SUA au prezis criza politică din Moldova
0Documentele Wikileaks făcute publice recent arată că diplomaţii americani au anticipat impasul constituţional în care ne aflăm acum chiar a doua zi după alegerile parlamentare din 29 iulie 2009. Depeşele ambasadei americane la Chişinău ne arată o altă faţă a vieţii politice și a negocierilor tăinuite de mai marii statului.
Plecarea lui Marian Lupu din PCRM era prezisă încă din octombrie 2007, potrivit Wikileaks. În pofida zvonurilor precum că Marian Lupu ar putea părăsi PCRM-ul ca urmare a neînțelegerilor cu Vladimir Voronin, actualul președintele interimar al țării ar fi rămas în partid doar în speranța că îl va succeda pe liderul PCRM și că va transforma partidul dintr-o forță politică de extremă stânga în una de centru.
Marian Lupu i-ar fi spus ambasadorului american că susținătorii în vârstă ai PCRM sunt pe cale de dispariție, iar noua reforma s-ar fi focusat pe generația tânără. Americanii au disecat și posibilele oportunități ale lui Marian Lupu în cazul în care acesta nu obține o poziție de top în cadrul PCRM la Congresul partidului din martie 2008. Potrivit Wikileaks, Marian Lupu acesta putea opta pentru o carieră politică proprie sau pentru o funcție de conducere în Partidul Liberal Democrat care abia se lansase.
Totuși, unii membri ai PCRM erau încrezători în loialitatea fostului speaker al parlamentului. Mark Takciuk susținea că Lupu este un lider responsabil și de încredere care va rămâne în partid și nu va „înjunghia" în spate prin decizia de a pleca.
PLANUL ALIANȚEI PENTRU MOLDOVA
Potrivit sursei Wikileaks, incapacitatea de a alege un președinte al țării nu i-a luat prin surprindere pe liderii partidelor care au intrat în parlament. A doua zi după alegerile din 29 iulie 2009, Asif Chaudhry, ambasadorul SUA la Chișinău s-a întâlnit cu cu Marian Lupu, liderul PD şi Vlad Filat, liderul PLDM pentru a discuta rezultatele, însă Filat a confirmat că cele patru partide PDLM, PL, AMN și PD au avut întrevederi.
Vlad Filat a spus că va propune să stabilească un plan cu pași concreți și semnarea „Carta Unității", promiţând că vor lucra și rămâne împreună. Ambasador sugerează că Marian Lupu nu a exclus posibilitatea de a cooperare cu comuniştii, deși era la bordul lui Filat. Liderul PD a propus să aducă comuniştilor în Guvern, dar fără a le oferi poziții de autoritate. Potrivit acestuia, Voronin nu trebuia să aibă nici poziția de speaker a parlamentului, nici de premier, preşedinte sau orice altă putere.
Potrivit ambasadorului, în 2009 Moldova era deja în
procesul de a avea o revoluţiei de culoare proprie. Chiar și așa, diplomatul se arăta sceptic în privința succeselor opoziției. În cazul în care opoziţia reuşeşte am putea vedea o Moldova renovată ce va avea la bază valori occidentale, reforme democratice, dar şi libertatea presei.
Americanii au mai anticipat și neputința unei întruniri a noului palrament la începutul lunii septembrie. Este un joc cu mize mari ce va decide viitorul Moldovei, se mai menționează în depeșa Wikileaks.
MARIAN LUPU, PREȘEDINTE
Potrivit documentelor Wikileaks, Igor Dodon a făcut lobby pentru eventuala funcție de președinte a lui Marian Lupu. Acesta i-ar fi spus ambasadorului american că PCRM nu excludea o coaliție cu una sau două din partidele de opoziţie, menționând că el ar fi optat pentru Marian Lupu, însă nu era sigur dacă Valdimir Voronin va accepta aceasta posibilitate, discuțiile urmau să iabă loc pe 15 august.