„Palatul lui Putin”. Ce spune arhitectul care a proiectat construcţia de la Marea Neagră: De la „Made în Italy” la mucegai şi despre legătura cu preşedintele rus
0Îmbrăcat lejer, în pantaloni scurţi şi într-un tricou, arhitectul Lafranco Cirillo tocmai se pregăteşte să-şi termine ziua de muncă şi să facă o plimbare pe malul plajei din Dubai. Au trecut, după spusele sale, aproape şase ani de când şi-a închis firma de arhitectură din Rusia, dar se declară „mândru” de munca sa de acolo, care a constat în ridicarea unui palat la malul Mării Negre.
„Am folosit materiale fantastice”, spune el într-un interviu acordat pentru Spiegel Online.
Menţionat de presa rusă pentru prima dată în 2010, Lafranco Cirillo a devenit cunoscut în Rusia datorită lui Aleksei Navalnîi, principalul opozant al Kremlinului. Într-un interviu acordat pentru Spiegel Online, arhitectul italian recunoaşte faptul că el este cel care a conceput planul palatului de la Marea Neagră prezentat de opozantul rus ca aparţinându-i preşedintelui rus Vladimir Putin.
Întrebat cum ar descrie într-un cuvânt creaţia sa de la Ghelendjik, Cirillo a spus „opulentă”. Deşi recunoaşte că nu este cel mai frumos proiect al său din punct de vedere arhitectural, el respinge criticile precum că ar fi un „kitsch”. „Mi s-a cerut un neoclasicism frumos, iar ca arhitect fac ceea ce vrea clientul”, a subliniat el, descriind palatul de la Marea Neagră drept „Made in Italy”.
În timp ce presa afiliată lui Putin contestă informaţiile prezentat de Navalnîi în documentarul despre palat, susţinând că este doar un şantier, arhitectul spune că reconstituirea 3D a opozantului rus este în mare parte corectă. În ceea ce priveşte şantierul, el spune că nu are nimic de-a face cu lucrările din prezent, care sunt cauzate în mare parte de problemele apărute între timp, cum ar fi cele legate de mucegai. Cirillo respinge ideea unei erori de proiectare. „Nu sunt inginer, sunt arhitect. Dar dacă încălzeşti o casă şi nu deschizi niciodată ferestrele, atunci bineînţeles că multe pot merge prost”, declară el.
Lafranco Cirillo FOTO dagospia.com
Evocând începuturile sale în Rusia, Lafranco Cirillo îşi aduce aminte de deceniul 1990-2000, când a venit ca reprezentant al companiei de mobilă Mascagni. A construit vile şi case de vacanţă pentru bogaţi, printre clienţii săi numărându-se şi un fost şef al Lukoil. „Nu construiam doar o casă, vindeam un stil de viaţă”, subliniază el.
Munca la palatul de la Marea Neagră a început în 2007-2008. Cu toate că nu a fost întrebat dacă a avut vreo legătură cu Putin, el a ţinut să precizeze din start că nu l-a văzut niciodată pe preşedintele rus la Ghelendjik. „Nu am vorbit niciodată cu preşedintele (Putin, n. red.) despre proiect”, insistă arhitectul, care precizează că a vizitat şantierul între 20 şi 30 de ori, ultima sa deplasare având loc în primăvara anului 2014.
El susţine că a lucrat la acest proiect pentru Stroigazconsulting, o companie deţinută în acte de omul de afaceri iordanian Ziad Al Manaseer. El spune că a fost contractat pentru proiectarea clădirii şi a interiorului, dar nu a fost implicat în construcţia propriu-zisă.
Stroigazconsulting este o companie cunoscută pentru legăturile sale strânse cu Gazprom şi cu oligarhi din anturajul lui Putin.
Întrebat dacă ştie cumva pentru cine de fapt a fost angajat de Stoigazconsulting, italianul spune că nu deţine această informaţie. Însă el dă de înţeles că nu ar fi Vladimir Putin - exact cum susţine şi Kremlinul - şi încearcă să prezinte ca argument că i s-ar fi solicitat să conceapă un loc pentru recepţii şi găzduirea unor oaspeţi, nu pentru a fi reşedinţă. În acelaşi timp, nu exclude că unele elemente de design sunt inspirate dintr-o vilă a fostului premier italian Silvio Berlusconi, cunoscut pentru amiciţia sa cu Vladimir Putin.
Totuşi, în mod ciudat, dacă reţelele de propagandă ale Kremlinului susţin că Putin nu are nicio legătură cu palatul de la Marea Neagră, de ce autorităţile ruse reglementează strict zborurile şi navigaţia maritimă în zona domeniului? În plus, de ce agenţi ai Serviciului Federal de Securitate (FSB) şi ai Serviciului de Pază al Administraţiei Prezidenţiale (FSO) monitorizează atent zona, având facilităţi instalate chiar lângă proprietate? Un fapt ciudat este şi că unii subcontractanţi şi-au descris lucrările de construcţie drept contribuţii la o reşedinţă a Administraţiei Prezidenţiale Ruse. Iar cel care a revendicat dreptul de proprietate este nimeni altul decât un fost partener de judo şi un bun prieten al lui Putin, oligarhul Arkadi Rotenberg. Cu toate că a spus că el este posesorul palatului, oligarhul rus nu a prezentat niciun document în acest sens, notează Spiegel Online.
În documentar, Aleksei Navalnîi afirmă despre Lafranco Cirillo că este unul dintre oamenii care păstrează secretele lui Putin. Arhitectul italian a primit chiar şi cetăţenia rusă, în 2014. El recunoaşte faptul că deţine cetăţenia rusă, susţinând că a fost recompensat astfel pentru proiectele sale de construcţie în Rusia. Şi neagă până la capăt, chiar în stilul diplomaţiei ruseşti, că ar fi „arhitectul lui Putin”. „Ar fi frumos, dar nu e adevărat”, spune el, adăugând apoi: „Dar, da, am avut ocazia să dau mâna cu Putin”.