VIDEO Marşul unioniştilor, blocat la intrarea în Republica Moldova: Nu plecăm până nu facem Unirea. Ce spun autorităţile
0Zeci de cetăţeni români şi moldoveni sunt blocaţi în aceste clipe la frontiera moldo-română. Autorităţile de la Chişinău le-au interzis participanţilor la „Marşul Centenarului” intrarea în Moldova. Cu toate acestea, manifestanţii anunţă că nu vor părăsi zona de frontieră, după ce au mers pe jos de la Alba Iulia timp de o lună, până nu li se va permite accesul în ţară.
Unioniştii încearcă să ajungă la Chişinău până pe 1 septembrie, atunci când în centrul Capitalei ar urma să fie organizat un amplu eveniment unionist.
Preşedintele „Acţiunea - 2012”, George Simion, s-a arătat indignat că unioniştii au parcurs 1.200 de kilometri de la Alba Iulia până la frontiera moldo-română, iar în final nu li s-a permis intrarea în Moldova.
„De vină sunt bandiţii de la Chişinău, care nu vor nici manifestaţia care a fost duminica asta, nici manifestaţia pe care o vom organiza noi sâmbătă, la ora 12, în PMAN. Guvernanţii de la Chişinău se tem de unire. Sunt mândri de voi, cei care v-aţi pus jos şi n-aţi vrut să fim separaţi iarăşi ca în anii 40, cum ne-au separat Hitler şi Stalin, iar acum să ne separare Plahotniuc”, a declarat Simion.
Poliţia de Frontieră informează că motivul interzicerii intrării în ţară a manifestanţilor „este perturbarea ordinii publice în zona de frontieră, cu încălcarea regimului punctelor de trecere”.
„Mai mulţi din tinerii participanţi nu s-au supus indicaţiilor reprezentanţilor Poliţiei de Frontieră, prezentând în relaţia cu poliţiştii de frontieră un comportament agresiv, dar şi au creat impedimente la deplasarea mijloacelor de transport prin punctul de trecere Leuşeni. În context, Poliţia de Frontieră îndeamnă participanţii la Marşul Unirii să respecte decizia luată şi să nu încerce prin metode ilegale sau acţiuni provocatoare să traverseze frontiera de stat”, se arată într-un comunicat de presă al Poliţiei de Frontieră.
Oamenii legii precizează că există informaţie cu caracter operativ, precum că se va încerca deturnarea Marşului Unionist prin provocări în zona cu regim special de lucru.
În acest sens, Poliţia de Frontieră a întreprins mai multe măsuri de prevenire a unor eventuale provocări în zonele de frontieră şi în punctele de trecere:
1. mobilizarea personalului pentru a asigura paza sediilor Sectoarelor Poliţiei de Frontieră şi punctelor de trecere, pentru a nu permite pătrunderea unor persoane terţe în interior.
2. control riguros asupra persoanelor care prezintă suspecţii şi există informaţii operative, inclusiv acele grupuri de persoane care nu-şi pot argumenta scopul călătoriei. Aplicarea dispozitivelor speciale în controlul amănunţit al mijloacelor de transport. Acţiunile date sunt întreprinse cu scopul de a nu permite introducerea pe teritoriul R.Moldova a bunurilor interzise prin lege (armament şi muniţii).
3. implicarea activă a echipelor canine la controlul bagajelor, autovehiculelor şi sediilor de interes public în zona de frontieră, nemijlocit intensificarea patrulării cu patrupezii special antrenaţi în locurile aglomerate, unde conform competenţelor atribuite ordinea publică este asigurată de către Poliţia de Frontieră.
4. control intensificat la frontiera ”verde”, în vederea prevenirii şi combaterii infracţionalităţii transfrontaliere. În acest sens, au fost convocate echipele mobile de-a lungul frontierei de stat, pentru a bloca căile de acces pe traseele naţionale şi internaţionale în caz de necesitate.
5. monitorizarea schimbărilor la frontieră şi intervenţie promtă în cazul apariţiei situaţiilor imprevizibile.
6. sporirea colaborării cu organele de ocrotire a normelor de drept naţionale şi internaţionale. Prin intermediul formei publice şi operative de conlucrare cu partenerii de cooperare se acumulează informaţia privind spiritul şi activităţile ce pot constitui ameninţări la adresa ordinii şi securităţii publice.