Votul mixt, mai degrabă discriminatoriu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La următoarele alegeri parlamentare vom introduce în urnă două buletine FOTO Adevărul
La următoarele alegeri parlamentare vom introduce în urnă două buletine FOTO Adevărul

Avizat şi votat în doar câteva zile, sistemul electoral mixt, iniţiativa democratului Vlad Plahotniuc, este criticat de analişti şi de reprezentanţii societăţii civile.

Sistemul electoral mixt presupune ca 51 de deputaţii din Parlament să fie aleşi pe liste de partid, iar alţi 50 în cadrul circumscripţiilor uninominale. În circumscripţii vor câştiga pretendenţii care obţin majoritatea, iar dacă nimeni nu va acumula 50% plus un vot va fi organizat turul doi de scrutin.

Legea a fost publicată în "Monitorul Oficial", vineri, într-o ediţie specială.

Votat fără a fi consultată Comisia Electorală

Preşedintele Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, a declarat că nu se poate expune la acest subiect întrucât proiectul de lege nu a fost disponibil pe site-ul Parlamentului, iar avizul CEC nu a fost solicitat. „Eu aş fi vrut să-l văd. Toţi au auzit de sistem electoral mixt, de circumscripţii uninominale, toţi vorbesc, dar eu nu am văzut vreo lege ca să-mi pot exprima punctul de vedere“, a declarat pentru „Adevărul“ Ciocan.
Secretarul CEC, Andrei Volentir, susţine că, în cazul eventualelor anticipate, Comisia nu este pregătită să organizeze un scrutin parlamentar. „Circumscripţiile uninominale nu vor corespunde împărţirii administrativ-teritoriale, racordare ce ne va lua timp. În plus, trebuie revizuite o serie de acte şi proceduri. Până la urmă, acest tip de scrutin este relativ uşor de implementat. Un singur lucru va surprinde alegătorii - două buletine de vot“, a spus Volentir. De asemenea, pentru organizare alegerilor, pe lângă cele 60 de milioane de lei planificate, ar mai fi necesare încă cel puţin 15 milioane. Asta fără a lua în calcul un eventual tur doi de vot.

Cetăţenii din stânga Nistrului, discriminaţi

Legea prevede că cetăţenii din diasporă şi cei din stânga Nistrului vor vota doar în circumscripţia naţională. Directorul executiv al Asociaţiei Promo-Lex, Ion Manole, susţine că prevederea este discriminatorie. „Atunci când ai ca prioritate reintregirea ţării o astfel de lege denotă nu doar inconsecvenţă, dar şi lipsă de respect faţă de acei cetăţeni. Ei pot face presiuni şi se pot adresa la persoane care o pot ataca la Curtea Constituţională. Orice lege, înainte de a fi votată, trebuie dezbătută, consultată cu societatea şi luate în calcul toate poziţiile“, a spus Ion Manole.
Analistul Bogdan Ţârdea consideră că excluderea regiunii transnistrene va stimula fragmentarea politică. „Indivizi care vor nimeri pe liste uninominale vor fi uşor cumpăraţi de oligarhii din Parlament. Exact ca în Găgauzia. Lipsa unei majorităţi stabile va crea situaţii neplăcute. S-au gândit ei, oare, cum vor forma aceste circumscripţii uninominale? Pare o chestie simplă, dar lucrurile sunt mai complicate“, a adăugat comentatorul.

Sunt proiecte de lege care stau cu anii, iar altele, care reprezintă anumite interese, sunt adoptate în galop. Ion Manole, director executiv al Asociaţiei Promo-Lex
Înţeleg că europenii îi presează. Dar aceste proiecte sunt o mostră clasică a unui târg al oligarhilor. Bogdan Ţârdea, analist
Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite