Surpriză! România bate Rusia la comerţul cu Republica Moldova
0Anul trecut, comerţul bilateral moldo-român a ajuns la 1,44 miliarde de dolari, în creştere cu circa 15% faţă de 2012, arată un raport al Băncii Naţionale a Moldovei. E a treia oară în istoria ţării noastre când România conduce în topul partenerilor economici, surclasând Rusia
În anul 2013, volumul comerţului exterior cu bunuri al Republicii Moldova (regim FOB) a constituit 7,92 miliarde de dolari, în creştere cu 7,3% comparativ cu anul 2012.
Potrivit raportului Balanţa de Plăţi, alcătuit de BNM, exporturile au crescut cu 10,9%, iar importurile - cu 5,8%. Cifrele totale prezentate de Banca Naţională nu diferă cu mult de cele ale Biroului Naţional de Statistică (BNS).
România a întrecut Rusia cu 100 de milioane
Diferenţele majore apar însă la repartiţia comerţului bilateral pe ţări. Datele BNS arată că Federaţia Rusă rămâne în continuare principalul partener comercial al Moldovei, iar raportul BNM relevă că România a devansat iarăşi Rusia. Astfel, potrivit BNM, comerţul bilateral moldo-român a ajuns anul trecut la 1,44 miliarde de dolari, cu circa 15% mai mult ca în 2012.
În acelaşi timp, volumul schimburilor comerciale moldo-ruse a scăzut cu 56 de milioane de dolari, până la 1,34 miliarde. Potrivit BNM, unul dintre factorii acestei evoluţii a fost „diminuarea cu 25,7% a exporturilor de băuturi alcoolice în Rusia din cauza restricţiilor impuse de autorităţile sanitare ruse la importurile din Republica Moldova“. Un alt factor l-a constituit scăderea cu circa 5% a importurilor de gaze ruseşti.
Dacă e să facem o comparaţie între structura comerţului cu România şi Rusia, apoi principalele bunuri importate de Republica Moldova din ambele state sunt resursele energetice. În cazul Rusiei, e vorba în special de gaze naturale, iar în cazul României - de benzină şi motorină, importul cărora s-a majorat în 2013 cu peste 20%. Din România mai importăm cantităţi mari de maşini şi echipamente electrice, produse chimice şi metale.
Medicamentele, în topul exporturilor în Rusia
La exporturi diferenţele sunt însă majore. Astfel, aproape două treimi din mărfurile moldoveneşti livrate în România sunt bunuri după prelucrare, precum fire, cabluri şi alte conductoare electrice izolate şi doar 20% sunt produse agroalimentare.
În Rusia exportăm cel mai mult medicamente - 14% din totalul mărfurilor livrate, dublu faţă de cota deţinută de produsele alcoolice sau de cea a merelor şi perelor. O cotă importantă în exporturile pe piaţa rusească au avut-o anul trecut şi livrările de mobilă şi covoare.
41% din exporturi sunt produse agroalimentare
Raportul BNM relevă că în 2013, circa 41,2% din totalul exporturilor moldoveneşti au fost livrările de produse agroalimentare. Valoarea acestora s-a majorat cu 12,4%, constituind 988 de milioane de dolari, dintre care băuturi alcoolice – 227 de milioane de dolari; fructe comestibile şi nuci - 204 milioane de dolari; seminţe şi fructe oleaginoase - 167 de milioane de dolari (în creştere cu 67%); cereale - 121 de milioane de dolari (majorare de 3,3 ori) etc.
În afară de produsele agroalimentare, ţara noastră a mai exportat materialele textile şi articole din acestea - 330,55 milioane de dolari; maşini şi aparate – 316,5 milioane de dolari; medicamente – 112,4 milioane de dolari; metale şi articole din metale – 123,84 milioane de dolari şi mobilă de 101,2 milioane de dolari.
De ce datele BNM diferă de cele ale BNS
Potrivit BNM calculele au fost elaborate în baza datelor statistice (baza de date a declaraţiilor vamale, selecţii la import (preţuri CIF), după principiul ţării de livrare, fără exportul şi importul efectuat de persoane fizice). În acelaşi timp, BNS prezintă importul după principiul ţării de origine.