Sindrofie euroasiatică de ziua ocupării Basarabiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe 28 iunie, la Chişinău va avea loc o conferinţă de prezentare a proiectelor euroasiatice, organizată de Ambasada Rusiei în Moldova. Analiştii susţin că Moscova încearcă să frâneze parcursul european al ţării noastre  şi să ne menţină în spaţiul său de influenţă.

La conferinţa internaţională organizată de Comisia economică euroasiatică şi Ambasada rusă vor fi prezentate avantajele Uniunii Vamale Rusia-Belarus-Kazahstan şi vor fi discutate perspectivele aderării Republicii Moldova la Uniunea Euroasiatică. Evenimentul va avea loc sub egida misiunilor diplomatice ale celor trei ţări din spaţiul economic unic. Printre invitaţi se numără parlamentarul rus Serghei Markov şi preşedintele Institutului Ţărilor CSI, ex-deputatul Konstantin Zatulin, precum şi reprezentanţi ai unor asociaţii antifasciste, istorici şi politicieni.

Ministerul moldovean de Externe, care a fost informat despre despre desfăşurarea conferinţei, a propus să fie invitaţi şi experţi locali pentru a prezenta perspectiva de aderarea a Moldovei la Uniunea Europeană. „În principiu, ideea a fost acceptată de organizatori“, precizează Ana Taban, purtătoarea de cuvânt a ministerului.

OFENSIVA RUSEASCĂ

Surse de la Kremlin, citate de portalul kommersant.md, susţin că Moscova va încerca să atragă Moldova în proiectul euorasiatic şi nu exclud că de această misiune se va ocupa personal Serghei Glaziev, consilierul preşedintelui Vladimir Putin pe probleme de integrare economică regională. Ideea este întărită de vicepremierul rus Dmitri Rogozin, care a declarat într-o emisiune TV că, vizitând Chişinăul şi Tiraspolul pe 9 mai, a înţeles că „poporul moldovenesc vrea să fie cu Rusia, să facă parte din Uniunea Vamală şi din cea Euroasiatică“.

Analiştii politici spun că Moscova urmăreşte să schimbe vectorul Moldovei dinspre Vest spre Est, iar presiunile vor creşte pe măsură ce ţara noastră se va apropia de UE. „Ne pregătim de Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, unde urmează să parafăm Acordul de Asociere cu UE. Este un eveniment crucial pentru viitorul Moldovei, care ne va oferi o perspectivă clară de integrarea economică în UE. Vom purcede la crearea Zonei Economice Libere, adică a unei pieţe comune. Anume acest lucru deranjează pentru că, în cele din urmă, astfel de proiecte duc la integrarea politică. Rusia riscă să piardă Moldova din zona sa de influenţă şi îşi concentrează eforturile ca să întârzie integrarea europeană a Moldovei“, explică Victor Chirilă, director executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă.

Potrivit expertului, Moscova mizează pe faptul că societatea şi clasa politică din Moldova oscilează între Est şi Vest, iar coaliţia de guvernare este încă fragilă. „Anumite grupuri de interese încearcă prin orice metode să deturneze Moldova de la cursul european. Astfel de acţiuni concertate demonstrează că adepţii acestei mişcări sunt bine organizaţi şi disciplinaţi. Poate ar fi cazul să fim şi noi mai insistenţi“, afirmă şi deputatul liberal-democrat Valeriu Streleţ, membru al Comisiei parlamentare pentru politică externă. 

DATĂ SIMBOLICĂ

Specialiştii nu cred că data de 28 iunie, când este comemorată ocuparea Basarabiei de către URSS, a fost aleasă întâmplător. „Organizatorii vor să demonstreze în acest fel apartenenţa Moldovei la spaţiul euroasiatic. Conferinţa face parte dintr-o suită de acţiuni întreprinse de Rusia în ofensiva sa ideologică privind consolidarea spaţiului geopolitic rusesc“, comentează istoricul Anatol Ţăranu, fost ambasador moldovean la Moscova.

Pe de altă parte, participanţii susţin că este doar o coincidenţă. „Atunci când majoritatea populaţiei pledează pentru un eventual vector euroasiatic, asemenea evenimente sunt binevenite. Conform sondajelor noastre, este vorba de 55% din cetăţeni“, menţionează socialistul Igor Dodon. ;

Sărbătoare în Găgăuzia

La indicaţia guvernatorului Mihail Formuzal, autonomia găgăuză va serba pe 28 iunie - ziua când în 1940 Basarabia a fost anexată de URSS ca urmare a Pactului Ribbentrop-Molotov - „eliberarea de regimul fascist al lui Ion Antonescu“.

Poporul moldovenesc vrea  să fie cu Rusia, să facă parte din Uniunea Vamală şi din cea Euroasiatică. Dmitri Rogozin vicepremier rus
Rusia transmite un mesaj că nu va lăsa Moldova să iasă din spaţiul său de influenţă. Victor Chirilă analist politic
Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite