Sute de absolvenţi de liceu din Republica Moldova s-au îmbulzit să dea primii la facultate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zeci de elevi au venit din toate colţurile ţării la Chişinău, pentru a se înscrie la facultăţile USM Foto: Tudor Iovu
Zeci de elevi au venit din toate colţurile ţării la Chişinău, pentru a se înscrie la facultăţile USM Foto: Tudor Iovu

Ca şi în anii precedenţi, sute de tineri s-au grăbit să-şi depună dosarele în prima zi de înscriere la universităţi, cei mai mulţi visându-se medici, jurişti, contabili şi  oameni de afaceri.

Ieri-dimineaţă, absolvenţii de liceu au luat cu asalt centrele universitare din Chişinău, pentru a se înscrie la admiterea în facultate. Reporterii „Adevărul“ au mers să vadă spre ce facultăţi se orientează viitorii boboci, dar şi care sunt cele mai bune oferte pentru studiile universitare.

Cea mai solicitată instituţie de învăţământ superior în prima zi de admitere părea să fie Universitatea de Stat din Moldova, unde, la orele prânzului, erau sute de elevi dornici de un loc, bineînţeles, din cele subvenţionate de stat. „Am dat la Facultatea de Chimie, fiindcă îmi place această materie. Îmi doresc să devin farmacist, dacă nu, mi-ar plăcea să fiu profesoară de chimie“, a spus Ana Rusu, o tânără de 19 ani din Ungheni.

„Depun dosarul la Facultatea de Relaţii Internaţionale, la locurile fără taxă. Vreau să devin consilier raional şi sunt sigură că după absolvirea acestei facultăţi voi avea cunoştinţele generale necesare ca să obţin această funcţie“, a susţinut şi Ludmila Chencheci (18 ani), din Anenii Noi.

Catalog de meserii la USM

Pentru a-i atrage mai uşor pe viitorii studenţi la una dintre facultăţi, reprezentanţii USM au afişat şi meseriile pentru care poţi aplica după absolvire. De exemplu, potrivit Senatului universităţii, dacă termini Filosofia, vei putea fi profesor în învăţământul secundar, consilier etic sau agent de publicitate. Absolvenţii de Fizică pot deveni administratori ai reţelelor de comunicare, administratori de baze de date sau profesori. La Protecţia Mediului, profesiile recomandate sunt cele de meteorolog, aerochimist, biochimist sau tehnician în standardizare.

„Anul acesta avem peste 2.000 de locuri. Cele mai solicitate facultăţi sunt cele de Chimie, Fizică şi Inginerie, Matematică şi Informatică, Biologie şi Pedologie şi Facultatea de Istorie şi Filosofie. Chiar dacă aparent nu are mare lucru în comun cu Comunicarea, absolvenţii de Filosofie îşi găsesc uşor de lucru în publicitate şi relaţii publice, datorită capacităţii lor de a înţelege mai bine oamenii“, ne-a explicat prorectorul USM Otilia Dandara.

Cât costă un an de facultate la ASEM

La Academia de Studii Economice a Moldovei, ambiţiile viitorilor studenţi sunt pe măsura prestigiului universităţii. „Am dat la Drept, fiindcă vreau să devin procuror. Aplic la locurile cu taxă, pentru că n-am şanse la cele plătite de stat“, a menţionat Denis Scripcaru (20 de ani), din Orhei. „Mi-am depus dosarul la Business şi Administrarea afacerilor. Părinţii mei vor să deschidă o afacere în domeniul turismului şi, decât să angajeze pe cineva, vor să mă pună pe mine responsabilă de dezvoltarea investiţiei“, a mărturisit Tatiana Jardan (18 ani), din Chişinău.

Din cele 1.123 de locuri din acest an, cele mai multe sunt la facultăţile de Business şi Administrarea afacerilor - 229, Finanţe şi bănci – 226, Contabilitate - 218 locuri. Cele mai scumpe facultăţi sunt Turism, Drept, Economie mondială şi relaţii economice internaţionale, Finanţe şi Bănci şi Contabilitate, unde se cere o taxă de 7.500 de lei pe an. În pura tradiţie universitară a ASEM, pentru studenţii străini taxa e dublă. La polul opus sunt facultăţi precum Administraţie publică, Asistenţă Socială, Statistică şi previziune economică, unde taxa e de 5.500 de lei la cursurile de zi.

Facultate pe bani grei

Tarifele de şcolarizare la Universitate de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu“ rămân şi în acest an cele mai mari din toată ţara. De pildă, la Facultatea de Stomatologie, un loc din cele 75 cu taxă costă 20.300 de lei pe an; la Medicină, unde sunt 370 de locuri bugetate şi 75 cu taxă, trebuie să scoţi din buzunar câte 17.400 de lei pe an, în vreme la Farmacie, unde sunt în total 105 locuri, plăteşti câte 18.200 de lei anual.

Chiar şi aşa, în prima zi de admitere holul USMF a devenit neîncăpător. „Industria farmaceutică este de viitor la noi în ţară şi vreau să am o diplomă de farmacist. Dacă nu-mi voi găsi de lucru aici, am să-mi găsesc în străinătate“, ne-a spus cu nonşalanţă Irina Caburgan, de 19 ani, din Orhei. „Lucrez din 2010 ca asistent medical într-un spital din Roma şi am venit la USMF pentru că vreau să câştig o bursă la Medicină. Mi-ar plăcea să mă specializez în Chirurgie generală. Ştiu că e dificil să lucrez ca medic în Moldova, dar anii trec, iar ţara se dezvoltă. Va fi bine şi pentru specialiştii din Sănătate“, a susţinut Vadim Bolocan (28 de ani), din satul Ţiganca, raionul Cantemir.

Specializări în premieră

Anul acesta Universitatea de Stat a Moldovei şi Universitatea Pedagogică „Ion Creangă“ se întrec în specializări noi. La USM, bunăoară, absolvenţii de liceu pot deveni specialişti în Chimie biofarmaceutică, iar la Universitatea „Ion Creangă“ se pot specializa în Didactica limbii române ca limbă străină pentru alolingvi, Asistenţă socială în sistemul legal sau Comunicare alternativă, unde învaţă noţiuni de microgestică, limbajul semnelor sau Braille. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite