Moscova anunţă condiţiile pentru dezamorsarea situaţiei legate de Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maria Zaharova, purtotorul de cuvânt al MAE rus
Maria Zaharova, purtotorul de cuvânt al MAE rus

Federaţia Rusă doreşte ca Ucraina să scoată în afara ţării armele şi echipamentele militare primite în ultimul timp de la aliaţii ei, a anunţat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse Maria Zaharova într-o conferinţă de presă miercuri, potrivit Interfax.

Se poate ajunge la o dezescaladare cu Rusia prin satisfacerea câtorva condiţii, a spus Zaharova, menţionând printre acestea plecarea instructorilor militari occidentali din Ucraina, scoaterea armelor şi echipamentului primite de Kiev în ultimul din străinătate în afara teritoriului Ucrainei şi renunţarea participării acesteia la orice fel de exerciţii militare împreună cu NATO.

"Suntem convinşi că este posibilă o dezescaladare legată de Ucraina şi încă destul de repede, dar pentru aceasta este nevoie să fie suspendate livrările de arme către Ucraina, să fie rechemaţi instructorii şi consilierii militari occidentali de pe teritoriul ucrainean, să înceteze orice exerciţii comune între forţele armate ucrainene şi NATO, precum şi să fie scoase în afara Ucrainei toate armele şi echipamentele primite până acum de Kiev", a declarat Maria Zaharova, citată de Interfax.

Reprezentanta Ministerului de Externe rus s-a referit şi la exerciţiile tactice ale armatei ucrainene, preconizate să aibă loc între 10 şi 20 februarie, concomitent cu manevrele comune ale Rusiei şi Belarusului. "În cursul acestor exerciţii se va exersa utilizarea sistemelor de rachete antitanc Next Generation Light Anti-tank Weapon şi Javelin, primite de Ucraina de la Regatul Unit şi SUA, precum şi a dronelor turceşti Bayraktar", a spus purtătoarea de cuvânt a MAE rus.

Evocând numele de cod al exerciţiilor ucrainene "Snowstorm-2022“, Zaharova a comentat ironic că speră ca acestea să nu se termine ca faimoasa povestire a lui Puşkin, cu acelaşi nume. La celebrul poet rus Aleksandr Puşkin, personajul principal se rătăceşte din cauza viscolului şi nu mai ajunge la biserica unde îl aştepta iubita sa, care fugise de acasă.

"Dacă vorbim despre securitate regională într-un context mai larg, atunci pentru consolidarea ei, NATO ar trebui, între altele, să anunţe că renunţă la politica "ruşilor deschise", iar Ucraina să revină la statutul său de ţară neutră, în afara blocurilor militare, statut proclamat în Declaraţia privind suveranitatea Ucrainei din 16 iulie 1990", a susţinut reprezentanta MAE rus în aceeaşi conferinţă de presă.

Ucraina va primi rachete Stinger din Lituania în câteva zile

Ucraina va primi rachete sol-aer Stinger din Lituania în zilele următoare, a anunţat joi şefa guvernului lituanian, Ingrida Simonyte, în cursul unei vizite la Kiev, transmite Reuters.

Ucraina a primit în ultimele săptămâni mai multe transporturi aeriene cu ajutoare militare din partea statelor NATO pentru a-şi întări capacităţile defensive după ce Rusia a masat peste 100.000 de soldaţi la graniţa comună.

"Creştem numărul instructorilor militari în ţară şi livrăm Ucrainei arme şi echipamente suplimentare", a declarat Ingrida Simonyte la Kiev.

"Rachete antiaeriene Stinger din Lituania vor ajunge în Ucraina în zilele următoare. Sper şi urez sincer ca Ucraina să nu fie nevoită niciodată să le folosească", a adăugat şefa guvernului de la Vilnius. 

Rusia efectuează o nouă serie de manevre în Marea Neagră. Ucraina acuză că navigaţia în zonă e practic imposibilă

Rusia a anunţat joi efectuarea unor exerciţii planificate în Marea Neagră, cu participarea unor grupuri tactice navale din cadrul Flotei sale din Marea Neagră, în timp ce Ucraina a denunţat vehement desfăşurarea aplicaţiilor în apropierea coastei sale de sud, acuzând Moscova că, prin manevrele sale, a făcut „practic imposibilă“ navigaţia în Marea Neagră şi în Marea Azov, relatează Reuters, citând agenţia de presă rusă Interfax.

Şase nave de desant ruseşti din cadrul flotelor Nordului şi din Marea Baltică au sosit joi la Sevastopol, oraş-port în Crimeea (peninsulă ucraineană anexată de Rusia în 2014) unde se află baza Flotei Rusiei din Marea Neagră în vederea actualelor manevre. Acestea au venit din Marea Mediterană.

Rusia a anunţat încă de luna trecută că Forţele sale maritime vor organiza o serie de exerciţii de amploare implicând toate flotele sale în ianuarie şi februarie, de la Pacific la Atlantic, în cea mai recentă demonstraţie de forţă pe fondul tensiunilor dintre Rusia şi Occident legate de Ucraina.

Acţiunile Rusiei „demonstrează o nerespectare flagrantă a regulilor şi principiilor dreptului internaţional“, a subliniat Ministerul de Externe ucrainean, menţionând că autorităţile de la Kiev vor colabora cu partenerii lor pentru a pregăti un răspuns.

„Astfel de acţiuni agresive ale Federaţiei Ruse ca parte a războiului său hibrid împotriva Ucrainei sunt inacceptabile“, se mai spune în comunicat.

Departamentul de Navigaţie şi Oceanografie (UNiO) al Ministerului Apărării rus a anunţat miercuri seara că Rusia va închide trei zone mari în apele Mării Negre şi o zonă mai mică la vest de coasta Crimeii din cauza exerciţiilor militare în cursul cărora sunt programate lansări de rachete şi tiruri de artilerie, a indicat Andrii Klimenko, directorul Institutului de Studii Strategice ale Mării Negre (un think tank ucrainean) şi redactor-şef al BlackSeaNews, citat de Lb.ua.

Acelaşi expert citat de Ukrainska Pravda afirmă că Rusia blochează practic transportul maritim în zone mari de-a lungul coastei ucrainene a Mării Negre şi Azov.

Astfel se blochează accesul navelor ucrainene spre strâmtoarea Kerci, care asigură trecerea din Marea Neagră în Marea Azov, perturbându-se navigaţia acestora de-a lungul celei mai mari părţi a coastei ucrainene a Mării Negre.

Interdicţia urmează să intre în vigoare la 13 februarie, 21:00 (ora Kievului), urmând să dureze până pe 19 februarie, la aceeaşi oră.

Rusia nu a blocat până în prezent tronsoane atât de mari pe unde trec rute maritime importante către porturile ucrainene, susţine Andrii Klimenko.

''Este foarte asemănător cu pregătirile pentru ceva de genul unei 'blocade maritime' a porturilor ucrainene. Despre care am avertizat încă acum doi ani... Acest lucru trebuie oprit. La cel mai înalt nivel internaţional'', subliniază Klimenko pe pagina sa de Facebook.

'Nu există coridoare pentru trecerea navelor comerciale. Aşa ceva nu s-a mai întâmplat în ultimii opt ani. Marea Neagră în partea de nord-vest este blocată până la limita apelor teritoriale ale Ucrainei (12 mile, graniţa maritimă), iar în Marea Azov - de la coasta Crimeii ocupate până la coasta ţinutului Krasnodar', potrivit expertului ucrainean. 

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite