Scindare la Kremlin între militari și politicieni. Prăbușirea bruscă a Rusiei nu poate fi exclusă

0
Publicat:

Contraofensiva ucraineană de succes a dat o lovitură planurilor conducerii militaro-politice ruse de a alipi la Federația Rusă teritoriile ucrainene ocupate. Vladimir Putin s-a trezit într-o situație riscantă, când este tot mai criticat de propria sa armată, care în săptămânile următoare îl poate acuza deschis pe dictator de războiul eșuat din Ucraina. Acest lucru poate duce la consecințe critice și la o schimbare a puterii la Kremlin, susține expertul militar Oleg Jdanov la Radio NV.

Nori negri deasupra Kremlinului Foto Shutterstock
Nori negri deasupra Kremlinului Foto Shutterstock

El crede că înfrângerea rușilor în regiunea Harkov a început un proces ireversibil de găsire a vinovaților în Rusia. La Kremlin are loc o scindare între politicieni și militari, care dau vina unii pe alții pentru războiul eșuat împotriva Ucrainei.

Întrebarea «cine este de vină?» a apărut acum pentru ei. Există o confruntare între politicieni și militari. Aceasta este o fisură care se extinde cu o viteză vertiginoasă. Dacă în câteva săptămâni Putin nu înăbușă revolta din rândul generalilor și nu declanșează schimbări la vărful Statului Major al Armatei ruse, atunci generalii înșiși îl pot învinovăți pe Putin - au început deja să facă asta - că a pierdut acest război. Și consilierii locali din mai multe orașe rusești, în frunte cu Sankt Petersburg și Moscova, cer demiterea președintelui. Prin urmare, cu cât Putin se mai gândește pe cine să învinovățească, cu atât este mai mare riscul ca vina să cadă asupra lui. Și acest lucru poate duce la o schimbare în elita politică, inclusiv la o schimbare a guvernului rus”, a spus Jdanov.

Expertul militar a mai subliniat că în prezent președintele rus nu are nicio pârghie pentru a schimba radical cursul războiului în favoarea sa. Jdanov observă că armata Federației Ruse este slăbită puternic, iar rezervele disponibile nu vor fi suficiente pentru a recâștiga ce a pierdut.

Viteza extraordinară și succesul contraofensivei Ucrainei în nord deschide posibilități pe care puțini și-au imaginat când Rusia a invadat Ucraina în februarie: că armata sa ar putea fi înfrântă sau chiar dezintegrată, scrie Bloomberg.

Publicația susține, însă, că o înfrângere rapidă a Federației Ruse rămâne încă puțin probabilă din cauza incertitudinii situației de pe câmpul de luptă. Rusia controlează în continuare aproximativ o cincime din teritoriul Ucrainei, cu mult mai mult decât cei 6.000 de kilometri pătrați pe care i-a eliberat Ucraina în această lună.

Cu toate acestea, observatorii militari ruși și occidentali deopotrivă nu au nicio îndoială că cea mai recentă ofensivă marchează un punct de cotitură în cel mai mare conflict armat pe care l-a văzut Europa de la al Doilea Război Mondial . Cel puțin, el pune la îndoială obiectivul declarat al președintelui Vladimir Putin de a ocupa toate teritoriile de est ale Ucrainei.

Aș spune că este atât un moment cheie, cât și unul periculos în același timp”, a declarat fostul director CIA și fost secretar al Apărării al SUA, Leon Panetta , într-un interviu acordat emisiunii „Balance of Power With David Westin” de la Bloomberg Television.

De teamă că Rusia ar putea escalada conflictul, inclusiv cu o potențială lovitură nucleară tactică, dacă se simte în pericol de a pierde, Panetta a numit situația „periculoasă”, deoarece un Putin în impas ar putea riposta.

Lawrence Friedman, istoric militar și profesor emerit la King's College din Londra, a scris pe blog că „această ofensivă a răsturnat majoritatea presupunerilor și predicțiilor încrezătoare despre cursul acestui război”.

Și atât de mult încât până și presupunerea exprimată de mulți despre un impas în război pe tot parcursul iernii pare îndoielnică în acest moment. Potrivit acestuia, nici măcar prăbușirea bruscă a Rusiei nu poate fi exclusă de acum înainte.

„La fel ca în cazul falimentului, la fel este și în cazul înfrângerii militare”, a scris Friedman. „Ceea ce pare a fi lung și dureros se poate transforma rapid într-o prăbușire“.

Oficialii ucraineni, inclusiv ministrul Apărării, Oleksi Reznikov, au făcut apel la prudență și consolidare, sugerând posibilitatea unui contraatac din partea Rusiei.

„Faza unei descoperiri, a unei ofensive rapide, a unui tsunami a fost înlocuită cu o fază de asigurare a rezultatelor și de luptă pentru ocuparea celor mai profitabile frontiere – ca rampe de lansare pentru următoarele salturi”, a scris Oleksi Arestovici , consilier la Biroului Președintele Ucrainei.

Rusia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite