Vlad Bătrîncea, despre cererea Moldovei de aderare la UE: O iniţiativă populistă. De ce să promiţi ceea ce nu poate fi realizat
0Vicepreşedintele Parlamentului, deputatul socialist Vlad Bătrîncea, a declarat că semnarea de către preşedintele Maia Sandu a cererii de aderare la Uniunea Europeană „este o iniţiativă populistă”. În plus, Bătrîncea consideră că chestiunea privind aderarea Republicii Moldova la UE trebuie supusă unui referendum naţional, în caz contrar, acest subiect va diviza societatea.
„PSRM condamnă populismul autorităţilor şi îndeamnă ca cele mai importante decizii ale ţării să fie realizate prin consens naţional, în conformitate cu Constituţia, prin referendum. PSRM condamnă graba cu care conducerea ţării noastre a depus cererea de aderare a Moldovei la UE. Acest gest pur politic de moment are un efect placebo pentru societatea moldovenească, istovită de criza regională şi de problemele interne grave”, a afirmat Bătrîncea.
Deputatul a precizat că procesul de integrare europeană este unul destul de anevoios. În acest sens, el a adus exemplul altor state: „Albania este candidat din 2014, Islanda este candidat din 2010, Macedonia din 2005, Muntenegru din 2010, Serbia - 2012, Turcia din 1999. Aducem aceste exemple ca să înţelegem că este un proces birocratizat, care nu răspunde la provocările cu care se confruntă astăzi cetăţenii, precum sărăcia, probleme în agricultură etc”.
„Oamenilor le este prezentat un mit care este imposibil de atins din punct de vedere juridic. Chiar a doua zi, însăşi cancelarul Germaniei a vorbit despre inopurtunitatea unei astfel de iniţiative în raport cu Ucraina”, a spus Bătrîncea.
Preşedintele Maia Sandu a semnat joi, 3 martie, cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Cererea, care este adresată preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, ţară care deţine preşedinţia Consiliului UE, a fost cosemnată de speakerul Parlamentului, Igor Grosu, şi premierul Natalia Gavriliţa.
Amintim că ex-viceministrul de Externe, actualmente membru al Consiliului Suprem de Securitate, Iulian Groza, a oferit mai multe explicaţii cu privire la procesul de aderare la Uniunea Europeană, după ce autorităţile de la Chişinău au anunţat că intenţionează curând să depună o cerere de aderare.
Iulian Groza a precizat, într-o postare pe Facebook, că este important să înţelegem că cererea de aderare la UE nu înseamnă că Moldova, alături de Ucraina şi Georgia vor fi primite în regim fulger în UE.