De ce mai multe nave de luptă și submarine rusești ale Flotei Mării Negre au părăsit brusc portul Novorossiisk

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe submarine și nave de luptă ale Flotei ruse din Marea Neagră au părăsit simultan Baza Navală din Novorossiisk pe 11 ianuarie. Această mișcare este extrem de neobișnuită și poate indica operațiuni în curs, a relatat site-ul navalnews.com.

Submarine și nave de luptă au părăsit simultan Baza Navală din Novorossiisk FOTO Shutterstock
Submarine și nave de luptă au părăsit simultan Baza Navală din Novorossiisk FOTO Shutterstock

Din grupul care a părăsi baza navală din Novorossiisk fac parte nava de desant Petr Morgunov din clasa Ivan Gren a Flotei ruse de Nord - cea mai mare navă de acest tip aflată în prezent în Marea Neagră - și cele trei submarine îmbunătățite Proiect 636.3 din clasa Kilo prezente la această bază, dar și alte nave de luptă. Probabil că de luni de zile baza n-a mai fost atât de goală, aici mai rămânând doar câteva nave de război după acest exod neașteptat.

În ultima perioadă, nava de desant Petr Morgunov a transportat provizii din Rusia continentală către Sevastopol, ca urmare a atacului ucrainean din 08 octombrie 2022 asupra podului peste Strâmtoarea Kerci. Acest pod rămâne cu o capacitate limitată de transport, astfel că navele de desant ale Forțelor Navale ruse se deplasează pentru diverse transporturi.

Totuși, prezența simultană a submarinelor pe mare sugerează faptul că este vorba despre mai mult decât o misiune de aprovizionare.

Posibilă reacție la amenințarea din partea Ucrainei

O primă explicație ar putea fi un exercițiu prin care să fie testată pregătirea de luptă drept măsură de precauție în fața unei potențial atac ucrainean.

Baza nu s-a aflat în raza de acțiune a dronelor ucrainene fiind situată la mare distanță de coasta controlată de Ucraina. Totuși, se află în bătaia dronelor maritime care au devenit cunoscute după atacul asupra Sevastopololului din octombrie și apoi asupra unui atac în noiembrie asupra bazei din Novorossiisk, când a provocat daune limitate, dar a transmis un semnal important.

Rusia a implementat deja măsuri sporite de apărare la bazele sale care ar trebui să fie suficiente pentru a le asigura protecția față de atacuri cu drone, astfel e o explicație care pare mai puțin convingătoare.

Operațiuni ofensive

O explicație mai plauzibilă este că aceste nave iau parte la o operațiune, având în vedere că ultima dată când navalnews a relatat despre o activitate crescută au urmat atacuri extinse cu rachete asupra Ucrainei.

Submarinele din clasa Kilo au fost folosite pentru a lansa atacuri cu rachete Kalibr. Acestea au fost însă în mare parte retrase de la baza din Sevastopol după atacurile cu drone ale Ucrainei, în 22 septembrie. Cu toate că acestea s-au mai întors de atunci pentru a se încărca cu rachete, trei dintre aceste submarine din clasa Kilo se află de săptămâni bune în portul din Novorossiisk.

Asta nu explică ieșirea simultană pe mare a acestora, în primul rând pentru că cel mai probabil plecarea lor pentru înarmare spre Sevastopol nu ar avea loc într-o asemenea manieră și în plus este vorba că fac parte dintr-un grup cu nave desant. O asemenea activitate nu ar avea loc în cazul atacurilor cu rachete.

Debarcări amfibie

Analiștii ar putea lua în considerare un fel de debarcare amfibie care ar putea viza sud-vestul Ucrainei în scopul de a crea un coridor terestru spre regiunea separatistă Transnistria de la granița Republicii Moldova cu Ucraina.

Astfel aceste submarine ar porni în misiuni de spionaj sau informaționale mai largi alături de aceste nave de desant.

Totuși potențiale debarcări par destul de nerealiste, având în vedere soarta înaintărilor rusești de la începutul războiului. Au existat amenințări, dar Rusia nu le-a pus în practică. În plus, infanteria marină a fost desfășurată pe uscat și resursele sale au fost în mare epuizate. Totuși, nu poate fi exclusă o operațiune amfibie.

Cel puțin 10 nave de luptă au părăsit portul din sudul Rusiei

La rândul său, Ministerul britanic al Apărării, în evaluarea sa din 14 ianuarie a situației războiului din Ucraina a apreciat că plecarea simultană a 10 nave de luptă ale Flotei ruse a Mării Negre din facilitatea navală din Novorossiisk este mai degrabă un semnal al amenințării percepute din partea Ucrainei.

Cel mai probabil ieșirea simultană a acestui grup, având în vedere tipul și mărimea lui, reprezintă o disperse a forțelor ca răspuns la o amenințară specifică la adresa acesteiei baze navale, pe care Rusia crede că a detectat-o.

Ministerul britanic al Apării apreciază astfel că este destul de puțin probabil ca mișcarea să aibă semnificația iminenței unor lansări de rachete de croazieră asupra Ucrainei. De asemenea există o probabilitate mică a pregătirii unor operațiuni de asalt amfibiu.

Flota Mării Negre este în mare parte ținută pe loc prin prisma amenințărilor percepute și continuă să prioritizeze protecția forțelor în detrimentul operațiunilor ofensive sau de patrulare.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite