Cum de Rusia, cu o populaţie de 146 de milioane de locuitori, are mai puţine cazuri de coronavirus decât Luxemburg?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat săptămâna aceasta că ţara sa a reuşit să oprească răspândirea în masă a coronavirusului şi că situaţia este „sub control” datorită măsurilor timpurii şi agresive pe care le-a luat pentru a împiedica răspândirea bolii.

Dar are Rusia, cu adevărat, coronavirusul sub control? 

Conform informaţiilor difuzate de oficialii ruşi, strategia lui Putin pare să fi funcţionat. Numărul de cazuri de coronavirus confirmate este surprinzător de mic, în ciuda faptului că Rusia are o graniţă de 4.200 de kilometri cu China şi a confirmat primul pacient depistat pozitiv în ianuarie.

În Rusia, o ţară cu 146 de milioane de locuitori, numărul de persoane infectate este de 306 şi a existat un singur deces din cauza noului virus. Spre deosebire, Luxemburg, care are o populaţie de doar 628.000, potrivit CIA World Factbook, a raportat sâmbătă, 21 martie, 670 de cazuri de coronavirus şi opt decese.

Măsurile timpurii de răspuns ale Rusiei - cum ar fi închiderea graniţei cu China încă din 30 ianuarie şi instituirea unor zone de carantină - ar fi putut contribui la întârzierea focarului, spun unii specialişti.

Record la testare

„Directorul general al OMS a recomandat testarea intensă", a declarat joi, pentru CNN, dr. Melita Vujnovic, reprezentanta Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în Rusia. „Ei bine, Rusia a început testarea la sfârşitul lunii ianuarie”.

Imagine indisponibilă

La marginea Moscovei, a început construcţia unui spital dedicat pacienţilor cu coronavirus, care va avea capacitatea de 500 de persoane. Spitalul va fi gata luna viitoare. FOTO EPA-EFE/SERGEI CHIRIKOV.

Vujnovic a declarat că Rusia a luat, pe lângă testare, un set şi mai amplu de măsuri.

„Testarea şi identificarea cazurilor, urmărirea contactelor şi izolarea - acestea sunt toate măsurile pe care OMS le recomandă şi care au fost puse în practică tot timpul”, a spus medicul. „Distanţarea socială este a doua componentă care a început, de asemenea, relativ devreme”.

Rospotrebnadzor, serviciul federal pentru supravegherea în domeniul protecţiei drepturilor consumatorilor şi bunăstării populaţiei din Rusia, a declarat, sâmbătă, că a efectuat peste 156.000 de teste de identificare a coronavirusului. Prin comparaţie, potrivit cifrelor CDC, Statele Unite au crescut ritmul testării doar la începutul lunii martie, în timp ce Rusia spune că testează în masă încă de la începutul lunii februarie, inclusiv în aeroporturi, unde se concentrează pe călătorii din Iran, China şi Coreea de Sud.

Asta nu înseamnă că Rusia nu a făcut greşelile ei. De exemplu, nu a început să-i testeze imediat pe cei care soseau din Italia sau din alte state membre UE grav afectate. Pentru cei care veneau din Europa, autorităţile ruse s-au limitat la luarea temperaturii şi impunerea izolării timp de două săptămâni. Majoritatea cazurilor de coronavirus raportate în Rusia au fost aduse din Italia, potrivit oficialilor din domeniul sănătăţii.

Neîncredere în rândul populaţiei

Totuşi, în rândul cetăţenilor ruşi primează scepticismul, o moştenire a trecutului sovietic. Pe reţelele de socializare, ruşii pun la îndoială gradul de transparenţă al ţării lor, făcând referire şi la alte evenimente din trecut, precum acoperirea catastrofei nucleare de la Cernobîl din 1986 sau răspunsul neplăcut al ţării la epidemia HIV / SIDA din anii '80.

Imagine indisponibilă

Şi ruşii au luat cu asalt magazinele. FOTO EPA-EFE/SERGEI CHIRIKOV

Autorităţile s-au mişcat rapid pentru a contracara genul acesta de mesaje pe care le-a catalogat drept dezinformări.

La începutul lunii martie, Serviciul Federal de Securitate al Rusiei s-a mobilizat pentru a şterge o postare virală în care se susţinea că numărul real de cazuri de coronavirus era de 20.000 şi că guvernul rus ascunde adevărata situaţie. Utilizatorii Facebook şi Instagram din Rusia au început apoi să vadă alerte de conştientizare a coronavirusului prezentate de site-ul oficial al Rospotrebnadzor.

Reportajele din mass-media referitoare la deficitul de echipamente de protecţie au alimentat şi mai mult scepticismul.

Unii experţi au pus la îndoială fiabilitatea sistemului de testare din Rusia, care depinde de un singur laborator. Un raport al PCR.News, o sursă specializată de informare pentru medici şi profesionişti din domeniul sănătăţii, a subliniat că sistemul de testare din Rusia are o sensibilitate mai mică decât alte sisteme similare de testare, ceea ce a crescut şi mai mult îngrijorarea cu privire la acurateţea rezultatelor testărilor.

David Berov, primul pacient cu coronavirus confirmat la Moscova, a scris pe Instagram că al doilea test la care a fost supus a arătat un rezultat negativ, în timp ce primul şi al treilea au fost pozitive.

„Virusul a fost confirmat de cel de-al treilea test, nu a fost văzut în sângele meu, ci în salivă. Mi s-a spus că abia au reuşit să detecteze virusul, de aceea a durat şi atât de mult", a scris Berov, pe 5 martie.

Reprezentanţii Institutului Vector, singurul laborator care efectuează testele de coronavirus, nu au dorit să comenteze. În schimb, membrii OMS din Rusia au declarat pentru CNN că au primit specificaţiile kiturilor de testare de la Vector, iar laboratorul a fost inclus pe lista instituţiilor aprobate pentru testare.

Acuzaţiile de muşamalizare, respinse de Kremlin şi OMS

Anastasia Vasilyeva, liderul Alianţei medicilor din Rusia, a atras atenţia mass-media cu o serie de videoclipuri în care susţine că autorităţile ascund numărul real al cazurilor de coronavirus, folosind diagnostice precum pneumonie sau infecţie respiratorie acută.

„La primul pacient cu coronavirus care a decedat, cauza morţii a fost tromboza", a declarat Vasilyeva pentru CNN. „Este evident, nimeni nu moare din cauza coronavirusului în sine, oamenii mor din cauza complicaţiilor, aşa că este foarte uşor să manipulezi."

Oficialii de sănătate din Moscova au negat acuzaţia şi au spus că pacienţii cu pneumonie sunt testaţi şi pentru coronavirus. Dr. Vujnovic, membru al OMS, a fost, de asemenea, sceptic în legătură cu afirmaţia colegei sale de breaslă şi a declarat că numărul de cazuri ar putea creşte în perioada următoare, aşa cum s-a întâmplat şi în alte ţări.

Imagine indisponibilă

Prim-ministrul Mikhail Mishustin, preşedintele Vladimir Putin şi primarul Moscovei, Sergei Sobyanin au vizitat centrul pentru monitorizarea situaţiei coronavirusului, din Moscova. FOTO EPA 

Putin însuşi a abordat miercuri îngrijorările cu privire la statistici, afirmând că guvernul ar putea să nu aibă imaginea completă. El a menţionat însă că nu ascunde cifrele reale.

„Iată ce se întâmplă: autorităţile ar putea să nu deţină informaţiile complete, deoarece oamenii: a) uneori nu raportează simptomele, b) ei înşişi nu ştiu că sunt bolnavi, iar perioada latentă este foarte lungă", a declarat preşedintele într-o întâlnire televizată. „Dar tot ce este comunicat de Ministerul Sănătăţii reprezintă informaţii obiective."

În această săptămână, numărul de cazuri noi a crescut, Rusia adăugând între 30 şi 50 de cazuri în fiecare zi.

Imagine indisponibilă

Un muncitor dezinfectează un autobuz al reţelei publice de transport. Populaţia Rusiei a fost sfătuită să evite deplasările, însă nu există restricţii majore. FOTO EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Rusia a anunţat că va extinde testarea. Cu toate acestea, reprezentantul local pentru OMS spune că Rusia se descurcă în continuare relativ bine, întrucât ţara urmăreşte contactele pacienţilor confirmaţi. Sâmbătă dimineaţă, Rospotrebnadzor a anunţat că 36.540 de persoane sunt monitorizate pentru coronavirus, mult mai mult decât raportaseră până acum.

Între timp, guvernul s-a ferit să ia măsuri mai drastice precum anularea evenimentelor publice sau închiderea graniţelor pentru străini, cu unele excepţii. Politica îşi continuă cursul firesc, aşa cum ne-a obişnuit Putin: preşedintele a semnat un decret prin care a programat, pe 22 aprilie, un referendum naţional privind modificări constituţionale care i-ar permite să rămână la putere până în 2036. Autorităţile au promis să monitorizeze evoluţia coronavirusului, dar până acum nu au anunţat modificarea datei referendumului.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite