Putin a recunoscut independenţa celor două teritorii separatiste din estul Ucrainei. Soldaţii ruşi dorm unii peste alţii înainte de o posibilă invazie FOTO
0Mişcările efectuate în prezent de armata rusă de-a lungul graniţei cu Ucraina sugerează desfăşurarea unor grupuri de atac. În plus, există informaţii, demonstrate cu imagini, despre faptul că soldaţii ruşi se află în condiţii precare, o situaţie care nu poate fi suportată mult timp.
UPDATE 21:30 Discursul lui Vladimir Putin înainte de recunoaşterea independenţei regiunilor separatiste din estul Ucrainei
UPDATE 20.34 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a convocat, la rândul său, Consiliul de Securitate al Ucrainei, la ora 20:00, în contextul în care Vladimir Putin urmează să facă din moment în moment anunţul privind recunoaşterea independenţei celor două republici separatiste din estul Ucrainei. Acest anunţ va fi transmis în direct de televiziunea de stat, potrivit presei ruse.
UPDATE 20.21 Vladimir Putin le-a transmis liderilor francez şi german, Emmanuel Macron şi Olaf Scholz, într-o discuţie telefonică, că intenţionează să semneze decretul privind recunoaşterea independenţei celor două republici, potrivit unui comunicat oficial al preşedinţiei ruse. Anunţul oficial va fi făcut la ora 21.00, când Putin se va adresa poporului în direct.
UPDATE 20.00 Şedinţa Consiliului de Securitate a fost înregistrată, dar a fost prezentată ruşilor ca fiind în direct. Ceasul ministrului apărării, Serghi Şoigu, prins de camere, l-a dat de gol. Putin a condus şedinţa Consiliului de Securitate ca pe o un film. A început prin a spune că soarta Ucrainei va fi decisă azi, a scris jurnalistul pe Twitter.
UPDATE 19.50 Ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba a cerut luni o reuniune „imediată” a Consiliului de Securitate al ONU, informează Reuters. „La solicitarea preşedintelui Volodimir Zelenski, cer oficial consultări imediate ale membrilor Consiliului de Securitate al ONU în virtutea Articolului 6 al Memorandumului de la Budapesta”, a scris Kuleba pe Twitter.
Cererea se bazează pe un acord din 1994 care garantează integritatea şi securitatea Ucrainei în schimbul renunţării la armele nucleare moştenite de la fosta Uniune Sovietică.
UPDATE 19.14 Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că va decide luni dacă Rusia va recunoaşte independenţa celor două teritorii separatiste din estul Ucraina, o decizie care riscă să pună capăt procesului de pace în acest conflict, informează AFP.
UPDATE 19.02 Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, a afirmat, luni, că există „motive puternice de îngrijorare”, deoarece preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, este „încă hotărât să invadeze Ucraina”
Armata rusă şi-a schimbat în ultimele zile mişcările de-a lungul graniţei cu Ucraina într-un fel care dă de înţeles că există posibilitatea unei invazii, atrage atenţia Conflict Intelligence Team.
Potrivit sursei citate, tancuri, vehicule de luptă, autotunuri şi alte echipamente nu mai sunt pe platformele feroviare, ci se mişcă la câţiva kilometri de graniţă.
În plus, un spital de campanie a fost ridicat în ultimele zile la Şebekino, la cinci kilometri de graniţa cu Ucraina.
Mai la sud, în Krasnodar, camioane cu echipamente au fost reperate în apropierea podului de peste strâmtoarea Kerci care face legătura cu Crimeea. Analiştii cred că echipamentele în cauză ar putea fi poduri demontabile care ar facilita accesul în anumite zone cazul unui război la scară largă.
FOTO Twitter @tom_bullock_
Aceste elemente noi survin pe fondul intensificării războiului informaţional în jurul evenimentelor din Donbas, unde separatiştii proruşi se dedau de joi unor provocări împotriva armatei ucrainene. În timp ce atacă, separatiştii susţin că sunt victime. Autorităţile ruse procedează la fel, făcând fel şi fel de anunţuri ce par a fi fabricate. De exemplu, Serviciul Federal de Securitate (FSB, fostul KGB) a susţinut luni că o structură a unui post de frontieră din regiunea Rostov a fost distrusă de armata ucraineană. Tot luni, armata rusă a susţinut că a ucis cinci „sabotori” ucraineni care au încercat să intre în Rusia.
Spital mobil la Sebekino FOTO Telegram
Echipa din cadrul Conflict Intelligence Team spune că există indicii clare că se pregăteşte o invazie, dar nu poate să facă o estimare exactă cu privire la momentul declanşării ei.
Până la urmă, decizia finală în acest sens îi aparţine preşedintelui rus Vladimir Putin.
Liderul de la Kremlin a convocat luni o reuniune a Consiliului de Securitate, prilej cu care i-a acuzat din nou pe ucraineni că nu pun în aplicare Acordurile de Minsk, menite soluţionării conflictului armat din Donbas, şi a declarat că ia în considerare cererea separatiştilor din această regiune din sud-estul Ucrainei cu privire la recunoaşterea independenţei lor.
Consiliul de Securitate al Rusiei: Vladimir Putin păstrează distanţa de ceilalţi oficiali FOTO EPA-EFE
Dmitri Medvedev, preşedinte al Rusiei în perioada 2008 - 2012, a spus în timpul şedinţei că Ucraina nu are nevoie de autoproclamatele Republici Populare Doneţk şi Lugansk.
„De aceea ne-am intensificat eforturile de discuţii cu NATO şi SUA, pentru ca acestea să fie de acord cu garanţiile de securitate de care avem nevoi. Nu vrem confruntare, dar avem nevoie de garanţii”, a declarat Vladimir Putin în nota-i obişnuită.
Putin a negat mereu că ar avea intenţii ostile împotriva Ucrainei, dar faptele au dovedit mereu contrariul. Preşedintele rus a anexat Crimeea, a oferit sprijin separatiştilor proruşi din Donbas, a mobilizat armata în jurul ţării vecine şi solicitat aşa-zise garanţii de securitate pentru Rusia care contravin suveranităţii Ucrainei, dar şi suveranităţii statelor din Europa Centrală şi de Est membre NATO.
Pe flancul vestic al Rusiei, situaţia soldaţilor este considerată a fi una precară. Asociaţia „Comitetul Mamelor Soldaţilor” a obţinut imagini şocante cu peste 100 de militari ruşi dormind înghesuiţi, efectiv unii peste alţii, în clădirea gării din Dolbino, la nici 30 de kilometri de graniţa cu Ucraina.
Soldaţi ruşi în gara Dolbino FOTO Twitter
Potrivit martorilor oculari, soldaţii respectivi nu au mai mâncat o masă caldă de cinci zile şi şi-au cheltuit toată alocaţia, care nu se ridică nici la 30 de euro.
„Ce coşmar!”, a reacţionat Svetlana Golub, preşedinta asociaţiei.
Între timp, soldaţii au plecat de la Dolbino într-o destinaţie necunoscută.
„Este imposibil ca trupele să fie ţinute în astfel de condiţii pentru o perioadă lungă de timp, aşa că în următoarele zile fie ne putem aştepta la o ofensivă, fie la o retragere parţială a soldaţilor, cel puţin în acele tabere mari în care i-am observat înainte” de publicarea ultimei evaluări, notează Conflict Intelligence Team.
Trei oficiali occidentali, care au vorbit sub rezerva anonimatului pentru AFP, spun că unităţile militare ruse plasate la graniţa cu Ucraina sunt acum „pregătite” pentru o invazie.
Imaginea de ansamblu este una „foarte întunecată, cu nori de furtună care se adună la graniţa cu Ucraina”, conchid ei.