Occidentul „se balansează periculos pe marginea unui conflict între puterile nucleare”, avertizează Lavrov

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sprijinul Statelor Unite, Marii Britanii şi Franţei pentru Ucraina implică riscuri strategice grave privind o confruntare directă între marile puteri nucleare ale lumii, a avertizat luni ministrul de externe rus Serghei Lavrov, relatează Reuters, preluat de Agerpres.

Serghei Lavrov FOTO EPA-EFE
Serghei Lavrov FOTO EPA-EFE

Lavrov spune că SUA şi NATO sunt obsedate de ideea de a-i provoca Rusiei o „înfrângere strategică'' şi că există riscul ca o asemenea confruntare să conducă la un nivel de pericol nuclear sporit.

'„Occidentalii se balansează periculos pe marginea unei ciocniri militare directe între puterile nucleare, ceea ce este plină de consecinţe catastrofale'', a adăugat şeful diplomaţiei ruse.

SUA şi aliaţii lor afirmă că ajută Ucraina să se apere de agresiunea rusă şi că Moscova agravează tensiunile între Est şi Vest, inclusiv prin avertismente repetate despre pericolul unui conflict nuclear.

„O îngrijorare specială provoacă faptul că există 'troica' statelor nucleare occidentale care sunt printre susţinătorii esenţiali ai regimului criminal de la Kiev, principalii iniţiatori ai diverşilor paşi provocatori. Vedem riscuri strategice grave în asta, ceea ce conduce la o creştere a nivelului de pericol nuclear'', a subliniat Serghei Lavrov.

Pe măsură ce relațiile dintre ele s-au deteriorat, atât Rusia, cât și Statele Unite și-au exprimat regretul cu privire la dezintegrarea rețelei de tratate de control al armelor menită să încetinească cursa înarmărilor din timpul Războiului Rece și să reducă astfel riscul unui război nuclear.

Rusia și Statele Unite sunt de departe cele mai mari puteri nucleare ale lumii, deținând peste 10.600 din cele 12.100 de focoase nucleare din lume. China deține al treilea cel mai mare arsenal nuclear, urmată de Franța și Marea Britanie.

Lavrov a declarat că, având în vedere criza actuală, nu există nicio bază pentru un dialog cu Statele Unite privind controlul armelor.

„În contextul unui război hibrid total purtat împotriva noastră, nu există nicio bază pentru un dialog cu Statele Unite privind controlul armelor și stabilitatea strategică în general", a declarat el.

El a acuzat Occidentul că încearcă să impună restricții asupra arsenalelor nucleare ale Rusiei și Chinei, în timp ce dezvoltă capacități nenucleare, într-un efort de a obține superioritate militară.

Lavrov a subliniat că Occidentul construiește un sistem global de apărare antirachetă care ar putea decapita un rival, amplasând arme nucleare în Europa, respectiv rachete cu rază medie și scurtă de acțiune în regiuni din întreaga lume și pregătindu-se să desfășoare arme în spațiu.

Dmitri Peskov: noul ajutor al SUA pentru Ucraina nu va schimba situaţia de pe front

Pachetul de ajutor militar pentru Ucraina aprobat sâmbătă de Camera Reprezentanţilor din Congresul SUA nu va produce o schimbare fundamentală pe câmpul de luptă, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, relatează dpa.

„Desigur, banii şi armele furnizate de acest pachet de ajutor nu vor duce la o schimbare în această dinamică", a declarat Peskov pentru agenţia de presă Interfax.

În schimb, va duce la mai multe victime ucrainene şi la mai multă distrugere, a mai spus el.

Peskov a acuzat Statele Unite că s-au îmbogăţit prin intermediul ajutorului cu arme pentru Ucraina - repetând o critică exprimată duminică de adjunctul ambasadorului rus la ONU, Dmitri Polianski.

Camera Reprezentanţilor din SUA a adoptat sâmbătă un pachet mult aşteptat de 61 de miliarde de dolari pentru a ajuta Ucraina în războiul cu Rusia. Această asistenţă militară şi economică, rezultatul unor luni de negocieri extrem de tensionate şi laborioase, trebuie aprobată acum de Senat, şi apoi semnată de preşedintele Joe Biden.

Kremlinul a criticat dur, de asemenea, o altă propunere legislativă la Washington: confiscarea planificată a proprietăţilor ruseşti din SUA. Acestea sunt acţiuni ilegale, a mai spus Peskov.

„În consecinţă, ele vor deveni obiectul unor contramăsuri şi litigii juridice", a anunţat el.

În plus, o astfel de expropriere ar prejudicia interesele economice ale SUA, deoarece mulţi investitori se vor gândi de două ori înainte să investească acolo în viitor, a mai spus Peskov.

Rusia ar trebui să treacă la confiscarea activelor occidentale după decizia Congresului SUA, afirmă preşedintele Dumei

Rusia are acum motive să confişte activele occidentale după ce Camera Reprezentanţilor din SUA a adoptat o legislaţie care permite transferul potenţial către Ucraina al activelor ruseşti confiscate, a declarat luni preşedintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, relatează Reuters.

„Washingtonul a adoptat o lege privind confiscarea activelor ruseşti pentru a provoca UE să facă acelaşi pas, care va fi devastator pentru economia europeană", a afirmat Volodin, un aliat apropiat al preşedintelui Vladimir Putin.

Ţara noastră are acum toate motivele să ia decizii simetrice în legătură cu activele străine", a spus Volodin.

Preşedintele Dumei de Stat a spus că din activele ruseşti în valoare de 280 de miliarde de euro îngheţate peste hotare, active de numai 5 până la 6 miliarde de dolari se află în SUA, în timp ce active în valoare de 210 miliarde de euro (224 de miliarde de dolari) se află în Uniunea Europeană.

Potrivit NBC, Camera Reprezentanţilor a trecut aşa-numitul "REPO Act", care va permite administraţiei lui Joe Biden să confişte active de miliarde de dolari din băncile americane şi să le transfere Ucrainei pentru reconstrucţie.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite