Veaceslav Ioniţă: Condiţiile UE sunt nişte cadouri pentru cetăţenii Moldovei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO arhivă
FOTO arhivă

Uniunea Europeană nu acordă bani pentru ca Republica Moldova să ofere ceva în schimb. Condiţiile înaintate, chiar dacă sunt îndreptate împotriva a ceva sau a cuiva, atunci este vorba despre sistemul birocratic sau clasele politice mai puţin bune, însă ele sunt în beneficiul cetăţeanului.

Opinia aparţine expertului IDIS „Viitorul” Veaceslav Ioniţă şi a fost exprimată la dezbaterile publice cu tema: „Şansele îndeplinirii celor 28 de condiţii în contul a 100 de milioane oferite de UE sau Cât de real este obiectivul guvernării de a face calea europeană ireversibilă până la alegerile parlamentare?”, ediţia a 85-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, organizate de Agenţia de presă IPN şi Radio Moldova.

„Toate condiţiile Uniunii Europene sunt de fapt nişte cadouri pe care vrea să le ofere cetăţenilor noştri. Şi aici ei demonstrează că noi putem, prin anumite eforturi şi dacă vom fi inteligenţi şi le vom îndeplini, să avem beneficii cu mult mai mari decât acea sută de milioane de euro”, a declarat Ioniţă.

Expertul a menţionat că există două aspecte importante care ţin, pe de o parte, de Republica Moldova şi UE, pe de altă parte, vizavi de posibilitatea de a primi asistenţa macrofinanciară. În opinia sa, în Republica Moldova se atestă o inerţie a sistemului, există rezistenţă, inclusiv politică, în a face anumite schimbări. Ţara are nevoie de această asistenţă, în condiţiile în care construcţia bugetară pentru anul viitor este făcută în aşa mod încât statul depinde de ea. 

Potrivit expertului, anul acesta există o supra-executare a bugetului de circa trei miliarde de lei, care acoperă cumva „handicapul pe relaţiile externe”, anul viitor aceasta suma nu are de unde fi luată şi fără o relansare a comunicării cu partenerii externi va fi imposibil de completat acest gol.

În viziunea sa, şi în ceea ce ţine de partea UE va fi complicat, pentru că dacă până nu demult era vorba despre chestiuni tehnice, cantitative, de data aceasta este vorba şi despre o evaluare calitativă. Acesta a spus că UE se va referi la reforme concrete, cum ar fi cea a Guvernului, dar şi la rezultatele obţinute. Evaluarea se va face şi în cadrul dialogului cu partidele de opoziţie, care vor avea o pondere destul de importantă în concluziile finale ale UE. 

În acest context, Veaceslav Ioniţă a subliniat că, la trasarea unor concluzii, UE va lua în calcul cam 10% din toate declaraţiile guvernării, pe când ponderea cea mai mare o vor avea poziţia partidelor extraparlamentare, experţi şi societatea civilă, iar finanţarea din partea UE poate fi influenţată de ceea ce vor spune cei din afara guvernării.


Expertul IDIS „Viitorul” a concluzionat că există o dorinţă enormă din partea Uniunii Europene să ajute Moldova, iar asistenţa macrofinanciară va aduce beneficiu enorme societăţii moldoveneşti. Guvernul, aparent, are dorinţa să implementeze condiţiile impuse de UE, dar trebuie să construiască şi punţi de dialog cu toţi cei din opoziţie şi societatea civilă, pentru că respectivele condiţii economice înaintate de UE, sunt foarte greu de realizat în lipsa unor capacităţi de comunicare, care sunt în responsabilitatea guvernării.

Dezbaterile publice „Şansele îndeplinirii celor 28 de condiţii în contul a 100 de milioane oferite de UE sau Cât de real este obiectivul guvernării de a face calea europeană ireversibilă până la alegerile parlamentare?”, constituie ediţia a 85-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfăşurat cu susţinerea Fundaţiei germane Hanns Seidel.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite