Criza rublei loveşte banca la care face reclamă Bruce Willis
0Trust Bank, cărei imagine este chiar celebrul actor american, a primit de la Banca Centrală a Rusiei peste jumătate de miliard de dolari pentru a evita falimentul.
Băncile din Rusia au început să aibă probleme după ce rubla s-a devalorizat cu aproape 45 la sută în ultimul an. O primă bancă, Trust Bank, a cerut ajutorul statului şi a primit de la Banca Centrală a Rusiei 530 de milioane de euro pentru a putea evita falimentul.
Banca, pe locul 32 pe piaţa din Rusia în funcţie de active şi pe locul 15 în funcţie de mărimea conturilor personale private, inclusiv depozitele, l-a angajat pe actorul american Bruce Willis pentru o serie de reclame.
Potrivit Băncii Centrale, Agenţia de Asigurare a Depozitelor, responsabilă cu administrarea băncilor afectate de crize, va prelua interimar supravegherea Trust Bank.
„Măsurile vor permite ca Trust să continue operaţiunile de plăţi. Toţi clienţii băncii, inclusiv deponenţii, vor putea folosi serviciile acesteia ca de obicei“, se arată într-un comunicat al Băncii Centrale ruse, citat de Reuters.
La 1 decembrie, depozitele personale ale clienţilor Trust Bank se ridicau la 145 de miliarde de ruble (2,63 miliarde dolari). Banca centrală va selecta în curând un investitor pentru Trust Bank, care va fi cel mai probabil o bancă mare din Rusia.
Săptămâna trecută, Ministerul rus de Finanţe a propus dublarea nivelului economiilor asigurate la 1,4 milioane ruble (25.000 de dolari), în cazul prăbuşirii unei bănci.
Probleme şi la alte bănci
Sub presiunea deprecierii rublei şi a sancţiunilor occidentale, sectorul bancar din Rusia ar putea beneficia de o majorare de capital de până la 1.000 de miliarde de ruble (18 miliarde dolari), potrivit unei legi care este pregătită de Guvern.
„Pot spune că am intrat sau vom intra în adevărata criză economică, o criză economică la scară largă. Anul viitor vom resimţi toate efectele sale. Pentru prima dată din anul 2000, sub conducerea lui Putin şi Medvedev, venitul oamenilor de rând va scădea. Se va întâmpla anul viitor”, a spus Alexei Kudrin, fost ministru de Finanţe.
Lovită de această criză a monedei naţionale este tocmai fragila clasă mijlocie care depinde de împrumuturile bancare pentru a-şi putea cumpăra o locuinţă.
„La banca la care lucrez am avut deja câteva valuri de disponibilizări şi ne-au avertizat că luna viitoare sau în câteva luni vor fi şi mai multe tăieri de personal. Prin urmare, evident că resimţim această instabilitate”, a spus Aleksei Krasnov, angajat al unei bănci ruseşti.
Probleme şi în sectorul petrolier
Situaţia nu este mai bună nici în domeniul petrolier. Ministrul rus al Energiei a declarat că Rusia ar putea produce mai puţin petrol anul viitor din cauza crizei generate în bună măsură de sancţiunile occidentale.
Kremlinul face tot ce-i este în putinţă ca să salveze de la catastrofă cea mai mare societate petroliera a ţării, Rosneft, injectând capital direct în societatea grav afectată de căderea rublei, fără să ia în calcul consecinţele pe termen lung, când efectul acestor injecţii se va dovedi nul, iar capitalul injectat va fi pierdut pentru totdeauna.