Socialiştii vor ca drapelul CSI să fie arborat alături de cel al UE „cu scopul eliminării discriminării”. Munteanu: Bătălia antiromânească continuă
0Drapelul Comunităţii Statelor Independente ar putea fi arborat alături de cel al UE. Deputatul PSRM Adrian Lebedinschi, fratele consilierului preşedintelui Dodon, Maxim Lebedinschi, a înaintat la 1 februarie o iniţiativă legislativă în Comisia parlamentară cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media, pentru completarea Legii privind drapelul de Stat al Republicii Moldova.
„Proiectul de lege înaintat urmează scopul eliminării discriminării care există la momentul actual. Discriminarea constă în permisiunea expresă a arborării drapelului UE în toate locurile unde se arborează drapelul de stat. Consider, că odată ce Republica MOldova nu este candidat oficial la aderarea la UE, ci doar un potenţial candidat, arborarea drapelului dat este nejustificată, arată artificial”, afirmă Lebedinschi în nota informativă a proiectului de lege.
Socialistul susţine că, „dacă reieşim din euroscepticismul pronunţat al cetăţenilor Republicii Moldova, precum şi din numărul copleşitor de cetăţeni care consideră că viitorul Republicii Moldova este sortit a fi în strânsă legătură cu statele CSI, nu este clară poziţia legiuitorului care plasează nişte aspiraţii îndepărtate mai presus decât realităţile existente în Moldova”.
În concluzie, deputatul PSRM propune ca pentru a împăca ambele tabere „beligerante” şi pentru a evita discriminarea este necesar ca în legislaţie să fie specificat expres „În locurile unde sunt arborate drapelele UE, trebuie să fie permisă şi arborarea celor ale CSI”.
Reacţia liberalilor: „Bătălia geopolitică şi antiromânească condusă de trompeta Kremlinului, Igor Dodon, continuă cu înverşunare”
„CSI este un organism nefuncţional, mort şi aducător de moarte. Vedeţi agresiunea rusă din Transnistria (1992), agresiunea rusă din Georgia (2008), agresiunea rusă din Ucraina (2014). CSI nu a rezolvat şi nu va rezolva nicio problemă a acestui spaţiu.
Îi propunem trompetei Kremlinului, preşedintele Dodon şi cetei sale de susţinători să îşi pună fiecare, pe birou, deasupra capului şi sub pernă, drapelul Federaţiei Ruse şi portretul lui Vladimir Vladimirovici Putin. De fapt ei asta ţintesc şi asta urmăresc”, a opinat vicepreşedintele PL, Valeriu Munteanu, într-o postare pe Facebook pe 7 februarie.
„Războiul drapelelor”
Îndată după învestirea în funcţie a preşedintelui Igor Dodon, drapelul UE a fost scos de pe sediul Preşedinţiei.
„Încă o dată la modul cel mai serios. Preşedintele este garantul Constituţiei şi respectării legislaţiei în ansamblu. Anume de lege se va conduce preşedintele Republicii Moldova. Or, în acest sens sunt importante prevederile legii cu privire la Drapelul de stat al Republicii Moldova, dar şi hotărârile Guvernului în acest sens. De azi înainte, pe clădirea preşedinţiei va fi arborat doar drapelul Republicii Moldova”, sublinia purtătorul de cuvânt al şefului statului, Ion Ceban, pe pagina sa de Facebook la 26 decembrie 2016.
În replică, un grup de deputaţi ai Partidului Liberal, în frunte cu Ion Apostol, a arborat pe 26 decembrie, un drapel al Uniunii Europene la sediul Preşedinţiei. La scurt timp acesta însă a fost scos.
Amintim că CSI a fost fondată la 8 decembrie 1991, iar Republica Moldova devine membru la 21 decembrie acelaşi an.
Unele din obiectivele organizaţiei sunt:
- cooperarea în domeniile politic, economic, ecologic, umanitar, cultural şi de altă natură
- dezvoltarea globală şi echilibrată în domeniul economic şi social a statelor membre în cadrul unui spaţiu economic comun, cooperarea între state şi integrare;
- asigurarea drepturilor şi a libertăţilor fundamentale, în conformitate cu principiile general recunoscute şi normele dreptului internaţional şi a documentelor OSCE;-
- cooperarea între statele membre pentru menţinerea păcii şi securităţii internaţionale, punerea în aplicare a unor măsuri eficiente de reducere a înnarmărilor şi a cheltuielilor în domeniul militar, de eliminare a armelor nucleare şi a altor arme de distrugere în masă, realizarea dezarmării generale şi complete;
- asistenţa pentru cetăţenii statelor membre în comunicarea liberă, stabilirea contactelor şi circulaţia în cadrul Comunităţii; şi altele, sursa moldova.ms.