Mărturii ale locuitorilor din regiunea Kursk care au fugit din calea trupelor ucrainene: „Este deja un război în toată regula”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locuitorii din regiunea de frontieră Kursk, care au fugit din calea incursiunii-surpriză a trupelor ucrainene, intrată luni în a șaptea zi, au povestit că și-au abandonat casele și s-au evacuat pentru a se salva pe măsură ce autoritățile locale pierdeau controlul asupra situației, relatează The Telegraph.

Rusia a evacuat zeci de mii de oameni din regiunea Kursk după atacul ucrainean FOTO PROFIMEDIA
Rusia a evacuat zeci de mii de oameni din regiunea Kursk după atacul ucrainean FOTO PROFIMEDIA

Panica s-a instalat rapid în satele din regiunea Kursk, în sudul Rusiei, după ce forțele Kievului au lansat săptămâna trecută prima invazie străină pe teritoriul Rusiei de la al doilea război mondial.

„Nu înțelegem de ce nu ne spun adevărul”, a declarat o femeie pentru ziarul rusesc Kommersant. „La televizor, nu conteneau să spună că «este o urgență ». Ce fel de urgență este aceea când tancuri străine sunt pe pământul nostru? Este deja un război în toată regula”, a spus femeia.

Duminică, forțele ucrainene au postat înregistrări video în care dădeau jos steagurile rusești de pe clădirile guvernamentale, în satele din jurul orășelului Sudja, situat la 120 de kilometri sud-vest de orașul Kursk.

Nikolai Volobuyev, șeful districtului Belovsk, învecinat cu Sudja, a recunoscut faptul că soldații ucraineni au înaintat de acum în regiunea sa și a ordonat evacuarea.

„Situația este stabilă, dar foarte tensionată. În acest moment nu înțelegem pe deplin toate problemele din zonele de frontieră”, a spus el.

Ministerul rus al Apărării a confirmat indirect acest avans ucrainean după ce au anunțat că forțele sale au intrat în confruntare cu trupe ucrainene în apropierea a două sate aflate la circa 30 de kilometri de graniță.

Zeci de mii de ruși au fugit din calea ofensivei ucrainene

În scene similare cu cele din Ucraina, de la declanșarea invaziei ruse pe scară largă în februarie 2022, zeci de mii de ruși au fugit din calea incursiunii ucrainene, revărsându-se în orașul Kursk cu mașini, pe biciclete și înghesuiți în autobuze trimise pentru evacuarea de urgență, cu bagaje făcute în grabă.

Presa rusă a scris că au fost înființate 20 de centre de evacuare pentru persoanele din regiunea de graniță, dar acestea au ajuns rapid la capacitate maximă.

Într-un videoclip încărcat pe Telegram, un grup de femei în principal de vârstă mijlocie care fugiseră din Sudjaa și-au exprimat sentimentele de groază, dar și furia față de oficiali.

„Soldații străini înarmați cu echipamente NATO au intrat pe pământul nostru și, în câteva ore, orașul nostru a fost transformat în ruine”, a spus purtătorul lor de în timp ce o femeie plângea lângă ea. „Ne-am pierdut pământul, casele. Am fugit sub tir, majoritatea fără a ne lua actele.”

Evacuare haotică

Un locuitor a acuzat armata rusă că e eșuat să-și apere cetățenii. El a spus că evacuarea a fost haotică și că oamenii au fost siliți să fugă „în lenjerie și tricouri”, cu copiii „înfășurați în pături”.

„Într-un sat îndepărtat, oamenii au trebuit să se descurce să traverseze un râu așa cum au putut”, a spus el.

Într-un alt clip, o femeie aflată într-un autobuz de evacuare a spus că a trebuit să se refugieze în subsolul clădirii sale peste noapte pentru a supraviețui atacului ucrainean.

„Totul ardea, dronele zburau, rachetele fluierau. Am stat la subsol toată noaptea”, a spus ea.

O altă femeie a spus că s-a creat un „haos” total.

„Totul a fost distrus. Abia am reușit să scăpăm datorită vecinului nostru care ne-a condus prin pădure”, a spus ea. „Vehiculele blindate ale naziștilor circulau pe străzi trăgând în case.”

În ciuda unui edict al Kremlinului către unitățile sale de propagandă de a minimiza amploarea atacului ucrainean, șocul și nedumerirea oamenilor s-au scurs în mass-media de regulă foarte selectivă din Rusia.

Într-un reportaj amplu, Kommersant a descris modul în care corespondentul său a încercat să ajungă la Sujha, dar a fost nevoit să se întoarcă pentru că luptele erau prea înverșunate.

„Un jeep a fost complet distrus”, a scris el. Câteva minute mai târziu, am observat o [mașină] Niva albă care fusese aruncată într-un șanț, avariată și ea de un atac cu dronă. La alte câteva sute de metri, un alt jeep distrus, chiar lângă o cruce religioasă”, a scris corespondentul.

„Am văzut apoi o mașină albă arsă. Lovitura avusese loc recent, deoarece epava încă fumega.”

Locuitorii care au fugit din calea ostilităților, au relatat pentru corespondentul publicației Kommersant că apelurile lor din ce în ce mai panicate către liniile de urgență au rămas fără răspuns pe măsură ce armata ucraineană a avansat și satele lor erau distruse.

„Două blocuri de apartamente au fost distruse pe strada centrală Lenin”, a spus o femeie cu referire la Sudjaha. „Clădirea parchetului a fost grav avariată, ca și sediul fostei stații sanitare și epidemiologice.”

Ei au mai spus că au fost forțați să lase în urmă bătrânii și persoanele cu dizabilități în disperarea lor de a pleca, în pofida penuriei de alimente și de apă curentă în oraș.

O femeie a spus că îi era rușine de armata rusă, pe care a descris-o drept haotică și coruptă.

„M-am gândit că îi vom cuceri, dar se pare că ne cuceresc ei”, a spus ea despre invazia Ucrainei. „Cine a realizat aceste planuri? Poate că nu ar fi trebuit să-i trimitem pe băieți la Kiev imediat.

Atacul ucrainean a trimis, de asemenea, unde de șoc dincolo de regiunea Kursk, în sistemul de putere rus, în condițiile în care oamenii de afaceri apropiați de Kremlin au declarat presei locale că acesta a dat „o lovitură foarte mare” reputației lui Vladimir Putin și armatei ruse.

În timp ce susținătorii de linie dură ai lui Putin ce locuiesc la Sankt Petersburg și Moscova au declarat pentru The Telegraph că Kremlinul va respinge atacul ucrainean asupra regiunii Kursk și apoi va „termina Ucraina” drept răzbunare, alții au spus că oamenii devin din ce în ce mai temători.

O persoană care locuiește într-un oraș mare din Rusia a declarat, sub condiția anonimatului, că colegii de serviciu au discutat despre atac și că păreau „mai înfricoșați”.

Rușii încearcă că recâștige controlul

Nervozitatea rușilor de rând, precum și acuzațiile de incompetență și duplicitate la adresa lui Valeri Gherasimov, șeful statului major al Rusiei, e de așteptat să-l alarmeze pe Putin, care s-a bazat pe propaganda sa puternică pentru a menține sprijinul public pentru războiul său din Ucraina.

El a trimis tancuri, recruți și unități de mercenari pline cu foști luptători Wagner la Kursk pentru a încerca să recâștige controlul asupra regiunii de graniță.

Potrivit relatărilor presei, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a ordonat personal incursiunea militară în Rusia.

Într-un mesaj pe Telegram către ucraineni sâmbătă seara, liderul ucrainean a recunoscut pentru prima dată atacul ca fiind important din punct de vedere strategic.

„Ucraina demonstrează că știe cu adevărat cum să restabilească justiția și asigură că este nevoie de exact acest gen de presiune, presiune asupra agresorului”, a spus el.

De asemenea, incursiunea le-a dat ucrainenilor un impuls moral major. În Ucraina, oamenii au sărbătorit, aplaudându-i pe soldații ucraineni despre care spun că le oferă rușilor obișnuiți „gustul propriului medicament”.

„Combinat cu sosirea avioanelor F-16, le oferă oamenilor ceva pozitiv despre care să vorbească”, a spus un lucrător umanitar din Occident care locuiește la Kiev.

„Le place la nebunie”, spune el.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite