Rusia trebuie să facă faţă unei noi provocări economice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ratingul de investiţii al Rusiei ar putea fi redus la categoria „junk“, nerecomandată investitorilor. Anunţul a fost făcut de agenţia de evaluare financiară Standard&Poor's, care precizează că sunt cel puţin 50% şanse să se întâmple acest lucru în următoarele 90 de zile, informează Bloomberg.

Ar fi pentru prima dată în ultimii zece ani când ratingul de investiţii al Rusiei ar fi redus la categoria „junk“. Asta în condiţiile în care ţara se confruntă deja cu o criză economică şi financiară.

S&P a pus ratingul Rusiei sub supraveghere negativă şi a anunţat că există cel puţin 50% şanse ca ratingul Rusiei să fie coborât la categoria „junk“ în următoarele 90 de zile.

„Analizăm evaluarea noastră în ceea ce priveşte flexibilitatea monetară a Rusiei şi impactul economiei din ce în ce mai slabe asupra sistemului financiar al Rusiei“ se arată într-un comunicat al agenţiei.

Scăderea preţului petrolului la cel mai jos nivel din ultimii cinci ani şi sancţiunile impuse de Uniunea Europeană şi Statele Unite pe fondul conflictului din Ucraina au contribuit la deteriorarea situaţiei economice din Rusia.

Premierul Dmitri Medvedev a declarat marţi că economia Rusiei riscă să intre într-o recesiune gravă, în lipsa unor acţiuni mai hotărâte ale Guvernului, potrivit agenţiei ruse de presă Sputnik News.

Rubla a pierdut din nou teren în faţa dolarului miercuri, după trei şedinţe consecutive de creştere, în contextul în care agenţia de evaluare financiară Standard&Poor's a avertizat că ar putea reduce ratingul Rusiei la categoria „junk“, nerecomandată investitorilor, relatează Bloomberg.

Moneda naţională a Rusiei a scăzut cu până la 1,8% faţă de dolar după ce S&P a anunţat că există cel puţin 50% şanse ca ratingul ţării să fie coborât la categoria „junk“ în următoarele 90 de zile. Puţin după ora 14:00 (ora României), rubla se tranzacţiona la 54,52 unităţi pentru un dolar, în urcare cu 0,2% faţă de închiderea de marţi. 

Revenirea rublei din ultima săptămână, după minimul absolut de 80,1 unităţi pentru un dolar atins în data de 16 decembrie, ar putea fi periclitată în urma avertismentului S&P. Rubla a câştigat nu mai puţin de 13% în ultimele trei zile, ajutată de măsurile băncii centrale şi de decizia autorităţilor să plafoneze deţinerile în valută ale marilor exportatori cu capital de stat, inclusiv gigantul Gazprom. 

„Anunţul S&P a transmis un semnal negativ în piaţă. Agenţia de evaluare nu putea să ignore deprecierea substanţială a rublei“, a declarat Andrei Verkholantsev, şeful departamentului de cercetare al Kapital Asset Management din Moscova. 

Potrivit lui Evgeny Loktyukhov, analist al băncii ruse Promsvyazbank, deprecierea rublei va continua şi în 2015, pe fondul sancţiunilor impuse de statele din Vest şi a mediului economic dificil, în contextul în care Rusia ar putea intra anul viitor în recesiune. 

Sancţiunile Occidentului nu vor putea să-i doboare pe ruşi, şi-a exprimat convingerea joi ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov. Dimpotrivă, în opinia lui Lavrov, actuala situaţie ar putea duce chiar la modernizarea economiei ruse, informează RIA Novosti.

„Nu ne-am umilit şi nu ne vom umili. Este o naivitate absolută să crezi, după cum cred unii, că dacă vor introduce sancţiuni pentru vreo câteva luni, o jumătate de an, ruşii vor fi doborâţi“, a declarat şeful diplomaţiei ruse în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune Rossia 1.

În opinia lui Lavrov, actuala situaţie ar putea duce chiar la o modernizare a economiei Rusiei. „În mare măsură, această situaţie este legată nu doar de factori externi, ci şi de necesitatea de a moderniza economia Rusiei“, a declarat Serghei Lavrov.

Ţările occidentale au introdus, începând din martie, mai multe serii de sancţiuni împotriva unor politicieni, oameni de afaceri şi companii din Rusia, ca urmare a poziţiei Moscovei în ceea ce priveşte criza din Ucraina. Cel mai recent val de sancţiuni a avut loc în decembrie, când preşedintele SUA, Barack Obama, a anunţat extinderea acestora şi asupra Crimeii.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite