Reacția lui Putin, după avertismentul economiștilor privind o posibilă recesiune în Rusia: „Zvonurile privind moartea mea sunt exagerate”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele rus Vladimir Putin a spus vineri că economia Rusiei este puternică în ciuda războiului și a sancțiunilor, ignorând avertismentele din partea propriilor oficiali cu privire la  stagnarea economică și chiar o recesiune iminentă, relatează Kyiv Independent.

Vladimir Putin Forumul economic de la Sankt Petersburg FOTO Profimedia
Vladimir Putin Forumul economic de la Sankt Petersburg FOTO Profimedia

Vorbind la Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg, Putin a fost întrebat despre rapoartele conform cărora războiul în desfășurare din Ucraina „ucide” economia rusă.

„Zvonurile despre moartea mea sunt exagerate”, a răspuns el, citându-l pe scriitorul american Mark Twain .

Președintele rus a susținut că Rusia a depășit creșterea economică globală în ultimii doi ani, înregistrând o creștere anuală de peste 4%.

„Cea mai importantă sarcină a noastră este să asigurăm tranziția economiei către o traiectorie de creștere echilibrată”, a declarat Putin. „În același timp, unii specialiști și experți semnalează riscurile stagnării și chiar ale recesiunii. Acest lucru nu ar trebui permis în nicio circumstanță”.

„Trebuie să schimbăm în mod constant structura economiei noastre”, a subliniat Putin.

Declarația lui Putin a venit la doar o zi după ce guvernatoarea Băncii Centrale, Elvira Nabiullina, a avertizat că avântul economic al Rusiei pe timp de război se estompează rapid, iar economia se apropie de limitele potențialului său de creștere, după ce instrumentele anterior eficiente sunt aproape epuizate.

Nabiullina a explicat că economia rusă a avut creștere datorită activării unor „resurse gratuite”, precum forța de muncă disponibilă, capacitatea industrială neutilizată, rezervele de capital ale băncilor și activele lichide din Fondul Național de Avere (NWF),

„Am crescut timp de doi ani într-un ritm destul de ridicat pentru că s-au activat resurse gratuite”, a spus ea. „Trebuie să înțelegem că multe dintre aceste resurse sunt epuizate.”

Conform agenției de statistică Rosstat, rata șomajului a scăzut la un minim istoric de 2,3%. În același timp, emigrația masivă și recrutările pentru  efortul de război au dus la un deficit de forță de muncă estimat la 2 milioane de persoane. Totodată, gradul de utilizare a capacității industriale a depășit 80%, cel mai ridicat nivel din istoria modernă a Rusiei.

Ministrul rus al economiei, îngrijorat

Ministrul Economiei, Maxim Reșetnikov, și-a exprimat la rândul său îngrijorările, declarând în cadrul unui forum separat, pe 19 iunie, că Rusia este „în pragul unei tranziții către recesiune”, dar că acesta nu este inevitabilă și că „totul depinde de deciziile noastre”.

Datele oficiale arată că ritmul de creștere a PIB-ului a încetinit de la 4,1% la sfârșitul lui 2023 la doar 1,4% în primul trimestru din 2024, iar economia s-a contractat de la un trimestru la altul pentru prima dată din 2022.

Profiturile companiilor au scăzut în martie cu o treime, iar în sectorul critic al petrolului și gazelor s-au înjumătățit. Creșterea industrială a stagnat la 1,2% între ianuarie și aprilie, în timp ce sectoarele civile ale economiei au început să se contracte. Ritmul de creștere al comerțului cu amănuntul a scăzut de la 7,2% în decembrie la doar 2,4% în aprilie.

Pe fondul invaziei Ucrainei, Rusia se confruntă cu o inflație în creștere, ceea ce a determinat Banca Centrală să mențină dobânzile ridicate. La începutul lunii iunie, sub presiunea autorităților, banca a redus rata dobânzii, de la 21% la 20%, în ciuda îngrijorărilor privind scăderea investițiilor private.

Putin a criticat politica monetară restrictivă a băncii centrale din pricina faptului că sufocă investițiile private, în special în sectoarele care nu au legătură cu apărarea.

În ciuda retoricii optimiste a lui Putin, analiștii atribuie încetinirea economică a Rusiei sancțiunilor internaționale susținute, scăderii prețurilor petrolului, creșterii cheltuielilor militare și întreruperi lanțurilor de aprovizionare.

Un analist rus a declarat anonim pentru Novaia Gazeta Europa că tehnocrații guvernamentali îi transmit practic lui Putin că e momentul să aleagă între „război sau economie”.

Pierderile tot mai mari ale Rusiei pe câmpul de luptă, care au depășit recent pragul de 1 milion, contribuie probabil la turbulențele economice, deoarece Kremlinul este nevoit să plătească voluntari pentru câmpul de luptă din Ucraina, întrucât o mobilizare în masă ar fi o măsură extrem de nepopulară.

Conform unei analize realizate de economistul Janis Kluge, factura zilnică a Rusiei doar pentru bonusurile de înrolare este de 24 de milioane de dolari.

„Implicațiile pentru Rusia sunt grave”, a scris analistul în securitate energetică Wojciech Jakobik într-un editorial pentru Kyiv Independent săptămâna aceasta.

Rusia

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite