UE nu va prelungi preferinţele comerciale pentru Transnistria. Condiţiile impuse Tiraspolului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uniunea Europeană nu va prelungi regimul preferenţial de comerţ pentru Transnistria după 1 ianuarie 2016. Regimul preferenţial urmează să fie înlocuit cu aplicarea Acordului privind Zona de Liber Schimb care este mult mai cuprinzător şi aduce mai multe beneficii economice, însă paşi în acest sens urmează să fie făcuţi de Tiraspol.

Comisarul european pentru comerţ, Cecilia Malmstrom, care a ţinut un discurs la Chişinău, a declarat că regimul preferenţial de comerţ între regiunea transnistreană şi Uniunea Europeană va expira pe 1 ianuarie 2016 şi nu va fi prelungit, aşa cum îşi doreşte mediul de afaceri din stânga Nistrului.

Acordul de Liber Schimb asigură nu doar facilităţile regimului preferenţial de comerţ, dar un un cadru mult mai îmbunătăţit de acces pe piaţa europeană, în mod deosebit pentru produsele alimentare prelucrate şi produsele agricole.

Precizăm că, circa 50% din exportul Transnistriei revine UE. După expirarea regimului preferenţial, producătorii din regiune vor putea exporta în UE fără taxe vamale doar în cazul în care Consiliul de Asociere, creat în cadrul Acordului de Asociere, va decide că Acordul de Liber Schimb va putea fi implementat în regiunea transnistreană, după ce Chişinăul oficial va oferi anumite garanţii în acest sens. Astfel, orice înţelegere privind implementarea Acordului de Liber Schimb în regiunea transnistreană Tiraspolul trebuie să o discute cu Chişinăul.

„Regimul preferenţial a fost prelungit deja o dată”

Viceministrul Economiei, Octavian Calmâc, a declarat că Acordul de Liber Schimb este mai avantajos pentru business decât regimul preferenţial de comerţ. „De aceea, noi trebuie să convingem partea transnistreană să accepte Acordul de LIber Schimb. Acest acord va fi mai avantajos pentru ei, decât să ceară iarăşi prelungirea preferinţelor comerciale. Republica Moldova nu a cerut prelungirea acestor preferinţe pentru Transnistria. Introducerea preferinţelor comerciale a constituit o acţiunea unilaterală a UE pentru Republica Moldova în 2008 şi a fost prelungit deja o dată. Asta este suficient”.

Experţii din Transnistria consideră că implementarea Acordului de Liber Schimb în regiune va conduce la integrarea economică a republicii nerecunoscute în spaţiul economic al UE. După integrarea economică, consideră experţii, va urma şi integrarea politică şi pierderea susţinerii Federaţiei Ruse. Mai mult, Tiraspolul susţine oficial că vrea să se integreze economic în Uniunea Eurasiatică.

Dacă Transnistria va adera la Acordul de Asociere la UE în condiţii comune, ea va fi nevoită să ia în calcul faptul că Uniunea Eurasiatică va apela la instrumente politice pentru a se apăra de reexportul din Uniunea Europeană. Potrivit experţilor transnistreni, dificultăţile pe pieţele eurasiatice ar apărea atunci când participanţii la Zona de Liber Schimb cu UE vor încerca să reexporte mărfurile din UE în statele Uniunii Eurasiatice.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite