Marea Britanie este acuzată că ar fi principalul instigator al războiului din Ucraina de către serviciile ruse de informații externe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce SUA, sub administrația Trump, încearcă să reseteze relațiile cu Moscova și să medieze pacea între Rusia și Ucraina, Marea Britanie a fost desemnată inamicul public numărul unu al Rusiei prin prisma raportării sale la război, relatează Reuters.

Tensiunile dintre Londra și Moscova s-au amplificat pe fondul războiului FOTO SHUTTERSTOCK
Tensiunile dintre Londra și Moscova s-au amplificat pe fondul războiului FOTO SHUTTERSTOCK

Într-un comunicat public extrem de dur, luni, serviciul rus de informații externe a acuzat Londra că încearcă să deraieze eforturile lui Trump de a media pacea în Ucraina, în contextul în care invazia rusă, cel mai sângeros conflict din Europa de al doilea război mondial, a declanșat cea mai aspră confruntare între Moscova și Occident din ultimele decenii.

„Londra de astăzi, la fel ca în ajunul ambelor războaie mondiale din secolul trecut, acționează ca principalul «instigator global al războiului». Este vremea să-i demascăm și să le transmitem un mesaj clar «Albionului perfid» și elitelor sale: nu veți reuși”, se arată în comunicat.

În timp ce oprobriul Moscovei a vizat în special Marea Britanie, și-a intensificat totodată retorica împotriva Uniunii Europene și a președintelui francez Emmanuel Macron în particular, după ce acesta a lansat discuții despre arsenalul nuclear al Franței ca o contrapondere la amenințarea rusă, înfuriind Kremlinul.

Trei oficiali ruși, care au vorbit sub anonimat întrucât nu erau autorizați să discute cu presa, au declarat că Marea Britanie este acum considerată principalul dușman al Moscovei.

Londra „alimentează haosul și războiul” în Ucraina, a spus unul dintre aceștia, în timp ce altul a descris Marea Britanie drept forța motrice din Occident în ceea ce privește galvanizarea opoziției față de Rusia.

Totodată, unul dintre ei a observat că Starmer, la fel ca premierul britanic Boris Johnson înaintea lui, se folosește războiul din Ucraina pentru a distrage atenția de la problemele interne.

În cea mai mare parte a războiului, Rusia a criticat Washingtonul pentru rolul său în furnizarea de ajutor Kievului, însă odată cu revenirea lui Trump la Casa Albă, atitudinea Moscovei s-a schimbat.

Inițiativa lui Keir Starmer în privința războiului din Ucraina deranjează Moscova

Declarațiile recente ale premierului Keir Starmer, despre disponibilitatea de a trimite trupe și avioane britanice în Ucraina ca parte a unei posibile forțe de menținere a păcii, i-a iritat pe politicienii ruși de rang înalt.

În aceeași măsură i-a enervat și găzduirea unui summit a „coaliției bunăvoinței” pentru garantarea păcii în Ucraina, precum și lobby-ul său personal prin inițierea unor convorbiri telefonice cu Trump în sprijinul Ucrainei.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, l-a descris pe Starmer ca pe un factor ce alimentează tensiunile tocmai într-un moment în care Trump încearcă să le calmeze.

Expulzările reciproce au redus deja personalul ambasadei Marii Britanii cu cel puțin 10 diplomați de la începutul războiului.

Nici Rusia, nici Marea Britanie nu au atașați de apărare la post. Serviciul de securitate rus FSB a acuzat luni un diplomat britanic și soțul unui alt diplomat de spionaj și i-a expulzat, acuzații pe care Londra le-a respins ca „nefondate”. Marea Britanie l-a convocat miercuri pe ambasadorul Rusiei la Londra și a expulzat la rândul său un diplomat și soția unui diplomat drept represalii.

„Este clar că statul rus încearcă activ să închidă Ambasada Marii Britanii la Moscova”, a reacționat Ministerul de Externe britanic într-o declarație miercuri.

„Ei au început acest război și, în timp ce ei sunt ocupați să alimenteze dezbinarea, Regatul Unit și aliații noștri, inclusiv SUA, se concentrează pe asigurarea unei păci juste și durabile în Ucraina”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe britanic.

Acuzații reciproce de sabotaj

Rusia a folosit sabotaj „extrem de neglijent” pe teritoriul Marii Britanii și al Europei, potrivit șefului serviciului britanic de informații externe MI6.

Recent, un tribunal din Londra a stabilit vinovăția a trei bulgari ce făceau parte dintr-o unitate de spionaj rusă. În octombrie, un britanic a recunoscut în fața unui tribunal din Londra că a incendiat un depozit deținut de ucraineni în estul Londrei în numele Rusiei.

Unii politicieni ruși au sugerat, fără a furniza dovezi, că Marea Britanie a ajutat Ucraina să desfășoare operațiuni de sabotaj asupra unor obiective rusești, precum podul care leagă Crimeea de Rusia continentală, după un atac în care au murit două persoane în 2023.

Marea Britanie, „Locomotiva” în ceea ce privește ajutorul pentru Ucraina

Unul dintre cei trei oficiali ruși a spus că Londra a demonstrat că poate conduce prin exemplu în ceea ce privește Ucraina. „Ei sunt locomotiva și îi trag pe ceilalți după ei”, a spus oficialul.

Marea Britanie, care oferă instruire și finanțare pentru armata ucraineană, a fost prima țară care a promis tancuri de luptă produse în Occident și prima care a livrat Ucrainei rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune într-un moment în care alte țări ezitau să o facă. 

„Dacă astăzi Marea Britanie lovește teritoriul nostru cu rachetele sale din Ucraina consider că acesta este un motiv bun pentru ca Marea Britanie să înceteze să mai existe”, a spus Andrei Guruliov, un parlamentar pro-Putin și fost comandant militar, într-o emisiune TV de stat în ianuarie.

Încercarea Rusiei de a prezenta Marea Britanie drept un instigator al războiului oglindește acuzația lui Putin precum că fostul prim-ministru britanic Boris Johnson l-ar fi convins pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski să renunțe la un posibil acord de pace în 2022, o afirmație pe care Johnson și Zelenski o resping.

Și deși asta ar părea să contrazică acuzația că Marea Britanie reprezintă o amenințare la adresa Moscovei, politicienii și comentatorii ruși s-au grăbit să evidențieze efectivele modeste ale armatei britanice, care are în prezent mai puțin de 75.000 de soldați cu normă întreagă, față de Rusia, cu aproximativ 1,1 milioane de militari activi.

Prezentatorul TV de stat Evgheni Kiseliov a folosit emisiunea sa populară luna aceasta pentru a glumi că întreaga armată britanică ar putea încăpea pe stadionul Wembley din Londra.

Unii parlamentari au spus că companiilor din națiuni „ostile” precum Marea Britanie nu ar trebui să li se permită să se întoarcă în Rusia chiar dacă sancțiunile occidentale ar fi relaxate după un eventual acord de pace cu Ucraina.

Viaceslav Volodin, un aliat de top al lui Putin, a vorbit săptămâna aceasta despre necesitatea de a recupera banii din Marea Britanie, o referire la dobânda acumulată de activele rusești înghețate în Marea Britanie, în valoare de aproximativ 26 de miliarde de dolari, pe care Londra le-a furnizat Ucrainei.

Rusia

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite