10 diplomaţi americani trebuie să părăsească Rusia într-o lună. SUA ar putea trimite în Ucraina armament greu, inclusiv sisteme de rachete Patriot

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sistem de rachete Patriot
Sistem de rachete Patriot

Cei zece diplomaţi americani declaraţi indezirabili de Moscova ca răspuns la expulzarea, săptămâna trecută, a unor diplomaţi ruşi aflaţi la post la Washington, vor trebui să părăsească Rusia înainte de 21 mai, a anunţat miercuri diplomaţia rusă, potrivit AFP.  SUA ar putea trimite în Ucraina armament greu inclusiv sisteme de rachete Patriot.

Un înalt responsabil al ambasadei SUA a fost convocat la Ministerul de Externe rus, unde i s-a înmânat o notă prin care ”sunt declaraţi persona non grata zece angajaţi ai ambasadei”, care vor trebui să ”părăsească teritoriul nostru înainte de 21 mai”, indică un comunicat al MAE rus.

”Această măsură reprezintă un răspuns reciproc la acţiuni ostile din partea americană contra unui anumit număr de angajaţi ai ambasadei Rusiei la Washington şi ai consulatului general al Rusiei la New York”, precizează Moscova, care avertizează că ”vor urma alte etape”.

Departamentul de Stat american a expulzat săptămâna trecută 10 membri ai ambasadei ruse de la Washington, unii dintre ei fiind acuzaţi că sunt membri ai serviciilor de informaţii ruse.

SUA acuză Moscova de amestec în alegerile prezidenţiale americane din 2020 şi de implicare într-un amplu atac cibernetic asupra programului de securitate SolarWinds, în cursul anului trecut.

Ajutor american pentru Ucraina

Comitetul pentru Relaţii Externe din cadrul Senatului american a aprobat un ajutor pentru refacerea capacităţii de luptă a armatei ucrainene inclusiv pentru instruirea militarilor. Totodată Casa Albă analizează posibilitatea trimiterii de sisteme de rachete Patriot în Ucraina pentru descurajarea acţiunilor ostile de la graniţa cu Rusia.

Proiectul privind ajutorul în valoare de 300 de milioane de dolari a fost votat în unanimitate şi se referă la ajutoare militare pentru Ucraina, inclusiv asistenţă, transmite The National News.

Comitetul a adoptat Legea privind parteneriatul de securitate din Ucraina, iniţiată de un grup de senatori, inclusiv democratul Bob Menendez şi republicanul Jim Risch.

Proiectul de lege autorizează o finanţare militară străină de până la 300 de milioane de dolari pe an către Ucraina, din care 150 milioane supuse unor condiţii şi constă în echipamente militare şi 4 milioane de dolari pentru instruirea militarilor.

”Ucrainenii au dreptul să-şi aleagă propriul viitor, iar acest proiect de lege contribuie la aceasta susţinând reforme militare de tip occidental, echipament militar letal şi neletal pentru a se apăra împotriva Rusiei, şi sprijin diplomatic al Statelor Unite pentru negocieri de pace”, a declarat senatorul Jim Risch, liderul senatorilor republicani din comitet, citat într-un comunicat.

Democratul Menendez a declarat că a vorbit cu ministrul ucrainean de Externe Dmytro Kuleba înainte de vot. Cei doi au discutat despre ”creşterea masivă a trupelor ruseşti de-a lungul frontierei de est şi agresiunea în Marea Neagră şi Marea Azov”.

Totodată prin Proiectul de lege se solicită un raport privind sprijinul diplomatic al SUA pentru Ucraina pentru următorii cinci ani, şi un altul de la Departamentul Apărării şi al Departamentului de Stat cu privire la necesităţile forţelor armate ale Ucrainei, precum şi un plan pentru furnizarea de către SUA de asistenţă de securitate pentru Ucraina.

Din 2014, când Rusia a anexat Crimeea, SUA au acordat mai mult de 1,5 miliarde de dolari ajutor de securitate. Luna trecută, Pentagonul a anunţat un sprijin în valoare de 125 milioane de dolari pentru Ucraina.

Pentru a deveni lege, proiectul trebuie aprobat de plenul Senatului şi al Camerei Reprezentanţilor şi semnat apoi de preşedintele Joe Biden.

Administraţia preşedintelui Joe Biden a aprobat recent sancţiuni împotriva Rusiei pentru ameninţarea militară a Ucrainei şi anexarea Crimeei. În ultima lună, Moscova a plasat peste 100.000 de soldaţi de-a lungul frontierei Ucrainei, conform estimărilor UE, sporind temerile privind o posibilă incursiune în regiunile Doneţk şi Luhansk din Ucraina.

Miercuri, Politico a anunţat că la Casa Albă sunt analizate cererile guvernului ucrainean prin care este solicitat armament greu, inclusiv posibila desfăşurare de sisteme de rachete Patriot ca mijloc de descurajare a Rusiei.

Dacă Rusia ar încerca o invazie, SUA ar putea trimite rapid Ucrainei câteva arme suplimentare pentru a-şi consolida apărarea, au mai spus oficialii. Opţiunile includ mai multe transporturi de rachete antitanc Javelin, muniţii şi bombe, mai precizează sursa citată.

În ultimele zile, Rusia a avut cea mai mare concentraţie de forţe la frontiera cu Ucraina, stârnind îngrijorarea că ar avea în plan o invazie. Pe acest fond, tensiunile dintre cele două naţiuni au crescut şi au atins nivelurile cele mai înalte din 2014, când Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea şi au au avut loc lupte crâncene în estul ţării, conflict soldat cu aproape 14.000 de victime.

Trupele ruseşti numără un efectiv de cel puţin 40.000 în Crimeea, alţi 40.000 de militari fiind mobilizaţi în regiunile de la frontiera cu Ucraina, ceea ce echivalează cu aproximativ 10% din întreaga forţă militară a ţării, potrivit NBC News.

Pe 15 aprilie, ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a avertizat că, dacă Rusia va trece „linia roşie”, va „avea de suferit”.

Secretarul de stat american Antony Blinken a spus, săptămâna trecută, că prezenţa Rusiei în zonă îngrijorează nu doar ​​Ucraina, ci şi statele din Occident.

„Vedem acum cea mai mare concentraţie de forţe ruseşti la frontierele Ucrainei din 2014", a spus Blinken. „Aceasta este o preocupare profundă nu numai pentru Ucraina, ci şi pentru Statele Unite şi pentru mulţi dintre aliaţii şi partenerii noştri."

Mai târziu, în acea zi, preşedintele Joe Biden a cerut Rusiei să „de-escaladeze tensiunile”, în timpul unei convorbiri cu preşedintele rus Vladimir Putin. Biden „a subliniat angajamentul neclintit al SUA faţă de suveranitatea Ucrainei şi integritatea ei teritorială".

Rusia a negat până acum planurile de a declanşa un conflict militar cu Ucraina şi a acuzat în mass-media occidentală că a amplificat în mod fals tensiunile.

„Mass-media ucraineană şi occidentală amplifică problema activităţii militare ruseşti lângă graniţa cu Ucraina", a declarat purtătoarea de cuvânt de la Kremlin Maria Zakharova, săptămâna trecută.

În timpul discursului de miercuri privind starea naţiunii, Putin a acuzat ţările occidentale că încearcă să „impună voinţa altora cu forţa”.

„Sper că nimeni nu se va gândi să treacă „linia roşie” în raport cu Rusia, pe care noi înşine o vom defini”, a spus preşedintele Putin, adăugând că: „Răspunsul Rusiei va fi rapid şi dur”.

Preşedintele Ucrainei spune că este pregătit pentru un război cu Rusia şi că ţara va rezista „până la ultimul om” 

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi-a avertizat cetăţenii că ţara va „rezista până la ultimul om” în cazul unui război cu Rusia, în contextul în care tensiunile la frontiera dintre cele două state cresc accelerat.

„Vrea Ucraina război? Nu! Este gata pentru asta? Da!”, a spus răspicat Volodimir Zelenski în timpul unui discurs pe care l-a susţinut marţi seară. „Principiul nostru este simplu: Ucraina nu începe niciodată un război, dar Ucraina rezistă până la ultimul om”, a mai spus preşedintele ucrainean, potrivit Newsweek.

Declaraţiile lui Volodimir Zelenski au fost făcute chiar înainte de discursul anual despre starea naţiunii al preşedintelui rus Vladimir Putin. Zelenski i s-a adresat direct şi lui Putin, invitâdu-l să se întâlnească la un summit pentru pace în Donbas, o regiune devastată de război, în care armata ucraineană s-a luptat ani de zile cu separatiştii susţinuţi de ruşi.

„Este imposibil să aduci pacea cu un tanc”, a spus Zelenski în limba rusă.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite