Apel la proteste masive în Rusia, în ultima zi a alegerilor prezidențiale ale lui Vladimir Putin

0
Publicat:

Criticii lui Vladimir Putin și ai regimului său de la Kremlin au lansat un apel la proteste masive la secțiile de votare din Rusia, duminică, în cea de-a treia și ultima zi a alegerilor prezidențiale care, în mod garantat, vor consolida regimul său dur, scrie The Guardian.

Alegeri în Rusia. FOTO EPA EFE
Alegeri în Rusia. FOTO EPA EFE

Alegătorilor, îndemnați să perturbe ultima zi a alegerilor prezidențiale, li s-a spus să se prezint în număr mare, concomitent, la urne și să strice buletinele de vot, după două zile de atacuri cu vopsea, incendii și lovituri transfrontaliere ucrainene.

Sabotaj anti-Putin

Procesul de vot a fost deja afectat de bombardamente ucrainene și de o serie de incursiuni pe teritoriul rusesc ale unor grupuri de sabotaj anti-Putin.

Un atac cu drone a provocat, la începutul zilei de duminică, un incendiu la o rafinărie din Slavyansk, în regiunea Krasnodar din sudul Rusiei, iar doi oameni au murit, sâmbătă, în urma unor atacuri cu drone în orașul rus Belgorod. Până în prezent, au avut loc acte de protest în timpul scrutinului, cu arestarea unor ruși acuzați că au turnat vopsea în urnele de vot sau că au făcut atacuri incendiare.

Apelul Iuliei Navalnaya

Înainte de a muri luna trecută, principalul lider al opoziției ruse, Alexei Navalny, i-a îndemnat pe ruși, într-o închisoare din Arctica, să protesteze duminică.

Văduva disidentului rus, Iulia Navalnaya, a reiterat apelul său în perioada premergătoare alegerilor și a spus că protestatarii ar trebui să apară în număr mare și în același timp pentru a copleși secțiile de votare.

Navalnaya le-a cerut protestatarilor să strice buletinele de vot scriind „Navalny” pe ele sau să voteze pentru alți candidați decât Putin, potrivit The Guardian.  

De la începutul ofensivei Moscovei în Ucraina, la 24 februarie 2022, orice disidență publică în Rusia a fost aspru pedepsită și au existat avertismente repetate din partea autorităților împotriva protestelor electorale.

Opoziția rusă a făcut apel la populație să se îndrepte spre urne la prânz, în speranța unei demonstrații de forță legală împotriva lui Putin.

„Există oameni în această țară împotriva conflictului... împotriva regimului"

Un tânăr din Moscova, în vârstă de 20 de ani, care, din motive de securitate, a refuzat să își dea numele, a declarat că va participa la protestul de la prânz din capitală, „doar pentru a vedea fețe tinere și solidare în jur... să simt un sprijin în jurul meu și să văd lumina în acest tunel întunecat”.

Tânărul a declarat că speră ca demonstrația să arate autorităților „că există oameni în această țară împotriva conflictului... împotriva regimului”.

În vârstă de 71 de ani, Putin se află la putere din ultima zi a anului 1999. Fostul agent KGB urmează să își prelungească controlul asupra Rusiei cel puțin până în 2030.

În cazul în care ar duce la bun sfârșit încă un mandat la Kremlin, Putin ar rămâne la putere mai mulți ani decât orice alt lider rus de la Ecaterina cea Mare ( în secolul al XVIII-lea) încoace.

Actualul președinte rus nu are niciun adversar real la alegeri, după ce a interzis doi candidați care s-au opus conflictului din Ucraina și după ce l-a întemnițat pe Alexei Navalny, care a și murit în închisoare.

Regimul lui Putin a prezentat alegerile ca pe o oportunitate pentru ruși de a arăta că se află în spatele asaltului asupra Ucrainei, unde se votează, de asemenea, în zonele controlate de Rusia.

Votul se va încheia duminică, la orele 18.00 GMT, în exclava baltică Kaliningrad - cu cel mai vestic fus orar al Rusiei - apoi se vor cunoaşte primele rezultate oficiale preliminare (sondaj la ieșirea de la urne).

Luni, în Piața Roșie, va fi organizat un concert pentru marcarea a 10 ani de la anexarea de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea, un eveniment la care, cel mai probabil va fi celebrată și victoria lui Putin.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite