rus vine după cel din Duma de Stat, camera inferioară, care a aprobat suspendarea Tratatului INF la 18 iunie.
Proiectul de lege a fost trimis în Parlamentul rus de către liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, care acum trebuie să-l promulge pentru a intra în vigoare.
Conform legii, Putin poate repune în vigoare tratatul în cazul în care SUA îşi schimbă poziţia, notează agenţia de presă EFE, citată de Agerpres în pagina electronică.
Administraţia Trump a dat un termen de şase luni Rusiei să se întoarcă la respectarea INF, avertizând în caz contrar cu retragerea din acest tratat semnat în 1987 de ultimul lider sovietic Mihail Gorbaciov şi preşedintele american de la acea vreme Ronald Reagan. Rusia susţine că respectă tratatul şi avertizează cu repetarea scenariului crizei rachetelor din Cuba din toamna lui 1962.
Tratatul INF, considerat un pact fundamental pentru securitatea europeană, prevede eliminarea tuturor rachetelor de croazieră şi balistice americane şi ruse cu lansare terestră şi raze de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 de kilometri. Washingtonul acuză Moscova că a încălcat INF prin dezvoltarea rachetei Novator 9M729 (SSC-8, conform terminologiei NATO). Moscova respinge acuzaţia americană, susţinând că noua rachetă nu depăşeşte raza de acţiune de 500 kilometri. Mai mult, reproşează la rândul ei Washingtonului că desfăşoară elemente ale scutului antirachetă în Europa.
Marţi, NATO a cerut Rusiei să distrugă până în luna august racheta pe care a dezvoltat-o recent încălcând INF.
Rusia are la dispoziţie doar cinci săptămâni pentru a „salva Tratatul“ INF, a declarat secretarul general al NATO Jens Stoltenberg într-o conferinţă de presă.
În caz contrar, răspunsul NATO „va fi unul defensiv, echilibrat şi coordonat“, a adăugat el.
Stoltenberg a făcut această declaraţie în ajunul unei reuniuni la Bruxelles a miniştrilor Apărării din statele membre NATO, care se întâlnesc pentru a găsi un răspuns pentru Rusia dacă refuză să se conformeze Tratatului INF.