Alianța dintre Rusia și China, mai strânsă ca oricând. Ce înseamnă apropierea „popoarelor prietene” pentru restul lumii

0
Publicat:

Beijingul încă susține că este neutru în privința războiului din Ucraina, însă adevărul este că legăturile Chinei cu Rusia sunt, astăzi, mai strânse decât oricând în istorie. Iar acest parteneriat profitabil ridică îngrijorări tot mai serioase în Vest.

Xi Jinping și Vladimir Putin au dus alianța China-Rusia la un nivel mai strâns ca oricând
Xi Jinping și Vladimir Putin au dus alianța China-Rusia la un nivel mai strâns ca oricând

În timpul ultimei sale vizite în China, Vladimir Putin a primit asigurări privind un parteneriat prietenos din partea lui Xi Jinping. În mod surprinzător, mai puțin de o lună mai târziu, președintele rus a inițiat o invazie la scară largă a Ucrainei. Cu toate acestea, în cele 20 de luni care au urmat, Putin s-a bazat din ce în ce mai mult pe sprijinul economic și diplomatic al prietenului său din est.

Această perioadă de turbulențe i-a adus pe cei doi lideri și națiunile lor mai aproape, formând o alianță cu implicații globale potențial semnificative, în special în ceea ce privește Statele Unite.

Agenția de știri Bloomberg a publicat joi un mini-documentar cu titlul „De ce legăturile dintre China și Rusia îngrijorează SUA” în care analizează extinderea rapidă a dependenței Rusiei de China, impactul acesteia asupra piețelor rusești și semnificația sa în peisajul geopolitic complex.

Pe măsură ce Xi și Putin dezvoltă o relație mai caldă, videoclipul subliniază modul în care neîncrederea lor reciprocă față de SUA poate fi cea mai puternică legătură dintre ei.

Ca răspuns la sancțiunile occidentale impuse după războiul declanșat de Kremlin în Ucraina, exporturile Chinei către Rusia au urcat vertiginos, crescând cu 57% numai în acest an. În special, yuanul reprezintă acum o parte semnificativă a schimburilor valutare la Moscova, reprezentând aproape jumătate din valoarea totală luna trecută, față de doar 0,4% în ianuarie 2022. În plus, China a devenit cel mai mare importator de combustibili fosili din Rusia, livrările de cărbune fiind mai mult decât duble din 2020.

China, în special, are de câștigat substanțial din acest parteneriat în evoluție. Xi urmărește de mult timp să ridice yuanul pentru a contesta dominația globală a dolarului american, iar conflictul din Ucraina avansează în mod neașteptat agenda sa mai eficient decât orice eforturi anterioare de elaborare a politicilor Beijingului.

De cealaltă parte, însă, China susține că tensiunile sunt escaladate mai degrabă de SUA și insistă că eforturile Beijingului au vizat strict găsirea unei soluții de pace în Ucraina. 

O amplă analiză pe această temă a fost publicată recent și de publicația germană „Der Spiegel”, care observă cum conflictul în curs de desfășurare nu a diminuat angajamentul Chinei față de cooperarea sa cu Rusia. Zhou Bo, un colonel în retragere din Armata Populară Chineză, în prezent cercetător senior la Centrul pentru Securitate și Strategie Internațională al Universității Tsinghua din Beijing, dă vina în mod direct pe Washington.

El subliniază că intensificarea eforturilor americane în Indo-Pacific a stârnit îngrijorări la Beijing. Patrulele comune, afirmă Zhou, indică faptul că China și Rusia continuă să împărtășească interese comune.

Tabloul amplu

Zhou subliniază că evaluarea relațiilor sino-ruse nu ar trebui să se facă doar în contextul conflictului în curs. În calitate de vecini cu o graniță comună care se întinde pe o distanță de peste 4.000 de kilometri, aceste țări nu au de ales decât să mențină o relație de lucru.

Zhou subliniază faptul că Beijingul a contribuit în mod semnificativ la eforturile menite să pună capăt conflictului. El compară aceste contribuții cu aerul pe care îl respirăm, nu întotdeauna perceptibil, dar crucial. Zhou subliniază, de asemenea, că președintele Xi a pledat în mod constant pentru evitarea utilizării armelor nucleare în conflict. El adaugă: „China își prețuiește prietenia cu Rusia, dar nu i-am oferit niciun sprijin militar”.

Dinamica comercială: „puști de vânătoare”, drone și sateliți

În ceea ce privește echipamentele militare de mare anvergură și armele letale, nu există dovezi concrete care să susțină afirmațiile SUA privind livrările pregătite începând cu martie 2022, scrie Spiegel. Cu toate acestea, acest lucru nu se aplică în cazul bunurilor cu dublă utilizare, articole cu aplicații atât civile, cât și militare. Aceste bunuri fac obiectul unor sancțiuni cuprinzătoare impuse Rusiei de către SUA, Uniunea Europeană și alte națiuni.

În 2022, Rusia a importat semiconductori în valoare de 900 de milioane de dolari din China continentală și Hong Kong, mai mult decât dublu față de cifrele din anul precedent. Există, de asemenea, înregistrări ale exporturilor chinezești, inclusiv 1.000 de „puști de vânătoare”, 154.000 de căști și o cantitate crescută de ceramică, folosită adesea la vestele antiglonț. În plus, un contract dezvăluit de AFP arată că o companie chineză a vândut doi sateliți de observare a Pământului unei companii rusești în noiembrie 2022.

Până în martie, Rusia a primit din China drone și componente aferente în valoare de 12 milioane de dolari. Investigând registrele vamale rusești, revista japoneză Nikkei Asia a descoperit că cel puțin 37 dintre aceste drone erau în mod explicit "destinate utilizării în cadrul operațiunii militare speciale", așa cum a fost descrisă de Moscova. China a impus, de asemenea, restricții suplimentare la exportul de drone civile.

Sancțiunile și impactul lor

Xiao Bin, expert în Rusia la Academia Chineză de Științe Sociale, afirmă că guvernul chinez nu este implicat în aceste livrări. Cu toate acestea, dacă statele din Asia Centrală acționează ca intermediari, influența Chinei se diminuează. Companiile rusești au deschis birouri în aceste state de la începutul conflictului.

Furnizorii chinezi ar putea, de asemenea, să umple lacunele din lanțul de aprovizionare al Rusiei, după cum a indicat o femeie de afaceri rusă din Beijing. Compania ei face legătura între cumpărătorii ruși și producătorii chinezi, iar afacerile sunt înfloritoare. Cererile din Rusia pentru îmbrăcăminte de marcă, inclusiv Adidas și Louis Vuitton, au crescut vertiginos. Unele cereri, cum ar fi cele pentru lunete pentru puști de vânătoare, par neobișnuite.

Aceste încălcări aparente ale sancțiunilor, menite să izoleze Moscova de anumite echipamente, vor rămâne probabil nepedepsite. Tranzacțiile sunt discrete și dificil de urmărit, iar acestea rămân prea mici pentru ca Occidentul să se confrunte cu Beijingul, transformând companiile chineze în beneficiari ai izolării Rusiei.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite