Ocupanții ruși ar fi înființat cel puțin 21 de centre de filtrare în Donbas. Ce pățesc ucrainenii transportați acolo

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un raport realizat de Universitatea Yale a arătat că forțele ruse de ocupație și separatiștii pro-ruși au înființat cel puțin 21 de centre de filtrare pentru civili și prizonieri de război în regiunea Donețk.

 11 centre de filtrare în Donețk au fost anterior identificate de un ONG FOTO Arhivă
11 centre de filtrare în Donețk au fost anterior identificate de un ONG FOTO Arhivă

Departamentul de Stat al SUA și cercetători ai Universității Yale au anunțat joi că au identificat cel puțin 21 de centre pe care armata rusă și separatiștii pro-ruși le folosesc în regiunea Donețk, estul Ucrainei, pentru a reține, interoga sau deporta civili și prizonieri de război, încălcând dreptul internațional umanitar, relatează New York Times.

Există de asemenea indicii ale existenței unor gropi comune la închisoarea unde au murit 53 de prizonieri de război ucraineni.

Raportul Yale, finanțat de Departamentul de Stat din SUA

Potrivit unui raport realizat de la Laboratorul de Cercetări Umanitare al Școlii de Sănătate Publică Yale, centrele fac parte dintr-un „sistem de filtrare” folosit de forțele de ocupație pentru procesarea deținuților și a prizonierilor în vederea eventual a deportării ulterioare în Rusia. O parte din ei rămân închiși mult timp sau sunt uciși. Cercetătorii au ajuns la aceste concluzii pe baza examinării imaginilor prin satelit și a informațiilor din surse deschise.

Raportul este rezultatul colaborării între Laboratorul Yale și programul Observatorul Conflictelor pe care Departamentul de Stat l-a înființat în mai pentru a documenta crimele de război și alte atrocități comise de forțele ruse sau separatiștii pro-ruși în războiul din Ucraina.

„Solicităm din nou Rusiei să înceteze imediat operațiunile de filtrare și deportările forțate și să ofere observatorilor independenți externi acces atât la instalațiile identificate, cât și la zonele de relocare și deportare forțată în zonele controlate și în interiorul Rusiei”, a transmis Departamentul de Stat într-un comunicat.

Scopul centrelor de filtrare

Raportul a identificat patru tipuri de centre în cadrul sistemului de filtrare: înregistrare, detenție, interogatoriu secundar și detenție.

Gropi comune la închisoarea din Olenivka

Cercetătorii au găsit, de asemenea, dovezi a două modificări recente ale solului la „colonia corecțională” Volnovaha din apropierea satului Olenivka, care sunt în concordanță cu prezența unor gropi comune. Acestea sunt anterioare exploziei care a avut loc pe 29 iulie la această închisoare, în care au fost uciși 53 de prizonieri de război ucraineni.

O porțiune de relief modificat a apărut în imaginile prin satelit din 11 aprilie – „concomitent cu o relatare din sursă deschisă despre presupuse săpături de morminte”, se arată în raport, cu referire la mărturia online a unui fost deținut. O a doua porțiune a fost captată de sateliți pe 27 iulie, cu două zile înainte de explozia de la închisoarea din Olenivka.

O analiză New York Times efectuată la începutul lunii august pe baza imaginilor obținute de la companiile comerciale de sateliți Maxar Technologies și Planet Labs, a concluzionat că undeva între 18 iulie și 21 iulie, circa 20 de modificări notabile ale solului au apărut în sudul complexului. Nu s-a putut stabili cu precizie dacă erau morminte.

Potrivit raportului efectuat de Observatorul Conflictului, centrul Volnovaha servea ca centru de detenție pe termen lung atât pentru civilii ținuți în „detenție administrativă”, cât și pentru încarcerarea prizonierilor de război, în special cei care s-au predat după asediul Azovstal, în orașul Mariupol. Activitățile de „filtrare” par să fi început la sfârșitul lunii martie și au continuat de atunci.

Cercetătorii au menționat și existența a numeroase relatări privind tratamentelor din aceste centre tortură, bătăi, lipsa accesului la apă și alimentație adecvată, condiții neigienice și celule supraaglomerate.

SUA vor aloca fonduri suplimentare pentru documentarea abuzurilor din Ucraina

Departamentul de Stat a anunțat că va aloca fonduri suplimentare în valoare de 9 milioane de dolari Observatorului Conflictelor prin Inițiativa Europeană de Reziliență Democratică.

Acest accent pe tragerea la răspundere pune bazele viitoarelor procese juridice civile și penale, fie în Ucraina, prin mecanisme internaționale, fie în țări terțe”, se arată în comunicat.

„Președintele Putin și guvernul său nu vor putea fi lăsați să se angajeze în aceste abuzuri persistente cu impunitate”, a adăugat departamentul. „Răspunderea este imperativă, iar Statele Unite și partenerii noștri nu vor rămâne tăcuți.”

În iunie, Consiliul Național de Informații al SUA a publicat un raport neclasificat care spunea că a identificat 18 posibile locații în estul Ucrainei și vestul Rusiei, ocupate de ruși, unde deținuții și prizonierii erau reținuți și procesați.

Moscova neagă acuzațiile

Moscova a respins vineri acuzaţiile ca fiind false, scrie Agerpres, care citează EFE.

''Departamentul de Stat continuă să difuzeze speculaţii despre 'centre de filtrare' pe care le-am fi înfiinţat noi în Republica Populară Doneţk, precum şi despre participarea forţelor armate ruse la distrugerea instituţiilor de învăţământ, medicale şi a centrelor culturale în Republica Populară Lugansk. Este un nou fals menit să discrediteze operaţiunea militară specială rusă'' în Ucraina, a reacţionat vineri, într-un comunicat, ambasada Federaţiei Ruse la Washington.

Ambasada rusă a susţinut că Moscova le oferă refugiaţilor ucraineni locuri de cazare temporară şi distribuie ajutoare umanitare locuitorilor din teritoriile ''eliberate'' şi că ''este angajată în respectarea normelor Dreptului Internaţional Umanitar''.

Rusia

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite