Rusia intenţionează să îşi redeschidă baza de spionaj din Cuba

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reactivarea structurii SIGINT, localizată la Lourdes, Cuba, a fost discutată de liderul rus Vladimir Putin în cadrul unei vizite recente efectuate în Havana FOTO Russia Today
Reactivarea structurii SIGINT, localizată la Lourdes, Cuba, a fost discutată de liderul rus Vladimir Putin în cadrul unei vizite recente efectuate în Havana FOTO Russia Today

Federaţia Rusă doreşte să îşi redeschidă o bază militară din Cuba, folosită în timpul epocii sovietice la acţiuni de spionaj împotriva Statelor Unite, au anunţat de curând surse din armata rusă, potrivit Reuters.

Această măsură vine în contextul în care relaţiile diplomatice americano-ruse au devenit tot mai fragile în urma dezacordurilor privind situaţia din Ucraina.

Reactivarea structurii SIGINT, localizată la Lourdes, Cuba, a fost discutată de liderul rus Vladimir Putin în cadrul unei vizite recente efectuate în Havana. Presa din Rusia relatează că pentru acest obiectiv a fost semnat inclusiv un acord cu autorităţile cubaneze. Informaţia a fost confirmată de o sursă din domeniul securităţii şi pentru agenţia Reuters.

Baza de spionaj de la Lourdes a fost închisă în anul 2001 din cauza presiunilor exercitate de Statele Unite, precum şi din pricina problemelor economice, relatează postul rus Russia Today.

În timpul Războiului Rece, baza din Lourdes, aflată la doar 250 de kilometri de SUA, dispunea de un personal de aproape 3.000 de oameni, sarcina lor fiind să intercepteze semnalele radio care veneau către şi din Statele Unite ale Americii.

Presa din Rusia nu a oferit detalii asupra costurilor pe care le-ar avea redeschiderea bazei, însă a precizat că acordul a fost realizat înainte ca Moscova să anuleze circa 90 la sută din datoriile istorice ale Cubei (circa 32 de miliarde de dolari) către fosta Uniune Sovietică.

Experţii în domeniul Apărării, citaţi de Reuters, afirmă că redeschiderea bazei din Cuba va creşte capacitatea Moscovei de a intercepta informaţii. „Trebuie să ne amintim că abilităţile de spionaj ale Rusiei sunt destul de slabe. O redeschidere a acestei baze va ajuta mult”, a declarat Ivan Konovalov, directorul Centrului de Studii Strategice din Moscova.

Structura de spionaj de la Lourdes a fost creată în 1964, după criza Rachetelor Cubaneze. În acea perioadă, guvernul de la Havana a permis Rusiei să folosească în mod gratuit baza, însă din anii 1990, Moscova a fost nevoită să plătească sute de milioane de dolari anual pentru folosirea ei.


Citeşte şi:

Ce caută Vladimir Putin în America Latină. Preşedintele rus, pe urmele foştilor lideri ai URSS

Izolat de ţările europene şi Statele Unite, Vladimir Putin se află în căutarea unor noi sfere de influenţă, pentru a creşte susţinerea Federaţiei Ruse pe scena internaţională. De aceea, liderul de la Kremlin s-a reorientat către aliaţii tradiţionali ai Moscovei, din America Latină, pornind într-un turneu de o săptămână în statele sud-americane, unde a fost primit cu mult fast.

Ţările BRICS îşi fac propriul FMI

Conduse de Rusia, Brazilia, India, China şi Africa de Sud vor să-şi înfiinţeze propriile instituţii financiare mondiale, copiate după FMI şi Banca Mondială.

Rusia a anulat aproape 32 de miliarde de dolari din datoria Cubei către fosta URSS

Înainte de vizita în Cuba, preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, a promulgat acordul care anuleaza 90% din datorie contractata de Havana de la fosta URSS, notează Bloomberg.

Rusia

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite