Rușii își mută bombardierele departe de granița cu Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultimele săptămâni, Forțele aeriene ruse s-au aflat în retragere, mutând tot mai multe avioane la baze mai depărtate de granița cu Ucraina, relatează The Telegraph.

Avion de vânătoare Suhoi Su-34 FOTO SHUTTERSTOCK
Avion de vânătoare Suhoi Su-34 FOTO SHUTTERSTOCK

Pe de o parte, este o reacție la atacurile ucrainene cu drone, tot mai frecvente. Rusia încearcă să diminueze pagubele, după ce i-au fost avariate avioanele și aerodromurile.

Pe de altă parte, este o mișcare proactivă, de venire în întâmpinare a unei potențiale decizii a aliaților Ucrainei de a-i permite să lovească cu rachete cu rază lungă de acțiune bazele militare ruse.

„Rusia acționează acum mai degrabă preventiv decât reactiv, față de altădată”, a explicat grupuL ucrainean de analiză Frontelligence Insight.

Analiștii au observat recent mari redesfășurări rusești, inclusiv relocarea avioanelor de vânătoare de la aerodromurile apropiate de frontieră, în special de la baza aeriană Voronej Malșevo, în sudul Rusiei, la circa 200 de kilometri de Ucraina.

La sfârșitul lunii iunie, aici se aflau numeroase bombardiere Suhoi Su-34, lansând zilnic zeci de bombe grele cu planare asupra trupelor și orașelor ucrainene

În doar câteva minute, un Suhoi ajunge în zona de lansare și revine la bază, scria Frontelligence Insight, subliniind că numărul lor mare permite atacarea simultană a multiple ținte ucrainene.

„Ucraina ar putea aduce în incapacitate întreaga flotă operațională staționată acolo” dacă i s-ar permite utilizarea rachetelor ATACMS primite de la SUA, care au o rază de acțiune de peste 300 de kilometri, au explicat analiștii

Totuși, Ucraina arată o capacitate din ce în ce mai mare de a lovi aerodromuri oriunde în Rusia. Cu arsenalul său de drone produse intern în continuă creștere, loviturile sale asupra instalațiilor rusești s-au intensificat.

O nouă provocare pentru Ucraina

Pe 27 iulie, serviciile speciale ucrainene au reușit o lovitură devastatoare asupra bazei aeriene din Olenia, în nordul Rusiei, la o distanță amețitoare de 1.800 km de Ucraina, unde se află bombardiere Tupolev Tu-22M3, purtătoare de rachete de croazieră.

Totuși, operând la limita razei lor de acțiune, aceste drone sunt, în ritmul actual de doar câteva raiduri pe lună, mai mult o bătaie de cap decât propriu-zis o amenințare existențială.

Dacă ucrainenii ar extinde masiv producția celor mai bune drone de atac ale lor, ar avea posibilitatea să provoace daune semnificative bazelor rusești, chiar și îndepărtate.

Rușii „acordă mai multă atenție livrărilor și capacităților armelor”, a observat Frontelligence Insight.

Rușii nu pot poziționa avioane de luptă la mai mult de 1.600 de kilometri de Ucraina fără a le reduce semnificativ eficacitatea, dar ar putea, de pildă, să mute avioanele pe aerodromuri mai mici.

Astfel că, în ultimă instanță, principala problemă a Ucrainei nu este neapărat distanța.

Este „încă o provocare dificilă și complexă” pentru Kiev și armata ucraineană, au concluzionat analiștii.

Mișcarea urmează unei retrageri similare a Flotei marinei ruse de la Marea Neagră în această primăvară în porturi mai sigure din sudul Rusiei.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite