Putin continuă să-i spele imaginea lui Stalin şi aduce acuzaţii la adresa Franţei şi Marii Britanii în legătură cu izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Putin FOTO EPA-EFE
Vladimir Putin FOTO EPA-EFE

Preşedintele rus Vladimir Putin îşi continuă campania de spălare a imaginii fostului dictator sovietic Iosif Visarionovici Stalin, ignorând ajutorul oferit de către acesta din urmă lui Adolf Hitler în timpul invaziei Poloniei şi acuzând din nou Franţa, Marea Britanie şi Polonia de declanşarea celui de-al Doilea Război Mondial.

În stilul propagandei sovietice, Putin insistă să dea de înţeles că pentru URSS cel de-al Doilea Război Mondial a început la 22 iunie 1941, când liderul nazist Adolf Hilter a lansat „Operaţiunea Barbarossa” împotriva trupelor partenerului său de agresiuni de până atunci Iosif Stalin. Însă liderul de la Kremlin evită să vorbească despre implicarea lui Stalin în invazia Poloniei şi ocuparea unor teritorii, inclusiv Basarabia şi nordul Bucovinei, prezentându-l doar ca un apărător al Uniunii Sovietice nevoit să acţioneze în funcţie de împrejurări în faţa lui Hitler. Mai mult, el acuză Franţa, Marea Britanie şi Polonia de colaborare cu liderul nazist şi de declanşarea celui de-al Doilea Război Mondial.

„Uniunea Sovietică a fost supusă unui atac teribil, îngrozitor, de neiertat din partea Germaniei naziste”, a declarat preşedintele rus într-un interviu acordat agenţiei de presă TASS în cadrul proiectului său editorial „20 de întrebări pentru Vladimir Putin”.

Denunţând semnul egalităţii pus de unii între Hitler şi Stalin, Putin a reiterat că nimeni nu va reuşi să pună în umbră victoria Rusiei în cel de-al Doilea Război Mondial, transmite TASS.

El a criticat îndeosebi rezoluţia Parlamentului European din 19 septembrie 2019 care condamnă Pactul Ribbentrop-Molotov, semnat cu aprobarea lui Hitler şi Stalin.

În această rezoluţie, Parlamentul European apreciază că cel de-al Doilea Război Mondial a început ca rezultat al acordului de neagresiune şi cooperare dintre nazişti şi sovietici. Este un act „prin care două regimuri totalitare au împărţit Europa în două zone de influenţă”, denunţă Parlamentuul European.

Această concluzie l-a înfuriat pe Vladimir Putin, care duce o campanie asiduă de îmbunătăţire a imaginii lui Stalin. Într-o primă intervenţie în legătură cu rezoluţia Parlamentului European, preşedintele rus a catalogat-o drept „culmea cinismului”.

Potrivit lui Putin, Stalin nu a semnat niciodată un acord cu Hitler, în timp ce liderii Franţei şi Marii Britanii au făcut acest lucru. El s-a referit Acordul de la Muenchen, semnat la 30 septembrie 1938, în urma căruia Hilter a anexat Regiunea Sudetă de la Cehoslovacia. Liderul de la Kremlin insistă că tocmai acest act a dus la izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, iar cei care nu aderă la această idee „nu ştiu să scrie şi să citească”.

Putin face aceste comentarii într-un an festiv, marcat de împlinirea a 75 de ani de la victoria Aliaţilor împotriva lui Hitler. La fel ca în fiecare an, Moscova va sărbători acest eveniment cu o paradă militară în Piaţa Roşie. Invitat la eveniment, preşedintele american Donald Trump a anunţat că nu va fi prezent.

Polonia i-a răspuns deja lui Putin, reproşându-i faptul că „reia propaganda stalinistă“ şi „zădărniceşte“ atât „efortul comun al experţilor polonezi şi ruşi“, cât şi „reuşitele predecesorilor săi, Mihail Gorbaciov şi Boris Elţin, care, în pofida dificultăţilor, au încercat să caute o cale a adevărului şi reconcilierii în relaţiile polonezo-ruse“.

Varşovia aduce aminte de suferinţele şi masacrele suferite de Polonia şi polonezi, precum şi actele ostile duse de sovietici la adresa sa în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, estimând la 566.000 numărul victimelor sale în urma represiunii staliniste.

Semnat la 23 august 1939, Pactul Ribbentrop-Molotov a conţinut un protocol prin care cele două regimuri totalitare îşi împărţeau Europa de Est. La o săptămână de la semnarea acestui act, Hitler a lansat invazia împotriva Poloniei dinspre Vest. Şaisprezece zile mai târziu, Stalin l-a susţinut dinspre Est.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite