Putin ar trebui să invadeze trei orașe importante din țările baltice, spune un general rus

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vladimir Putin ar trebui să invadeze trei orașe importante din țările baltice, a îndemnat un general rus, relatează The Sun.

Podul de peste râul Râul Narva, la granița dintre Rusia și Estonia FOTO SHUTTERSTOCK
Podul de peste râul Râul Narva, la granița dintre Rusia și Estonia FOTO SHUTTERSTOCK

Maiorul NikolaI Plotnikov, fost comandant de tancuri, a afirmat la televiziunea publică că s-ar cuveni ca președintele rus să remedieze o „greșeală istorică” astfel încât Rusia să revină la gloria sovietică.

Astfel, în opinia lui, Rusia ar trebui să pună mâna pe orașele Narva (Estonia), Daugavpils (Letonia) și Klaipeda (Lituania) în măsura în care crede că foștii dictatori ruși Vladimir Lenin și Iosif Stalin au provocat o „nedreptate” prin cedarea acestor teritorii.

„Colegii mai tineri mi-au spus că este timpul să fie remediată nedreptatea istorică comisă de Vladimir Lenin, când Imperiul Rus s-a prăbușit, precum și de [dictatorul sovietic ] Iosif Stalin”, a spus Plotnikov, în prezent profesor la Institutul propagandist de Studii Orientale din Moscova.

El a explicat că asta ar însemna „a aduce înapoi în Rusia Narva [Estonia], Dvinsk, în prezent Daugavpils [Letonia], respectiv Memel, în prezent Klaipeda [Lituania]”.

„Așadar, le-aș spune tuturor acestor [ baltici] să nu stârnească necazuri”.

Totuși aceste țări sunt membre NATO, astfel că dacă s-ar gândi să le invadeze, Rusia ar declanșa articolul 5 privind apărarea colectivă.

Țările baltice și Polonia sunt deschise să-și trimită trupele în ajutorul Ucrainei, relatează publicația germană Der Spiegel.

Cele patru state nu intenționează să „stea și să aștepte până când îi vor întâlni pe ruș  la granițele lor”.

Republicile baltice și-au întărit apărarea terestră împotriva Rusiei pe parcursul a mai bine de doi ani de război.

Cu doar câteva zile în urmă, The Sun a vorbit cu mai mulți foști generali de armată care au avertizat că Putin vrea să-și extindă granițele maritime într-o mișcare împotriva țărilor NATO .

Ministerul Apărării al lui Putin a anunțat miercurea trecută un demers de a modifica granițele maritime ale Rusiei cu Finlanda și Lituania .

În plus, Rusia ar fi pus ochii pe Gotland - la est de Suedia -  o insulă despre care generalul Richard Shirreff spune că i-ar oferi lui Putin niveluri periculoase de control în Țările Baltice.

De ce aceste orașe?

Aceste orașe unde se vorbește limbă rusă au o importanță istorică atunci când ne gândim la imperiul rus.

Din punct de vedere geografic, fiecare dintre ele oferă aspecte importante, cum ar fi locații de coastă, porturi, centre industriale sau granițe cheie.

Narva

Narva - care se află la granița dintre Rusia și Estonia - a fost pentru prima dată ocupat de Rusia între 1558 și 1581 și din nou în 1704.

97% din cei aproape 60.000 de locuitori de acolo vorbesc rusă. Se învecinează cu un râu între cele două țări - nu departe de Golful Narva. Situat la marginea flancului estic al NATO, lângă Marea Baltică, Narva este al treilea oraș ca mărime al Estoniei.

Există o linie roșie în punctul în care Narva trece în Rusia - pe un pod peste râu.

Poliția de frontieră estonă a declarat pentru BBC că mii de ucraineni au evadat din zonele de război și au fugit în Estonia prin acest punct de trecere a frontierei. Narva a primit refugiați ucraineni în timpul războiului lui Putin, relatează BBC.

Klaipeda

Lituania și-a retrogradat relațiile diplomatice cu Rusia după ce Putin a invadat Ucraina. Și-a închis consulatul rus din Klaipeda, care se învecinează cu Letonia, Belarus și Polonia pe coasta Mării Baltice.

FOTO SHUTTERSTOCK
FOTO SHUTTERSTOCK

Al treilea oraș ca mărime din Lituania, Klaipeda este un port maritim important. Are cel mai mare număr de vorbitori nativi de rusă dintre orașele lituaniene. Sub URSS, Rusia a transformat Klaipeda într-o bază marină valoroasă.

Daugavpild

Acest oraș leton, în sud, se învecinează îndeaproape cu Belarus și Lituania.

Este al doilea oraș ca mărime din țară și foarte populat. Totodată, se află la numai 120 km de granița letono-rusă.

Daugavpils este din punct de vedere istoric un important punct de cale ferată și centru industrial , făcând parte din Imperiul Rus la sfârșitul anilor 1700. Are o populație covârșitoare de limbă rusă.

FOTO SHUTTERSTOCK
FOTO SHUTTERSTOCK

Letonia a condamnat ferm războiul lui Putin din Ucraina și a fost adăugată pe lista țărilor UE numite „neprietenoase” de către Putin.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite