Putin rămâne fără aliați. China și India îi cer lui Putin să încheie războiul din Ucraina

0
Publicat:

China și India, țări care au relații bune cu Rusia, i-au solicitat lui Vladimir Putin să negocieze cât mai repede încheierea războiului din Ucraina, început în luna februarie a acestui an, relatează The Guardian.

Vechii aliați ai Rusiei ies din umbră și cer încheierea războiului din Ucraina. FOTO: EPA - EFE
Vechii aliați ai Rusiei ies din umbră și cer încheierea războiului din Ucraina. FOTO: EPA - EFE

Rusia a fost izolată în cadrul Adunării Generale ONU, în care nicio țară importantă nu i-a luat apărarea. Inclusiv China și Rusia, cunoscuți aliați ai Rusiei, i-au cerut liderului de la Kremlin să grăbească negocierile pentru încheierea războiului din Ucraina.

După o săptămână de presiuni în cadrul Adunării Generale a Națiunilor Unite, ministrul de externe al Rusiei a susținut un discurs în care a mustrat vehement națiunile occidentale pentru ceea ce el a numit o campanie „grotescă” împotriva rușilor. Însă nicio națiune importantă nu s-a aliat cu Rusia nici măcar vechiul partener - China, care, cu doar câteva zile înainte de invazia din februarie a Ucrainei, promisese o legătură „indestructibilă” cu președintele Vladimir Putin.

China își dorește o soluționare „pașnică” a crizei din Ucraina

Ministrul de externe al Chinei, Wang Yi, le-a cerut Rusiei și Ucrainei „să împiedice criza să se răspândească” și să nu afecteze țările în curs de dezvoltare.

„China sprijină toate eforturile care conduc la soluționarea pașnică a crizei din Ucraina. Prioritatea este facilitarea discuțiilor pentru pace. Soluția fundamentală este de a aborda preocupările legitime de securitate ale tuturor părților și de a construi o arhitectură de securitate echilibrată, eficientă și durabilă”, a transmis Wang sâmbătă.

În timpul vizitei sale la ONU, Wang s-a întâlnit cu ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, acestea fiind primele discuții dintre cei doi de la începutul războiului.

La începutul acestei luni, Putin a recunoscut „preocupările” chineze cu privire la Ucraina în timpul unei întâlniri cu omologul său, Xi Jinping.

Oficialii americani au fost încurajați de ceea ce consideră că este lipsa unui sprijin concret din partea Chinei în ceea ce privește război și au susținut că Beijingul a refuzat să trimită echipament militar, forțând Rusia să se bazeze pe Coreea de Nord și Iran, în timp ce propriile provizii se reduc.

Reacția Chinei față de Rusia este urmărită îndeaproape deoarece ar putea oferi indicii cu privire la abordarea sa față de Taiwan, o democrație autonomă pe care Beijingul o pretinde drept teritoriu. Wang a fost ferm spunând faptul că statul va lua „măsuri în forță” împotriva oricărei interferențe, insistând că eforturile de a preveni „reunificarea” cu Taiwanul vor fi „zdrobite de roțile istoriei”.

India: „Suntem întrebați adesea de care parte suntem”

India, spre deosebire de China, are o relație mai apropiată cu Statele Unite, dar are legături istorice cu Rusia, furnizorul său tradițional în ceea ce privește apărarea.

„Pe măsură ce conflictul din Ucraina continuă să crească, suntem întrebați adesea de care parte suntem. Răspunsul nostru, de fiecare dată, este drept și onest – India este de partea păcii și va rămâne ferm acolo. Suntem de partea care solicită dialogul și diplomația ca singura cale de ieșire”, a spus ministrul de externe al Indiei, Subrahmanyam Jaishankar.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, la o conferință de presă a refuzat să răspundă dacă au existat presiuni din partea Chinei. În discursul său, a încercat să dea vina direct pe țările din vest.

„Rusofobia oficială din vest este fără precedent. Acum scopul este grotesc. Nu se sfiesc să declare intenția de a provoca nu numai înfrângere militară țării noastre, ci și distrugerea și fracturarea Rusiei”, a spus Lavrov la Adunarea Generală.

De asemenea, acesta a susținut faptul că Statele Unite, de la sfârșitul Războiului Rece, s-au comportat ca și cum ar fi „un trimis al lui Dumnezeu pe Pământ, cu dreptul sacru de a acționa cu impunitate oriunde și oricând doresc”.

Totodată, oficialul rus a criticat Uniunea Europeană caracterizând-o drept o „entitate autoritară, aspră, dictatorială” și a susținut că cei de la conducerea blocului comunitar l-au forțat pe liderul unui stat membru – președintele cipriot, Nicos Anastasiades – să anuleze o întâlnire planificată cu el.

Lavrov a criticat Occidentul pentru că nu s-a implicat cu Rusia, spunând că „nu ne-am îndepărtat niciodată de la menținerea contactului”. Însă, de fapt, a refuzat confruntarea directă cu omologii săi din SUA și Ucraina, iar după ce și-a susținut discursul a și plecat.

Puterile occidentale analizează noi sancțiuni după ce Putin a chemat rezerviștii la acțiune și a amenințat că va folosi armele nucleare. De asemenea, au refuzat să recunoască rezultatele referendumurilor privind anexările făcute de Rusia care au loc în teritoriile ocupate.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite