Guvernul rus a înaintat Dumei un pachet de proiecte privind măsurile de sprijinire a cetăţenilor şi a firmelor aflate sub sancţiuni
0Guvernul rus a înaintat Dumei de Stat un pachet de proiecte de lege care conţin un set de măsuri socio-economice de sprijinire a cetăţenilor şi întreprinderilor aflate sub sancţiuni. Textele documentelor au fost plasate joi în baza de date electronică a Dumei,transmite TASS.
„Proiectul de lege federală <...> a fost elaborat pentru a proteja interesele naţionale ale Federaţiei Ruse în legătură cu acţiunile neprietenoase ale statelor străine şi ale organizaţiilor internaţionale. Pregătirea proiectului de lege se datorează necesităţii implementării unui set de măsuri de natură socio-economică în raport cu cetăţenii Federaţiei Ruse şi persoanele juridice ruse”, - se menţionează în nota explicativă a unuia dintre proiectele de lege.
Proiectul de lege, în special, oferă guvernului dreptul de a introduce un moratoriu asupra inspecţiilor programate ale întreprinderilor mici şi mijlocii în 2022. În acelaşi timp, după cum se menţionează în textul documentului, „în perioada de până la 31 decembrie 2024 nu se efectuează inspecţii programate ale organizaţiilor acreditate de stat care operează în domeniul tehnologiei informaţiei”.
Cabinetul de Miniştri este, de asemenea, învestit cu dreptul de a lua decizii cu privire la regulile de licenţiere şi alte regimuri de autorizare. În special, prevede posibilitatea întreprinderilor de a lucra fără reînnoirea licenţei sau a permisului, de a le obţine şi reînnoi fără proceduri obligatorii de evaluare a conformităţii, plata taxei de stat şi plata serviciilor publice necesare. Întreprinderile vor putea, de asemenea, să nu se supună procedurilor de evaluare a conformităţii pentru licenţe şi permise perpetue, să nu promoveze un examen de calificare şi să extindă termenii certificatelor de calificare.
Perioade de graţie la creditele pentru afaceri
Cetăţenii Rusiei, precum şi întreprinderile mici şi mijlocii, în 2022 ar putea să solicite din nou perioade de graţie la credite, inclusiv la credite ipotecare, chiar dacă au folosit această oportunitate în timpul pandemiei.
Potrivit proiectului de lege, împrumutatul, care poate fi o persoană fizică, precum şi o entitate comercială mică şi mijlocie, are dreptul de a se adresa creditorului până la 30 septembrie 2022 cu o cerere de modificare a condiţiilor unui credit de consum sau ipotecar.
„Cererea împrumutatului, <...>, făcută înainte de 30 septembrie 2020, nu îl privează pe împrumutat de dreptul de a depune o cerere similară în perioada de la 1 martie 2022 până la 30 septembrie 2022”, se arată în proiectul de lege.
Vorbim de debitori care au încheiat un acord cu creditorul înainte de 1 martie 2022 sau înainte de intrarea în vigoare a legii. Împrumutaţii care îndeplinesc simultan trei condiţii au dreptul la o astfel de contestaţie. Astfel, suma împrumutului conform acordului nu trebuie să depăşească suma maximă stabilită de guvernul Federaţiei Ruse. În plus, venitul împrumutatului care a solicitat suspendarea executării obligaţiilor sale din contractul de împrumut, cu o lună înainte de depunere, ar trebui să scadă cu 30 la sută faţă de venitul mediu lunar al acestuia pentru anul anterior depunerii cererii. În plus, o perioadă de graţie similară nu ar trebui să se aplice acestui împrumutat în momentul depunerii cererii.
Modificări ale contractelor de achiziţii publice
De asemenea, documentul permite, prin acordul părţilor, modificarea condiţiilor esenţiale ale contractelor din domeniul achiziţiilor de stat şi municipale. Vorbim de contracte încheiate înainte de 1 ianuarie 2023, „dacă în timpul executării unui astfel de contract au apărut împrejurări independente de voinţa părţilor la contract care fac imposibilă îndeplinirea acestuia”. Potrivit proiectului de lege, astfel de modificări sunt posibile pe baza unei decizii a guvernului Federaţiei Ruse, cel mai înalt organ executiv al puterii de stat al unei entităţi constitutive a Federaţiei Ruse sau a administraţiei locale.
În plus, proiectul de lege clarifică şi caracteristicile activităţilor de urbanism. Astfel, până la 1 ianuarie 2023, se extinde posibilitatea membrilor unei organizaţii de autoreglementare de a primi împrumuturi de la aceasta în detrimentul fondurilor din fondul de compensare. Guvernul este, de asemenea, învestit cu dreptul de a stabili specificul raporturilor juridice în construcţia comună, modificarea documentaţiei de proiectare şi elaborarea documentaţiei pentru amenajarea teritoriilor, eliberarea autorizaţiilor de construcţie şi punerea în funcţiune şi modificarea condiţiilor esenţiale ale contractelor de stat şi municipale în domeniul construcţiilor. , reconstrucţie şi revizie.
Documentul prevede, de asemenea, simplificarea obţinerii de servicii publice şi va permite, de asemenea, acordarea statutului de participant în zona economică liberă din Crimeea şi Sevastopol organizaţiilor care au doar o sucursală sau reprezentanţă în aceste regiuni.
Modificări la Codul Fiscal
Al doilea proiect de lege a guvernului modifică Codul Fiscal al Federaţiei Ruse. Potrivit documentului, Cabinetul de Miniştri este împuternicit să emită acte normative de reglementare în domeniul impozitelor şi taxelor în anul 2022. În special, vorbim despre posibilitatea în perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2022 de a suspenda, anula sau amâna măsurile de control fiscal, de a prelungi termenele de plată a impozitelor, taxelor şi primelor de asigurare.
În plus, guvernul dobândeşte şi dreptul de a prelungi termenul pentru efectuarea plăţilor în avans la impozitele regionale şi locale, depunerea de rapoarte către organele fiscale, precum şi transmiterea şi executarea cererilor de plată a impozitelor şi taxelor. De asemenea, Cabinetului de Miniştri i se propune să dea dreptul de a introduce „motive suplimentare pentru acordarea unei amânări (plan de rate) pentru plata impozitelor, taxelor, primelor de asigurare, motivele şi condiţiile pentru neutilizarea unor metode care să asigure îndeplinirea obligaţiei. să plătească impozite, taxe, prime de asigurare, precum şi motivele şi condiţiile de neaplicare a răspunderii pentru neemiterea (depunerea cu întârziere) a rapoartelor către organele fiscale”, se indică în nota explicativă a proiectului.
Documentul prevede împuternicirea celor mai înalte organe executive ale puterii de stat ale entităţilor constitutive ale Federaţiei Ruse cu autoritatea de a emite acte juridice de reglementare în domeniul impozitelor şi taxelor, prevăzând prelungirea termenului de plată a impozitelor regionale şi locale. taxe de la 1 ianuarie până la 31 decembrie 2022.
Preţuri la medicamente
În plus, Guvernul Federaţiei Ruse propune să includă o modificare a cursului de schimb în criteriile de stabilire a preţurilor marginale pentru medicamentele vitale şi esenţiale (VED).
Conform legislaţiei actuale, caracteristicile reglementării de stat a preţurilor maxime de vânzare ale producătorilor pentru medicamentele incluse în lista de medicamente vitale şi esenţiale sunt stabilite de guvernul Federaţiei Ruse „în funcţie de criterii economice şi sociale. Vorbim, în în special, despre modificarea condiţiilor, procedurii şi costului de fabricaţie a medicamentelor, folosind noi forme, metode şi metode de reglementare de stat a preţurilor la medicamente, inclusiv pe baza mecanismului de stabilire a preţurilor de referinţă, modificări în procedura de acordare a asistenţei medicale.
Proiectul de lege propune completarea articolului cu criteriul „modificărilor cursului de schimb valutar”. În plus, organizaţiile medicale vor putea achiziţiona medicamente, consumabile şi dispozitive medicale printr-o procedură simplificată. Fondul de Asigurări Sociale va putea achiziţiona echipamente şi servicii de reabilitare de la un singur furnizor.
De la un singur furnizor, se vor putea achiziţiona medicamente şi dispozitive medicale care nu au primit omologarea în Rusia, dar cu condiţia ca producătorul să nu fie dintr-o ţară care a impus sancţiuni împotriva Rusiei. De asemenea, suma maximă pentru achiziţionarea de medicamente de la un singur furnizor pe bază de reţetă pentru un pacient, prin decizia comisiei medicale, este majorată de o dată şi jumătate - de la 1 milion la 1,5 milioane de ruble.
Un alt proiect de lege prevedea a patra etapă a amnistiei în domeniul capitalurilor.
Vorbim despre declararea voluntară a proprietăţii şi a conturilor bancare, oferind garanţii legale pentru siguranţa capitalului şi a proprietăţii persoanelor fizice, precum şi protejarea intereselor patrimoniale ale acestora. Miercuri mai devreme, prim-ministrul rus Mihail Mişhustin şi-a anunţat intenţia de a lansa o nouă etapă a amnistiei de capital pentru a ajuta companiile să-şi protejeze activele din străinătate.
Potrivit proiectului de lege, pe lângă parametrii care au fost deja aplicaţi în etapa anterioară a amnistiei capitalului, cetăţenii Federaţiei Ruse vor avea şi posibilitatea de a declara numerarul. În plus, toate activele financiare în general, şi nu doar titlurile de valoare, aşa cum a fost cazul anterior, vor intra sub amnistie.
De asemenea, Cabinetul de Miniştri a depus proiecte de lege spre examinare de către Cameră, introducând modificări aferente Codului penal şi fiscal, precum şi Codului contravenţional. În special, se clarifică faptul că participanţii la amnistia de capital sunt scutiţi de răspundere penală pentru faptele săvârşite înainte de 1 ianuarie 2022. Participanţii la cea de-a patra etapă a amnistiei capitalurilor li se propune, de asemenea, să fie scutiţi de răspundere administrativă în cazul în care sunt dezvăluite fapte care conţin semne ale anumitor infracţiuni administrative.
Activele LLC şi JSC
În ceea ce priveşte scăderea valorii activului net al societăţilor cu răspundere limitată şi al societăţilor pe acţiuni sub capitalul autorizat în anul 2022, aceasta nu va atrage după sine lichidarea acestora sau diminuarea cuantumului capitalului autorizat.
Conform legislaţiei în vigoare, în cazul în care valoarea activelor nete scade sub capitalurile autorizate ale SA şi SRL, în cel mult şase luni de la încheierea exerciţiului financiar în cauză, aceasta este obligată să ia una dintre următoarele decizii: să reducă capitalul autorizat al companiei la o sumă care nu depăşeşte valoarea activelor sale nete, sau lichidare.
Proiectul de lege stabileşte specificul aplicării legilor federale privind entităţile comerciale în 2022. Conform modificărilor propuse, o scădere a valorii activelor nete ale unei societăţi pe acţiuni sau ale unei societăţi cu răspundere limitată sub dimensiunea capitalului său autorizat la sfârşitul anului 2022 nu este luată în considerare în scopul aplicării articolelor din legi care impun lichidarea SRL-urilor şi SA sau reducerea capitalurilor lor autorizate.
Potrivit documentului, consiliul de administraţie (consiliul de supraveghere) al unei societăţi pe acţiuni, atunci când se pregăteşte pentru adunarea generală anuală a acţionarilor din 2022, este obligat să stabilească data până la care acţionarii vor accepta propunerile de includere a problemelor pe ordinea de zi. a adunării generale anuale a acţionarilor şi propuneri de desemnare a candidaţilor pentru alegerea în consiliul de administraţie şi alte organe ale societăţii pe acţiuni.