Rusia se pregăteşte de război. Noi sisteme de tipul „Samarkand“, instalate în Kaliningrad şi în Belarus VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Soldaţi şi blindate ruseşti la vel mai mare exerciţiu militar de după destrămarea URSS, Vorstok 2018
Soldaţi şi blindate ruseşti la vel mai mare exerciţiu militar de după destrămarea URSS, Vorstok 2018

Diplomatul rus Andrei Belousov a recunoscut că Rusia se pregăteşte pentru eventualitatea unui război, acuzând totodată SUA că prin retragerea lor din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF) pregătesc un război.

Declaraţia a fost făcută în noaptea de vineri spre sâmbătă după ce o comisie a Adunării Generale a Naţiunilor Unite a respins cererea Federaţiei Ruse de a introduce pe ordinea de zi un proiect de rezoluţie referitor la INF, a relatat agenţia de presă oficială rusă RIA Novosti.

"Aici, la o reuniune recentă, Statele Unite au declarat că Rusia se pregăteşte pentru război. Da, Rusia se pregăteşte pentru război, eu confirm asta. Da, ne pregătim să ne apărăm patria, integritatea noastră teritorială, principiile noastre, oamenii noştri. Ne pregătim pentru un astfel de război", a declarat şeful adjunct al Departamentului pentru neproliferare şi controlul armamentelor din cadrul Ministerului de Externe rus, Andrei Belousov, după votul din comisie.

"Totuşi, avem diferenţe majore faţă de Statele Unite ale Americii (...). Şi în termeni lingvistici, această diferenţă constă doar într-un singur cuvânt, fie în rusă, fie în engleză: Federaţia Rusă se pregăteşte pentru eventualitatea unui război, dar SUA pregătesc un război", a subliniat el, citat de RIA Novosti în pagina sa de internet.

"Altfel, de ce SUA s-ar retrage din tratat, şi-ar creşte arsenalul nuclear, ar adopta o nouă doctrină nucleară care reduce pragul utilizării armelor nucleare? Aceasta este o întrebare pentru noi toţi ", a adăugat diplomatul rus.

Moscova nu a reuşit sa obţină o dezbatere la Adunarea Generală ONU pe tema retragerii americane din Tratatul INF 

Rusia nu a reuşit sa obţină o dezbatere la Adunarea Generală ONU pe tema retragerii americane din Tratatul privind interzicerea rachetelor cu raza medie de acţiune - INF. 55 de ţări au votat împotriva propunerii ruseşti, 31 au votat în favoarea ei şi 54 s-au abţinut. 

Ambasadorul american la Conferinţa pentru Dezarmare Robert Wood a declarat că propunerea rusească a fost respinsă pentru că era prea politizată, şi pentru că a fost făcută după data limită pînă la care se puteau face astfel de propuneri, 18 octombrie.

"Majoritatea ţărilor care s-au abţinut sunt totuşi susţinătoare active ale dezarmării nucleare, o parte semnificativă a celor care au votat împotrivă sunt adepţii menţinerii Tratatului INF", a remarcat Belousov.

Rusia va colabora în mod constant cu acele state care îi împărtăşesc punctul de vedere pentru a convinge SUA să adopte o poziţie constructivă, să continue dialogul în cadrul INF şi să se abţină de la dezvoltarea arsenalului nuclear, a mai spus diplomatul rus.

Potrivit agentiei Associated Press, statele membre în Uniunea Europeană şi în Alianţa Nord Atlantică au votat împotriva propunerii ruseşti. Rusia continuă să susţină că anumite elemente din tratatul INF sunt încalcate de Statele Unite si de Alianţa Nord Atlantică, odata cu desfasurarea de rachete balistice americane in Europa.

Preşedintele american Donald Trump şi-a anunţat la 20 octombrie intenţia de a retrage Statele Unite din Tratatul INF, încheiat între SUA şi URSS în 1987, care interzice rachetele nucleare cu raze de acţiune între 500 şi 5.000 de kilometri. Ulterior, el a adăugat că Washingtonul intenţionează să-şi dezvolte arsenalul nuclear până când "celorlalţi nu le va veni mintea la cap", explicând că acest mesaj este adresat în primul rând Rusiei şi Chinei, aminteşte agenţia de presă rusă.

Dacă SUA se vor retrage din Tratatul INF, Rusia va fi obligată să răspundă în mod simetric, a avertizat preşedintele rus Vladimir Putin, potrivit RIA Novosti. 

În replică, John Bolton, consilierul american pe probleme de securitate naţională,a declarat sâmbătă la Tbilisi că Rusia trebuie să plece din Crimeea şi din estul Ucrainei şi să nu se mai amestece în alegerile americane. Într=o declaraţie pentru Reuters, Bolton a spus că Washingtonul ar putea să impună noi sancţiuni împotriva Rusiei. El cerut Moscovei să nu mai foloseasca arme chimice în Siria şi să nu mai pună la cale tentative de asasinare a exilaţilor ruşi care tăriesc în Occident.

Noi sisteme de război electronic de tipul "Samarkand" în Kaliningrad şi în Belarus

Ministerul Apărării rus a amplasat cele mai noi echipamente de luptă electronică ''Samarkand'' în regiunea Kaliningrad şi în alte direcţii strategice, inclusiv în Belarus, rezultă din datele de pe portalul de achiziţii publice, potrivit agenţiei de presă Interfax şi publicaţiei Vzgliad.

Astfel de capabilităţi au fost instalate de asemenea în regiunile Moscovei şi Nijni Novgorod, în ţinuturile Krasnodar şi Primorie, în Regiunea autonomă evreiască şi în Arhanghelsk.

Conform Interfax, au fost instalate 13 sisteme moderne de război electronic - Samarkand-U, Samarkand SU-PRD-K2 şi Samarkand PU-PRD-D.

Anul trecut, sisteme de război electronic de nouă generaţie "Svet" şi "Samarkand" au intrat în dotarea Flotei ruse a Nordului.

Armata rusă nu a dezvăluit niciodată în mod oficial domeniul de aplicare al acestor complexe şi caracteristicile sale, notează publicaţia rusă Vzgliad.

Referindu-se la imagini din satelit, canalul de televiziune american CNN informase anterior că în enclava Kaliningrad - situată între Polonia şi Lituania, ţări membre UE şi NATO - au fost modernizate şi construite noi buncăre pentru depozitarea de arme nucleare.

Vzgliad, o publicaţie online apropiată Kremlinului, aminteşte în acest context o recentă apreciere a site-ului american National Interest, potrivit cărui "înarmarea până în dinţi a enclavei Kaliningrad" ar fi cel mai rău coşmar al NATO. 

Rusia

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite