Putin le cere ajutorul oligarhilor, aceştia pleacă pe capete din ţară
0Liderul de la Kremlin a avut o întâlnire cu mai mulţi oameni de afaceri din Rusia, pe care i-a îndemnat să contribuie la diversificarea economiei, dar în ultima vreme aceştia fug în Marea Britanie.
La începutul anului viitor, se aşteaptă ca Rusia să intre în recesiune, din cauza scăderii preţurilor la petrol şi a sancţiunilor occidentale. Pentru a încerca să redreseze situaţia, preşedintele rus, Vladimir Putin a avut o întrevedere cu principalii oligarhi, printre care Oleg Deripaska, Roman Abramovici şi Vladimir Evtuşenkov (recent eliberat din arest la domiciliu), pentru a le cere să contribuie la diversificarea economiei ţării lor.
„Avem sarcini destul de dificile şi, probabil, vom avea de trecut printr-o etapă foarte grea pentru dezvoltarea noastră. Este clar că putem face faţă situaţiei şi vom profita de ocazie ca să realizăm ceea ce nu am făcut 15-20 de ani - să diversificăm economia“, le-a zis liderul de la Kremlin.
Putin i-a asigurat pe oligarhi că societăţile lor comerciale se vor putea baza pe sprijinului guvernului de la Moscova în acest demers. De asemenea, le-a promis că în viitor nu va fi adoptată nicio decizie crucială pentru economia naţională fără o consultare prealabilă cu mediul de afaceri.
În ce priveşte propunerea sa de acordare a amnistiei fiscale în cazul celor care-şi repatriază capitalurile în Rusia, Putin a precizat că obiectivul iniţiativei sale nu este doar de a readuce în ţară banii ascunşi prin paradisurile fiscale, ci şi de a scoate la suprafaţă capitalurile înregistrate în Rusia pe societăţi fictive sau pe numele unor terţi. „Trebuie să uităm cu toţii cui aparţin aceşti bani, să întoarcem pagina şi să mergem mai departe“, astfel şi-a sintetizat preşedintele rus propunerea de amnistie fiscală.
Exod spre Marea Britanie
Cu toate promisiunile liderului de la Kremlin, autorităţile britanice au constatat o creştere substanţială a numărului de magnaţi ruşi care se mută în Marea Britanie, Londra explicând această situaţie prin înrăutăţirea situaţiei economice a Rusiei, scrie „Financial Times“.
În primele nouă luni ale acestui an, 162 de cetăţeni ruşi au primit aşa-zise vize pentru investiţii în Marea Britanie, a precizat Ministerul de Externe de la Londra.
Aceste permise pentru intrare înlesnesc pe viitor obţinerea cetăţeniei şi achiziţia de proprietăţi în schimbul cumpărării de acţiuni ale unor companii britanice, în sumă de la 1 la 10 milioane de lire sterline. În funcţie de suma investită, dreptul de rezidenţă poate fi obţinut în 2-3 ani, iar cetăţenia – după 5 ani.
Autorităţile britanice subliniază că, în întreg anul 2013, vize pentru investiţii au primit doar 118 persoane, în timp ce în primele nouă luni din 2014 acest indice a crescut cu 69 de procente.
Cauzele care îi determină pe magnaţii ruşi să vină în Marea Britanie se numără, potrivit experţilor, deteriorarea situaţiei economice în Rusia, prăbuşirea rublei, sancţiunile occidentale şi relaţiile destul de dificile cu statul rus.
Şi această creştere s-a produs în ciuda înăspririi cerinţelor ce trebuie întrunite pentru vizele de investiţii, populare cu precădere printre oamenii de afaceri chinezi şi ruşi. În noiembrie, guvernul britanic a adoptat noi reguli, conform cărora nivelul minim de investiţii în acţiuni a fost ridicat la 2 milioane de lire sterline.
În plus, dacă înainte o pătrime din suma necesară putea fi investită în imobiliare, acum acest lucru nu mai poate fi făcut. Potrivit uneia dintre versiuni, cauza unor asemenea schimbări o constituie nemulţumirea populaţiei britanice cu privire la afluxul la Londra de cetăţeni străini, care cumpără case în capitala britanică.
La începutul lunii decembrie, ministrul rus al Finanţelor estima că în 2014 din ţară a fost scos capital în valoare de 125 de miliarde de dolari americani, situaţia urmând să se înrăutăţească în 2015.