Studiu: Tot mai multe localuri respectă legea privind controlul tutunului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

97% din localurile supuse unei evaluări repetate de către Centrul pentru Politici şi Analize în Sănătate (PAS), la capitolul respectării Legii privind controlul tutunului, au afişat la intrare, în cel mai vizibil loc, semnul de interzicere a fumatului.

 În 91% din localurile monitorizate nu se fuma în momentul verificărilor. Ghenadie Ţurcanu, coordonator de programe la Centrul pentru Politici şi Analize în Sănătate, a declarat într-o conferinţă de presă la IPN că gradul de respectare a legislaţiei, la un an de la adoptare, este favorabil, însă este nevoie de o monitorizare mai strictă a celor care încalcă legea.

În cadrul evaluării au fost vizitate 326 de restaurante, cafenele şi baruri, 72 de instituţii medicale şi 70 de instituţii de învăţământ din municipiul Chişinău, municipiul Bălţi şi oraşul Cahul.

Încălcarea legii s-a constatat în 9% din localurile de alimentaţie publică sau 30 la număr. În 17 localuri (57%) se fuma doar narginlea, în 9  (30%) se fuma atât narghilea, cât şi ţigarete, iar în altele patru localuri (13%) se fuma doar ţigarete.

Dacă în cazul instituţiilor de alimentaţie publică se permite amenajarea spaţiilor pentru fumat în afara localului, în preajma instituţiilor de învăţământ şi de sănătate, acest lucru este interzis prin lege. Cu toate acestea, pe teritoriul a două instituţii de învăţământ din Bălţi şi o instituţie medicală din Chişinău erau spaţii amenajate pentru fumat.

Ghenadie Ţurcanu a mai spus că o treime din localurile în care s-a atestat fumatul în 2017 au fost aceleaşi localuri care au fost identificate în cadrul monitorizării din 2016 ca localuri care încalcă legea.

La monitorizare au participat voluntari ai Asociaţiei Studenţilor şi Rezidenţilor în Medicină, Centrului pentru Politici şi Analize în Sănătate, Platformei pentru Cetăţenie Activă şi Parteneriat pentru Drepturile Omului şi activişti civici din municipiile Chişinău şi Bălţi. Monitorizarea a fost posibilă graţie proiectului „Moldova fără fum de tutun”, finanţat de „Campanian fos Tobacco-Free Kids” şi „Bloomberg Philanthropies” şi implementat de Centrul pentru Politici şi Analize în Sănătate (Centrul PAS).

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite