Socialiștii cer Chișinăului achitarea pretinsei datorii invocată de Gazpom. Premierul Dorin Recean: Speculanți politici ai Kremlinului
0Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), condus de fostul șef de stat Igor Dodon, cere Chișinăului achitarea pretinsei datorii invocate de Gazprom privind refuzul livrării gazelor către Transnistria, iar premierul moldovean susține că socialiștii sunt obedienți Kremlinului.
Reprezentanții Partidului Socialiștilor din Republica Moldova afirmă că situația din domeniul energetic trebuie soluționată urgent și înaintază mai multe revendicări în acest sens.
,,Convocarea imediată a unei ședințe extraordinare a guvernului, cu participarea reprezentanților SA „Moldovagaz”, pentru identificarea soluțiilor privind rezolvarea problemei datoriilor.
Investigarea transparentă a cauzelor ce au dus la acumularea acestor datorii și tragerea la răspundere a persoanelor responsabile.
Reluarea unui dialog constructiv cu partea rusă pentru restabilirea livrărilor de gaze și prevenirea unei catastrofe umanitare”, se arată în comunicatul de presă al PSRM.
Liderul PSRM, Igor Dodon, a afirmat că guvernarea de la Chișinău este vinovată de această situație, deși Gazprom, companie controlată de Kremlin, a refuzat să livreze gaze naturale către Transnistria.
,,Actuala guvernare poate da vina pe oricine – pe ruși, pe ucraineni, ba chiar și pe extratereștri… Însă responsabilitatea directă pentru criza energetică fără precedent o poartă Maia Sandu și guvernul său. În loc să ofere oamenilor încredere în ziua de mâine, ei ne-au întors în anii ’90”, a adăugat Igor Dodon, actual lider PSRM și fost președinte al Republicii Moldova.
Poziția Guvernului Recean
Șeful Cabinetului de miniștri, Dorin Recean, a reiterat că datoria invocată de Gazprom este inexistentă, subliniind că socialiștii sunt „speculanți politici ai Kremlinului”.
,,Este pentru prima dată când bufonii ăștia și speculanți politici ai Kremlinului de aici de la Chișinău încearcă să pună presiune peste Guvern. Guvernul să accepte să pună pe umerele cetățenilor o datorie de peste 700 de milioane de dolari, or această datorie nu există. O fi fost ei cheltuiți pe iahturi, pe vacanțe, dar nu au fost cheltuiți de cetățenii Republicii Moldova. Parcă văd un spectacol care urmează. Se va identifica un așa-numit salvator al situației. Este așa un fel de competiție: cine este mai vocal și mai obidient. Ca să fie clar, socialiștii, Dodon insistă ca Republica Moldova să recunoască această datorie. Vreau să le reamintesc acestor bufoni că nu este acum vorba despre politică sau despre partide. Noi acum vorbim despre patriotism, despre țară, despre demnitate”, a declarat premierul moldovean.
Comentariul partidului puterii
Iar Radu Marian, deputat al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), formațiune aflată la putere, a evidențiat că socialiștii au un comportament asemănător trădărilor de țară.
,,Ei sunt gata să pună pe cârca moldovenilor o datorie fictivă de 700 milioane dolari SUA, sau aproximativ 300 dolari per cetățean, doar ca să fie pe placul rușilor. Să dai vina pe propria ta țară în această situație, când rușii nu livrează gaz în regiunea transnistreană din motive pur politice, este ca și cum ar intra agresorul în casa ta, ți-ar fura niște bijuterii și tu tot pe familia ta ai da vina. Republica Moldova va ieși și mai puternică din această situație, indiferent dacă unii politicieni pro-kremlin de la noi vor altfel!”, a notat parlamentarul pe pagina sa de Facebook.
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a afirmat că Kremlinul folosește din nou șantajul energetic în încercarea de a destabiliza situația.
,,Federația Rusă a provocat conflictul de pe Nistru și Kremlinul a menținut această situație, a susținut regimul timp de trei decenii și astăzi avem o situație concretă în care cetățenii noștri de pe malul stâng au venituri mai mici. Salariul mediu în regiunea transnistreană este cu 60 % mai mic decât salariul mediu pe malul drept. Este clar că oamenii de acolo au dificultăți mai mari să achite prețul real la resursele energetice și nu doar. Federația Rusă își dorește încă o dată să destabilizeze situația în Republica Moldova, să creeze probleme, să influențeze alegerile din anul 2025 și bineînțeles dorește să ne întoarcă din drumul nostru de aderarea la Uniunea Europeană”, a conchis președinta Maia Sandu, subliniind că ,,e important să rămânem uniți, solidari și să avem încredere în Moldova și în oamenii ei. Și să folosim rațional energia”, a spus lidera de la Chișinău.
Tiraspolul fără gaze, iar Chișinăul fără lumină
Rusia lasă stânga Nistrului fără gaze începând cu 1 ianuarie 2025, potrivit unui anunț oficial al Gazprom, care invocă pretinsa datorie de 709 milioane de dolari a Moldovagaz, companie de la Chișinău, sumă care nu a fost confirmată de auditul internațional realizat la inițiativa Republicii Moldova, dar al cărui rezultat nu este recunoscut de Gazprom.
Compania controlată de regimul de la Kremlin a mai menționat că își rezervă toate drepturile, inclusiv dreptul de a rezilia unilateral contractul și dreptul de a solicita de la Moldovagaz „compensarea tuturor prejudiciilor și plata penalităților pentru neexecutarea și/sau executarea necorespunzătoare a obligațiilor contractuale”.
În prezent, Chișinăul folosește gaze naturale din surse europene, dar oferă întreaga cantitate de gaze rusești regiunii separatiste pro-ruse, care nu le plătește, dar vinde în schimb energie electrică la un preț relativ scăzut, produsă de centrala termoelectrică de la Cuciurgan.