Putin l-a demis luni pe ministrul adjunct al apărării și l-a înlocuit cu un ex-ministru adjunct al economiei

0
Publicat:

Preşedintele rus Vladimir Putin l-a demis luni pe ministrul adjunct al apărării Iuri Sadovenko, înlocuindu-l cu Oleg Saveliev, ex-ministru adjunct al economiei, care până acum a lucrat ca auditor la Curtea de Conturi a Rusiei, conform unui decret publicat, într-un nou semn al intenţiei sale de a îmbunătăţi eficienţa economiei de război a Rusiei, relatează Reuters şi EFE, citată de Agerpres.

Vladimir Putin. FOTO EPA EFE
Vladimir Putin. FOTO EPA EFE

Generalul Sadovenko, numit ministru adjunct în ianuarie 2013, e destituit la o săptămână după plecarea din minister a şefului acestuia, Serghei Şoigu, care este acum secretar al Consiliului de Securitate al Rusiei.

Săptămâna trecută, Putin a produs o surpriză prin demiterea ministrului apărării Serghei Şoigu şi înlocuirea acestuia cu Andrei Belousov, un economist şi fost vicepremier. Măsura a fost considerată în general ca având drept scop rentabilizarea cheltuielilor pentru apărare şi curăţarea Ministerului Apărării, afectat de un scandal major de mită.

La două zile după înlocuirea lui Şoigu, care a ocupat funcţia de ministru al apărării timp de peste un deceniu, a urmat arestarea unui membru de rang înalt din ministerul său într-un posibil caz de corupţie.

Este a doua investigaţie de corupţie iniţiată de autorităţile ruse la vârful Ministerului Apărării în mai puţin de o lună.

Anterior, ministrul adjunct şi mâna dreaptă a lui Şoigu, Timur Ivanov, a fost arestat sub aceleaşi acuzaţii.

Vladimir Putin a semnat la 14 mai un decret prin care l-a confirmat pe economistul Andrei Belousov în calitate de nou ministru al apărării.

Belousov, în vârstă de 65 de ani, a fost prim-vicepremier în guvern din ianuarie 2020, unde, printre altele, a coordonat producţia de drone şi echipamente de război radio-electronic.

Oleg Saveliev a lucrat în Ministerul Economiei din 2008 până în 2014 şi a fost pentru scurt timp adjunctul lui Belousov, care conducea ministerul la vremea respectivă.

Saveliev a ocupat funcţia de ministru pentru Crimeea în perioada 2014-2015

După anexarea Crimeei de către Rusia, Saveliev a ocupat funcţia de ministru pentru Crimeea în perioada 2014-2015. În ultimii cinci ani, el a fost auditor la Curtea de Conturi a Rusiei, supervizând cheltuielile de stat pentru apărare şi securitate.

Vladimir Putin a estimat luni cheltuielile pentru apărare şi securitate pentru acest an la 8,7% din Produsul Intern Brut (PIB) şi a justificat numirea lui Belousov la conducerea Ministerului Apărării prin necesitatea de a gestiona aceste resurse uriaşe şi de a moderniza forţele armate şi industria militară.

Președintele rus a declarat că armata îşi îmbunătăţeşte „zilnic” poziţiile pe linia frontului, astfel că nu vor exista schimbări la nivelul Statului Major al armatei ruse, declaraţia sa intervenind pe fondul speculaţiilor că şi generalul Valeri Gherasimov ar putea să fie schimbat din funcţie.

RusiaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite