Rusia ar putea bloca licenţele de exploatare a unor zăcăminte din largul Peninsulei Crimeea acordate de Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Serviciul Federal rus de Securitate (FSB) şi Ministerul rus al Apărării ar putea bloca licenţele de exploatare a unor zăcăminte din Marea Neagră şi Marea Azov acordate de Ucraina unor companii înainte de anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia în martie 2014, relatează agenţia de presă Unian.

O dispoziţie în acest sens a fost semnat marţi de premierul rus Dmitri Medvedev, a anunţat într-un comunicat Serviciul de presă al Guvernului Federaţiei Ruse.

Dispoziţia vizează „asigurarea capacităţii de apărare şi de securitate a statului (rus) în mările Neagră şi Azov“.

„În cazul în care Ministerul Apărării şi FSB vor prezenta Agenţiei Federale pentru Resursele Subsolului (Rosnedra) notificări cu privire la posibile ameninţări la adresa apărării şi securităţii naţionale, Rosnedra va pregăti un proiect de decizie a Guvernului rus de a nu acorda solicitantului dreptul de a exploata sectorul de subsol şi, conform procedurii stabilite, va trimite acest proiect de decizie Ministerului Mediului spre examinare în cadrul Guvernului“, se arată în comunicat.

Această dispoziţie a fost elaborată de Ministerul rus al Mediului în vederea aplicării unei legi, din 29 iunie 2015, cu privire la particularităţile reglementării juridice a relaţiilor în domeniul exploatării subsolului ca urmare a formării unor entităţi noi în cadrul Federaţiei Ruse, şi anume Republica Crimeea şi oraşul federal Sevastopol.

Pe 21 august, Guvernul de la Kiev a ordonat companiei ucrainene de stat în domeniul gazelor Naftogaz să angajeze jurişti pentru a-şi proteja drepturile de exploatare în largul Crimeei. După anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia, Naftogaz a pierdut controlul asupra Cernomorneftegaz, cea mai importantă societate de prospecţiuni şi exploatare a zăcămintelor din Marea Neagră. Cernomorneftogaz deţine 17 câmpuri de hidrocarburi, dintre care 11 câmpuri de gaze naturale, patru câmpuri de gaze condensate şi două câmpuri petroliere, plus 13 platforme off-shore de exploatare în Marea Neagră şi Marea Azov.

Pe 19 martie 2014, sondele Cernomorneftegaz din Crimeea au fost ocupate de persoane înarmate în uniforme militare fără însemne.

Înainte de înlăturarea de la putere a preşedintelui ucrainean Viktor Ianukovici şi anexarea Crimeei, companii străine, între care OMV Petrom, ExxonMobil şi Royal Dutch Shell, erau interesate de forarea unor zăcăminte de hidrocarburi din largul fostei peninsule ucrainene.

În 2012, OMV Petrom şi ExxonMobil au anunţat o descoperire semnificativă de gaze în Marea Neagră, estimările preliminare plasând zăcământul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi, adică de 3-6 ori consumul anual al României.

După anunţarea descoperirii, un consorţiu internaţional condus de Exxon Mobil şi Royal Dutch Shell şi din care mai fac parte OMV Petrom şi compania ucraineană de stat Nadra a câştigat o licitaţie pentru exploatarea de gaze în blocul Skifska, localizat în largul coastelor Ucrainei, în apropiere de ţărmul României. Consorţiul pregătea investiţii de 735 milioane de dolari pentru forarea a două puţuri, iar Petrom urma să aibă o participaţie de 15% la proiect.

Între timp, din cauza instabilităţii în regiune, consorţiul a suspendat proiectul, dar a păstrat licenţa.

image

Blocuri de explorare de hidrocarburi din largul Peninsulei Crimeea Sursa: Cernomorneftegaz

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite